Λίγα λόγια αντί βιογραφικού από τον συνεντευξιαζόμενο:
Λοιπόν, εγώ ονομάζομαι Σπύρος Γιακουμέλος. Έχω γεννηθεί στο Κατάκολο, είμαι γεωπόνος, πρώην διευθυντής της Ένωσης Συνεταιρισμών Ηλείας Ολυμπίας και γεννήθηκα σε ένα χωριό εδώ πέρα που χαρακτηρίζετο από τη δραστηριότητα εξαγωγής της σταφίδας. Είναι ο χώρος που υπήρχαν πάρα πολλά σταφιδεργοστάσια εδώ στο νομό. Γιατί η Ηλεία ήταν το κέντρο της παραγωγικής διαδικασίας της σταφίδας. Για αυτό φτιάχτηκε και το Ινστιτούτο το 1925 στον Πύργο για την μελέτη, έρευνα και τη στήριξη γενικά του προϊόντος της σταφίδας.
Τώρα εγκαινιάζοντας, ή μάλλον, κάνοντας αυτή τη συνεργασία σε αυτά τα αποστάγματα μνήμης που μπορούμε να μιλήσουμε για τη σταφίδα θα ήθελα να αφιερώσω αυτές τις λίγες σκέψεις για τη σταφίδα σε μεγάλους διανοητές, συνεταιριστές, αγρότες, αγροτοσυνεταιριστές και διανοούμενους που αφιέρωσαν όλη τους τη ζωή στη σταφίδα, όπως ήταν ο μεγάλος διανοούμενος, που έχει μείνει μνημειώδης η συλλογή του στη Βουλή για τη σταφίδα, ο Δημήτρης Γλυνός. Ο μεγάλος αγροτοσυνεταιριστής από τη Μεσσηνία της Πελοποννήσου που οργάνωνε τα σταφιδο-αγροτικά συλλαλητήρια, ο Μπαρμπατάς, ο Σκουλαμπατάς και ο αγροτοσυνεταιριστής από την Ηλεία, ο Γιώργης ο Γκρουμούτης, ο οποίος «όργωνε» κυριολεκτικά όλα τα χωριά της Ηλείας για αυτό το φοβερό προϊόν της σταφίδας και ήταν συνεργάτης μου και είχα την τιμή και τη χαρά να συνεργαστώ μαζί του τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
Παρακολουθήστε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Σπύρος Γιακουμέλος για την ιστορία της σταφίδας στο Κατάκολο:
Όπως και τη συνέντευξη που παραχώρησε για την ιστορία της σταφίδας στο πλαίσιο του προγράμματος “Ο μαύρος χρυσός της Ηλείας”:
Πέρα από την βιντεοσκοπημένη μαρτυρία, οι τοπικές προφορικές ιστορίες συλλέγονται σε ηχητικά αρχεία και απομαγνητοφωνούνται:
Ακούστε το αρχείο ήχου (mp3) από τη συνέντευξη του Σπ. Γιακουμέλου για τον “Μαύρο Χρυσό της Ηλείας”:
Κατεβάστε την απομαγνητοφώνηση (αρχείο pdf):