Υπεύθυνοι εργαστηρίου:
Δημήτρης Παπαχαραλάμπους, Ματούλα Παπαδημητρίου, Τμήμα Έρευνας, Μελετών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΕΚΟΜΕ
Υλοποίηση:
05/12, 15:00-17:00. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.
Παρουσίαση του οδηγού μελέτης Cin(e)περίληψη στην τάξη, ο οποίος αφορά το ντοκιμαντέρ «Ένα σχολείο δυο κόσμοι», που συνοδεύεται από εργαλεία προσβασιμότητας και απευθύνεται σε παιδιά με ή χωρίς αισθητηριακές δυσκολίες. Ο οδηγός περιλαμβάνει πληθώρα προτεινόμενων δραστηριοτήτων και ασκήσεων, τόσο για την καλύτερη προετοιμασία πριν την παρακολούθηση της ταινίας, όσο και για την δημιουργική αποτίμηση της θέασης. Στο εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί βιωματική προσομοίωση υλοποίησης επιλεγμένων δραστηριοτήτων του οδηγού με εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής αγωγής.
Το εργαστήρι πραγματοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους και του ΕΚΟΜΕ.
Λίγα λόγια για τους υπεύθυνους του εργαστηρίου:
O Δημήτρης Παπαχαραλάμπους είναι απόφοιτος του ΦΠΨ Αθηνών, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και διδακτορική διατριβή στον Κινηματογράφο και την Αρχαία Τραγωδία. Είναι υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας, Μελετών & Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Mέσων και Eπικοινωνίας, με αντικείμενο την ανάπτυξη δράσεων οπτικοακουστικής και ψηφιακής παιδείας, όπως ο σχεδιασμός οδηγών μελέτης κινηματογραφικών ταινιών, η συνεργασία με διαγωνισμούς μαθητικών ταινιών και φεστιβάλ κινηματογράφου για παιδιά, τα συμπεριληπτικά προγράμματα γραμματισμού στα Οπτικοακουστικά Μέσα.. Τα τελευταία 15 χρόνια διδάσκει Πολιτισμικές Αναπαραστάσεις στον Κινηματογράφο, Πολιτισμικές Σπουδές και Πολιτισμική Διαχείριση στο τμήμα Ε-ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Eπικοινωνίας του ΕΜΠ, καθώς και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση στο ΜΠΣ Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Έχει μακρά υπηρεσία ως εκπαιδευτικός και διευθυντικό στέλεχος στη Δευτεροβάθμια Ειδική Εκπαίδευση, κατά την οποία ήταν υπεύθυνος σε πλήθος πολιτιστικών προγραμμάτων σε συνεργασία με οργανισμούς και ιδρύματα διερευνώντας το πεδίο: οπτικοακουστικός γραμματισμός, παιδεία στα Μέσα, πολιτιστική-κινηματογραφική εκπαίδευση και Άτομα με Αναπηρία. Έχει πλούσια ερευνητική και συγγραφική δράση.
Η Ματούλα Παπαδημητρίου σπούδασε επικοινωνία και ΜΜΕ και, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, λατινοαμερικάνικες σπουδές στη Μαδρίτη και εκπαίδευση και ανθρώπινα δικαιώματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ως ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Παιδιού (2003-2020), μεταξύ άλλων οργάνωσε και εμψύχωσε δράσεις με και για παιδιά, συντόνισε τις ομάδες εφήβων συμβούλων και τη συμμετοχή τους στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο, συνεργάστηκε με το Φεστιβάλ Ολυμπίας και την Camera Zizanio (εργαστήρια για μαθητές και εκπαιδευτικούς, βραβείο Συνηγόρου του Παιδιού). Είναι ιδρυτικό μέλος της «Πρωτοβουλίας για το Άρθρο 12», εθελοντικής ομάδας για τη διάδοση και εφαρμογή του δικαιώματος των παιδιών να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους. Από το 2020 εργάζεται αποσπασμένη στο Τμήμα Έρευνας, Μελετών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΕΚΟΜΕ, με αντικείμενο την ανάπτυξη δράσεων οπτικοακουστικής και ψηφιακής παιδείας, όπως ο σχεδιασμός οδηγών μελέτης κινηματογραφικών ταινιών και η συνεργασία με διαγωνισμούς μαθητικών ταινιών και φεστιβάλ κινηματογράφου για παιδιά.

