2014 – 17ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Poster 2014

Ο κινηματογράφος και η παιδικότητα γιορτάζουν στην Πελοπόννησο!

Η πιο χαρούμενη κινηματογραφική γιορτή της Ελλάδας, το μοναδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ της χώρας μας με αποδέκτες παιδιά και νέους, ξεκινά το Σάββατο 29/11 σε Πύργο, Πάτρα, Αίγιο, Λεχαινά, Ζαχάρω, Μεσολόγγι, Αμαλιάδα και Γαστούνη.

Για μια εβδομάδα, τα παιδιά αφήνουν στην άκρη τα tablet, κλείνουν την τηλεόραση και αποδεικνύουν με την ενθουσιώδη προσοχή τους ότι μία καλή κινηματογραφική ταινία μπορεί να είναι και ψυχαγωγική και εκπαιδευτική.

Οι σκοτεινές αίθουσες της Πελοποννήσου βέβαια, δεν φοβούνται να αποκαλύψουν στα παιδιά το σκοτεινό πρόσωπο της αληθινής ζωής. Όμως εδώ, η βία στηλιτεύεται και δεν έχει θέση ούτε η μισαλλοδοξία, ούτε ο ρατσισμός. Όλες οι ταινίες, διαπνέονται από τις αρχές
που έχουν θεσπίσει η UNICEF και η UNESCO για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο, δηλαδή εμπνέονται από αγάπη για τον Άνθρωπο, τη Ζωή και τη Φύση, αναπτύσσουν την κριτική και δημιουργική σκέψη των νέων και βοηθούν στην αλληλοκατανόηση ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα. Αποκλείονται
ταινίες που προωθούν τη βία, το ρατσισμό, τον πόλεμο και το σεξισμό.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, μια σειρά από κινηματογραφικά εργαστήρια θα δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά να γυρίσουν τη δική τους ταινία.

on the wings of imagination

ΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Δεκατρείς ταινίες συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, ενώ δεκαoοκτώ ταινίες διαγωνίζονται στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μικρού Μήκους.

Υπάρχουν όμως δύο ακόμα διαγωνιστικά προγράμματα: του ντοκιμαντέρ και του animation.

Τα βραβεία του τμήματος ντοκιμαντέρ KID’S & DOCS διεκδικούν έξι ταινίες μεσαίου μήκους και δώδεκα μικρού μήκους. Το τμήμα έχει την δική του ξεχωριστή πενταμελή διεθνή κριτική επιτροπή καθώς και πολυμελή παιδική κριτική επιτροπή.
Tα βραβεία animation διεκδικούν δεκαεννέα ταινίες,

Αλλά και στο πλαίσιο της δημοφιλούς Camera Zizanio θα διαγωνιστούν εκατοντάδες ταινιάκια που έχουν δημιουργήσει μαθητές σχολείων της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Εκτός από τις διεθνείς κριτικές επιτροπές των ενηλίκων θα υπάρχουν και παιδικές κριτικές επιτροπές οι οποίες θα απονείμουν τα δικά τους βραβεία.

Συνολικά, στο φεστιβάλ θα προβληθούν 678 ταινίες από 61 χώρες, που καταπιάνονται με ζητήματα όπως: οικογενειακές σχέσεις, θάνατος, φιλία, φυσικό περιβάλλον, παγκοσμιοποίηση, οικολογία, ανοχή στην διαφορετικότητα, σχολικό περιβάλλον.

Αξίζει να αναφέρουμε πως το διαγωνιστικό πρόγραμμα, που επέλεξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρης Σπύρου, είναι αντιπροσωπευτικό των τάσεων που επικρατούν διεθνώς στον κινηματογράφο για την παιδική και νεανική ηλικία. Καλύπτει δε μια μεγάλη γκάμα προβλημάτων του σύγχρονου κόσμου, όπως: η ματιά των νέων στις σχέσεις Ισραήλ -Παλαιστίνης, η διάλυση του εκπαιδευτικού συστήματος στη Βουλγαρία, το εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κούβα, οι συνθήκες ζωής για τα παιδιά στο Ιράκ κλπ.

ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ…

  • Ανάμεσα στους προσκεκλημένους του φεστιβάλ είναι η Σουηδέζα ηθοποιός Λίνα Λίντερσον, γνωστή μας από τον ρόλο του παιδιού-βαμπίρ στην πολυσυζητημένη παλιότερη ταινία «Άσε το κακό να μπεί». Η Λίντερσον, αγνώριστη, πρωταγωνιστεί τώρα στην σουηδική ταινία «Broken Hill Blues».
  • Η αυστριακή ταινία «Maybe Tomorrow» καταπιάνεται με το ακανθώδες θέμα της αυτοκτονίας μέσω ίντερνετ. Σύμφωνα με στατιστικές η αυτοκτονία αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτων των νέων. Μάλιστα έχει πλέον καθιερωθεί “Διεθνής Ημέρα για την Πρόληψη των Αυτοκτονιών των Νέων”.
  • Στην Camera Zizanio συμμετέχουν φέτος με ταινίες τους και 15 νηπιαγωγεία, ενώ αδιαμφισβήτητος σταρ θα είναι ο 6χρονος Τόμπι Λιτλ που θα μας δείξει την δεύτερη ταινία του!
  • Στα ντοκιμαντέρ και μια ενδιαφέρουσα ταινία («The water and the wall”) για έναν από τους δύο αδερφούς Νταρντέν ο οποίος, μέσα από την συνεργασία του με ένα παιδί-ηθοποιό, φωτίζει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει και προσεγγίζει τους χαρακτήρες των ταινιών του.

ΕΝΑΡΞΗ

Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29/11, ενώ οι προβολές θα ξεκινήσουν την Κυριακή 30/11 (11 π.μ.) στο κινηματοθέατρο «Απόλλων», την “καρδιά” των προβολών του Φεστιβάλ Ολυμπίας στον Πύργο, με την εκπληκτική χωρίς λόγια, ταινία animation “Το Αγόρι και ο Κόσμος” (“O Menino e o Mundo”) του Αλε Αμπρέου απο την Βραζιλία. Το φιλμ θα ανοίξει σε οκτώ πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος .
Το Φεστιβάλ προσφέρει δωρεάν την ταινία στους συνεργαζόμενους φορείς των οκτώ πόλεων, οι οποίοι αντί εισιτηρίου καλούν -κατά περίπτωση -τους θεατές να προσφέρουν προαιρετικά είδη (φάρμακα, τρόφιμα) ή χρήματα προς ενίσχυση διαφόρων κοινωνικών δομών. Τρόφιμα θα σταλούν και στο Κομπάνι της Συρίας.

Η ταινία άλλωστε κάνει το δικό της σχόλιο πάνω στην φτώχεια, μέσα από την ιστορία ενός αγοριού, που φεύγει από το χωριό του και πηγαίνει στην πόλη για να συναντήσει τον πατέρα του, ο οποίος αναζητά εργασία ως εσωτερικός μετανάστης. Στο ταξίδι αυτό, το Αγόρι παρατηρεί το αντιφατικό πρόσωπο της σύγχρονης Βραζιλίας, που θα μπορούσε να είναι μια οποιαδήποτε χώρα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Το φιλμ θα κυκλοφορήσει και σε κανονική διανομή στην Αθήνα, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα (18 Δεκεμβρίου).

Περισσότερα για την ταινία εδώ

invitia 1

14η CΑΜΕRA ZIZANIO 2014

Η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio, που επιμελείται ο Νίκος Θεοδοσίου, στη 14η διοργάνωσή της έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ συμμετοχών καθώς υποβλήθηκαν συνολικά περισσότερες από 480 ταινίες!
Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που συμμετέχουν ανέρχονται στα 184 από όλη την επικράτεια. Από τους Παξούς ως τη Ρόδο και από την Αλεξανδρούπολη ως την Κρήτη.

