Διεθνής κριτική επιτροπή

Η διεθνής κριτική επιτροπή του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους.

Δήμος Αβδελιώδης (Πρόεδρος της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής)
avdeliodisΓεννήθηκε το 1952 στη Χίο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Δραματική Σχολή Θεοδοσιάδη. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στο ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου (1997-2000 και 2004-2010). Δίδαξε κινηματογράφο και θέατρο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1993-1997). Για την ανάδειξη ιδιαίτερων γλωσσικών διαλέκτων και πολιτισμικών στοιχείων στο σύνολο του κινηματογραφικού του έργου τιμήθηκε με το βραβείο GOVI στη Γένοβα (2001). Η κινηματογραφική του ταινία, Η Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων, ψηφίστηκε το 2007 από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Ελλάδος και την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος ανάμεσα στις 10 καλύτερες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου όλων των εποχών. Για τη συμβολή του στην παγκόσμια γλώσσα του Θεάτρου υπήρξε τιμώμενο πρόσωπο στο Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου Καΐρου (2010).

________________________________________________________________________________________________

Mika Anttolainen
Mika AnttolainenΔιοργανωτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους του Όουλου της Φινλανδίας. Αρχικά δούλευε σε βιβλιοθήκες και η συνεργασία του με το Φεστιβάλ ξεκίνησε το 2001. Εργάστηκε ως Υπεύθυνος Τύπου για τέσσερα χρόνια και το 2007 πέρασε στον τομέα της διοργάνωσης. Παράλληλα, έχει και μια ενασχόληση ελαφρώς αντίθετη από τον παιδικό κινηματογράφο, το Φεστιβάλ Ταινιών Τρόμου ΙΙΚ!! που διοργανώνεται στο Ιι της Φιλανδίας όπου είναι Πρόεδρος της Επιτροπής. Το 2014 έγινε μέλος του Συμβουλίου του Οπτικοακουστικού Εκπαιδευτικού Κέντρου Metka στο Ελσίνκι. Επίσης έχει διατελέσει μέλος της συντονιστικής επιτροπής της διοργάνωσης «Βραδιές Τέχνης του Όουλου», μιας συνάντησης κάθε μορφής τέχνης.

_______________________________________________________________________________________________

Michael Harbauer
M.Harbauer4Ήδη από την παιδική του ηλικία υπήρξε αφοσιωμένος στον κινηματογράφο. Μετά την επανένωση της Γερμανίας, εργάστηκε ως επικεφαλής της τοπικής κινηματογραφικής βιβλιοθήκης του Κέμνιτς. Το 1996, ξεκίνησε με πρωτοβουλία του το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους SCHLINGEL. Αρχή του Φεστιβάλ είναι η «Επικοινωνία επί ίσοις όροις» κι έτσι συχνά οι παραγωγοί και σκηνοθέτες που παρουσιάζουν τις ταινίες τους στο Κέμνιτς, συνοδεύονται από τους μικρούς ή τους έφηβους πρωταγωνιστές τους, επιτυγχάνοντας έτσι μια άμεση επαφή με το κοινό. Το SCHLINGEL συνεισφέρει στην ανάπτυξη ενός διαπολιτισμικού διαλόγου μέσω κινηματογραφικών ταινιών και ενισχύει την παρουσία του γερμανικού κινηματογράφου στο εξωτερικό με περιοδεύουσες προβολές σε χώρες εντός κι εκτός Ευρώπης (π.χ. Ρωσία, Κίνα, Καναδάς). Εκτός από τον διευθύνοντα ρόλο που έχει στο SCHLINGEL, είναι επικεφαλής της ΜΚΟ Saechsischer Kinder-und Jugendfilmdienst e.V, η οποία ασχολείται με τη θεωρητική και πρακτική κινηματογραφική εκπαίδευση παιδιών και εφήβων. Επίσης είναι Υπεύθυνος Κινηματογράφου σε σημαντικές… σημαντικές ρυθμιστικές αρχές και τηλεοπτικά και κινηματογραφικά συμβούλια στη Γερμανία. Τέλος, έχει διατελέσει μέλος πολλών κριτικών επιτροπών σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου.

___________________________________________________________________________________________________

Carmen Santos
photo carmen...Πολυμεσική καλλιτέχνης,ανεξάρτητη δημιουργός και παραγωγός οπτικοακουστικών έργων από τη Μαδρίτη. Έχει σπουδάσει, εργαστεί και ζήσει στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Ινδονησία και τη Σιγκαπούρη. Από το 2005 είναι ενεργό μέλος της CIFEJ. Στη Σιγκαπούρη ίδρυσε και διευθύνει το «clubexplor cine» που ασχολείται με το καλλιτεχνικό κινούμενο σχέδιο, την παραγωγή ταινιών αλλά και τη διοργάνωση κινηματογραφικών φεστιβάλ κι εργαστηρίων για παιδιά και νέους. Επίσης επιμελείται τηλεοπτικό υλικό για παιδικό κοινό και δραστηριοποιείται στον χώρο της οπτικοακουστικής εκπαίδευσης. Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με το Μουσείο Επιστημών, το Κέντρο Τεχνών και το θέατρο Esplanade στη Σιγκαπούρη και έχει δουλέψει σε παραγωγές στη Τζακάρτα, τη Σιγκαπούρη και τη Μαδρίτη. Το 2008 κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Κινουμένων Σχεδίων (ηλικίες 6-12), το Επαγγελματικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, και το Βραβείο Νεαρού Κοινού στο φεστιβάλ Kids for Kids στον Καναδά. Το 2011 επιστρέφει στην Ισπανία όπου ασχολείται με την οπτικοακουστική εκπαίδευση, τον ψηφιακό κινηματογράφο καθώς και με ένα πρόγραμμα διαδικτυακής τηλεόρασης για παιδιά και νέους σε αγροτικές περιοχές.

__________________________________________________________________________________________________

Eva Schwarzwald
Eva Schwarzwald1Σπούδασε νομική και έχει εργαστεί ως Διευθύντρια του Τμήματος Κινηματογραφικών και Οπτικοακουστικών Δραστηριοτήτων της περιφέρειας της Λομβαρδίας επί 20 χρόνια. Έχει διατελέσει Πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA) και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ιταλικού πρότζεκτ «Cinema Senza Barriere» (Κινηματογράφος Χωρίς Σύνορα) το οποίο είχε στόχο να φέρει κωφά και τυφλά παιδιά από πολλές πόλεις της Ιταλίας στον κινηματογράφο. Η κα Schwarzwald ειδικεύεται στα οπτικοακουστικά πρότζεκτ για παιδιά εντός κι εκτός σχολείου. Έχει συντονίσει τέσσερα σεμινάρια με θέματα σχετικά με την αναπηρία, τον κινηματογράφο, την τέχνη και τον πολιτισμό (περισσότερες πληροφορίες στο http://www.mostrainvideo.com), συναντήσεις δασκάλων για την oπτικοακουστική εκπαίδευση μέσω της ECFA (Kid’Screen) και πιο πρόσφατα μια συνάντηση στο Κρίστιανσαντ της Νορβηγίας με τίτλο «Girls in the blender» σχετικό με τα φυλετικά ζητήματα και τον κινηματογράφο για παιδιά και νέους (περισσότερα στο http://www.ecfaweb.org). Τη διετία 2011/2012 συμμετείχε στο διεθνικό πρότζεκτ “Rainbow – to fight homophobia” (Ουράνιο Τόξο – κατά της ομοφοβίας) στο οποίο πρόβαλε εκπαιδευτικό υλικό σε DVD προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά και οι νέοι σε θέματα αναπηρίας και ρατσισμού (βλ. http://www.diversodachi.it, http://www.look-around.net.it). Τέλος, ήταν Τοπική Υπεύθυνη του δεύτερου Workshop Eave (δράση του Media Programme) που έγινε μεταξύ 7 και 14 Ιουνίου 2009 στο Μιλάνο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.