Οι Έλληνες μαθητές καταπιάνονται με σύγχρονα προβλήματα της νεολαίας όπως η κρίση, η βία στα σχολεία και η μετανάστευση. Μαζικότερη από κάθε άλλη φορά αναμένεται η φυσική παρουσία μαθητών και καθηγητών από όλη την Ελλάδα. Το τελευταίο στοιχείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό τη στιγμή που η οικονομική κρίση έχει περιορίσει δραματικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Η διεθνής ακτινοβολία του Φεστιβάλ έχει δημιουργήσει και ένα αντίστοιχο ρεύμα από το εξωτερικό.
Μεταξύ των εργαστηρίων της Camera Zizanio είναι το Zizanimation αλλά και το Mythos Project η θεματική του οποίου περιστρέφεται γύρω από τη ματιά των νέων πάνω στην κρίση και τις εκδηλώσεις της στην κοινωνία μας. Η φετινή 4η διοργάνωση επικεντρώνεται σε ένα από τα πιο καυτά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες: τη μετανάστευση με κάθε μορφή που αυτή εμφανίζεται στις μέρες μας.

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

-Τιμώμενα πρόσωπα του φετινού φεστιβάλ θα είναι οι ηθοποιοί Μανώλης Μαυροματάκης και Θέμης Πάνου για τη συνέπεια και το ήθος με το οποίο υπηρετούν την Τέχνη τους στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Επίσης για την κορυφαία διάκρισή τους σε μεγάλα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ (Βενετία και Νάσβιλ), με τα βραβεία καλύτερης ανδρικής ερμηνείας, συμβάλλοντας στη γενικότερη προώθηση του ελληνικού κινηματογράφου στο εξωτερικό και τη διεθνή προβολή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.
-Αφιέρωμα: Η μουσική με το βλέμμα του Ροβήρου Μανθούλη

-Μικρό αφιέρωμα: τα κινούμενα παραμύθια του Jannik Hastrup. O σπουδαίος Δανός animator θα είναι στον Πύργο για να παρουσιάσει τη νέα ταινία του που διαγωνίζεται στις μικρού μήκους.

-Εργαστήρια σκηνοθεσίας, μοντάζ, σεναρίου, φωτογραφίας, κινουμένων σχεδίων, κατασκευής μάσκας, κουκλοθεάτρου, θεάτρου σκιών, κολάζ κλπ.

-Αφιέρωμα στις ελληνικές ταινίες για παιδιά και νέους

-Ειδική προβολή: Εννιά θαυμαστοί κόσμοι. Εννέα ταξίδια για μικρά παιδιά στον κόσμο των παραμυθιών, της φαντασίας και του ονείρου μέσα από ισάριθμα κινούμενα σχέδια από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, την Πολωνία, τη Σλοβενία, τη Ρωσία και φυσικά την Ελλάδα.

-Θα κυκλοφορεί η εφημερίδα Ζιζάνιο η οποία συντάσσεται από παιδιά

-Θα μεταδίδεται, με ευθύνη των παιδιών, η εκπομπή Ράδιο Ζιζάνιο από τη συχνότητα τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού, αλλά και μέσω διαδικτύου, γεγονότα του Φεστιβάλ και συνεντεύξεις στο εξάωρης διάρκειας Zizanio Live (παραγωγή των παιδιών)

– Πριν από την τελευταία προβολή του διαγωνιστικού προγράμματος του Φεστιβάλ θα προβάλλεται το πεντάλεπτο Daily News (παραγωγή των παιδιών)

– Παρουσιάσεις βιβλίων και γνωριμία των μαθητών με τους συγγραφείς: Άλκη Ζέη, Μάνο Κοντολέων, Αγγελική Δαρλάση, Βασίλη Τερζόπουλο, Γρηγόρη Χαλιακόπουλο

– Μουσικές και θεατρικές παραστάσεις

– Οι επισκέπτες του 17ου Φεστιβάλ Ολυμπίας και της 14ης Camera Zizanio θα ξεναγηθούν σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Ηλείας, θα γνωρίσουν τον τόπο και τα μνημεία, θα συναντήσουν ανθρώπους, και θα απολαύσουν τη φιλοξενία και τα προϊόντα που παράγει η γη της Ολυμπίας.

ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Zoom in European Children’s Film

Τριάντα τρεις ταινίες από τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο με πρωταγωνιστές παιδιά και εφήβους, που έρχονται αντιμέτωπα με τον κόσμο των ενηλίκων. Ο πόλεμος και η προσφυγιά, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, οι φυλετικές διακρίσεις και οι θρησκευτικές διαφορές, το χάσμα των γενεών και η διαφορετικότητα, οι παραδόσεις και τα παραμύθια αποτελούν τον καμβά πάνω στον οποίο εκτυλίσσονται οι ιστορίες των ταινιών

School Cinema

Μια εβδομάδα κινηματογραφικής εκπαίδευσης και δημιουργίας που φέρνει πιο κοντά τα παιδιά στον μαγικό κόσμο της εικόνας. Έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες, διακεκριμένοι διευθυντές φωτογραφίας, μοντέρ και σεναριογράφοι, δημιουργοί κινουμένων σχεδίων και ηθοποιοί προσφέρουν τις γνώσεις και τη συσσωρεμένη εμπειρία τους, θέτοντας σε λειτουργία το πιο ενδιαφέρον σχολείο κινηματογράφου. Με την καθοδήγησή τους οι μαθητές οργανώνουν τη φαντασία τους και δημιουργούν ταινίες μικρού μήκους που εντυπωσιάζουν.

Όλες οι ταινίες των εργαστηρίων θα προβληθούν το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου σε ειδική εκδήλωση πριν από την τελετή απονομής των Βραβείων του Φεστιβάλ. Διεθνής κριτική επιτροπή επαγγελματιών του κινηματογράφου θα επιλέξει τις δυο καλύτερες, οι οποίες και θα προβληθούν στο κοινό της τελετής λήξης (Οι ταινίες των έξι ημερών).

.

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

Το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, στον «Απόλλωνα», θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής των βραβείων του Φεστιβάλ, παρουσία της υφυπουργού πολιτισμού Άντζελας Γκερέκου. Η κ.Γκερέκου έχει υπογραμμίσει την ανάγκη θεσμοθέτησης του φεστιβάλ.

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (11-17/12)

Οι ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος του 17ου Φεστιβάλ Ολυμπίας, επιλεγμένα προγράμματα ταινιών του Ευρωπαϊκού Τμήματος της 14ης Camera Zizanio και ταινίες που δημιούργησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων της Αθήνας και της Αττικής θα προβληθούν στην Αλκυονίδα (Ιουλιανού 42). Ώρες προβολών: 18:00-22:00

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η συμμετοχή των μαθητών σε όλες τις προβολές και τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio είναι δωρεάν

ΧΩΡΟΙ

Πύργος: «Απόλλων», Ορφέας Cineplex, Κούβελος, Συνεδριακό Κέντρο Πύργου (Camera Zizanio)

Πάτρα: Ster VesoMare

Αίγιο: Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

Λεχαινά: Cine Άστρον

Μεσολόγγι: Τρικούπειο

Αμαλιάδα: Cine Cinema

Ζαχάρω: Δημοτικό Σχολείο

Γαστούνη: Κουρβισιάνειο.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΝEANIKO ΠΛΑΝΟ, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και του προγράμματος MEDIA.

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Χορηγός επικοινωνίας: MEGA
Χορηγός διαδικτυακής επικοινωνίας: FLIX.GR
Στοιχεία επικοινωνίας:
ΑΘΗΝΑ: Ρόδου 18 – ΤΚ 11252 – Τηλ. 210 8664470, fax 210 8662344, email: festival@olympiafestival.gr
Γραφείο Τύπου: Ευάννα Βενάρδου, 6932906657

One thought on “2014 – 17ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

  1. Pingback: 2014 – 17ο Φεστιβάλ Ολυμπίας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.