Συμπεριληπτική δράση για τα σχολεία του Αγρινίου από το Φεστιβάλ Ολυμπίας
Πέμπτη 28 Μαρτίου, 11:00
Δημοτικός Κινηματογράφος Άνεσις (Μάρκου Μπότσαρη 6, Αγρίνιο)
Τρεις καθολικά προσβάσιμες ταινίες –με υπότιτλους για άτομα με ακουστική αναπηρία (SDH) και ακουστική περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία (AD)– προβάλλει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους την Πέμπτη 28 Μαρτίου και ώρα 11:00 στον Δημοτικό Κινηματογράφο Άνεσις του Αγρινίου (Μάρκου Μπότσαρη 6). Πρόκειται για την γαλλική ταινία «Έχουμε ένα όνειρο» του Pascal Plisson (παραγωγής 2023 και διάρκειας 96’), το «GonGon», ένα επτάλεπτο videodance που δημιουργήθηκε στην Πάτρα τον περασμένο Νοέμβριο στο πλαίσιο ενός συμπεριληπτικού εργαστηρίου για μαθήτριες/τες με ή χωρίς ακουστικές αναπηρίες από το 6rd και το 18rd Γυμνάσιο Πατρών και, τέλος, για την αγρινιώτικη παραγωγή «Ένα σχολείο στον αγρό», που δημιουργήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο πλαίσιο συμπεριληπτικού εργαστηρίου στο ΕΝΕΕΓΥΛ της πόλης. Την προβολή συνδιοργανώνουν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας και ο Δήμος Αγρινίου.
Για το Φεστιβάλ Ολυμπίας, μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς πρέπει να περιλαμβάνει ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά και τα νέα άτομα στον Πολιτισμό και την Παιδεία. Τα παιδιά και τα νέα άτομα είναι συνήθως τα πρώτα θύματα των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων. Αυτές οι ανισότητες, αλλά και γενικότερα η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, στερούν από τα παιδιά βασικά δικαιώματα τα οποία διατυπώνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Άσκηση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού κλπ.
Στη συγκεκριμένη εκδήλωση της 28ης Μαρτίου, η έμφαση δίνεται στην ευαισθητοποίηση της μαθητικής νεολαίας για τα ζητήματα γύρω από την αναπηρία και την ανάγκη καλλιέργειας συμπεριληπτικών αντιλήψεων από ολόκληρη την κοινωνία, γι’ αυτό και απευθύνεται στα σχολεία της πόλης. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του αφιερώματος «Για μια Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς», που οργανώνει το Φεστιβάλ Ολυμπίας στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας με την ενίσχυση του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Δυτική Ελλάδα” (ΕΣΠΑ 2021-2027). Η προβολή των τριών παραπάνω ταινιών, αποτελεί μέρος της δράσης «Μαζί στον Κινηματογράφο», που περιλαμβάνει μία σειρά ειδικών συμπεριληπτικών εκδηλώσεων, σε συνεργασία με φορείς του αναπηρικού κινήματος, βασισμένες σε κινηματογραφικές προβολές καθολικά προσβάσιμων ταινιών.
Οι ταινίες
Ένα σχολείο στον αγρό, ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Αγρινίου, Ελλάδα, 2023, 10’
Η ταινία είναι αποτέλεσμα του συμπεριληπτικού κινηματογραφικού εργαστηρίου ντοκιμαντέρ, που υλοποιήθηκε στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.) Αγρινίου, με συμμετοχή 12 μαθητριών/των από 2 έως 5 Οκτωβρίου 2023 στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος ΕνCINEσθηση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας “Νεανικό Πλάνο”, υπό την αιγίδα και με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού. Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί: Ελένη Γούργαρη (Γεωπόνος), Σοφία Μήτσου (Φιλόλογος). Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Διονυσία Κοπανά, σκηνοθέτις.
GonGon, Χρυσάνθη Μπαδέκα & Γιώτα Πεκλάρη, Ελλάδα, 2023, 7’
Καθολικά προσβάσιμο videodance, το οποίο προέκυψε από το βιωματικό εργαστήριο body music «Κινούμενο σώμα που ηχεί και συνδέει», που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα τον Νοέμβριο του 2023 με μαθητές με ή χωρίς ακουστικές αναπηρίες από το 6rd και το 18rd Γυμνάσιο της πόλης. Υπεύθυνες εργαστηρίου: Γιώτα Πεκλάρη [χορογράφος], Χρυσάνθη Μπαδέκα [κινηματογραφίστρια]. Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του αφιερώματος «Για μια Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς», με τη συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.
Έχουμε ένα όνειρο / We Have a Dream, Pascal Plisson, Γαλλία, 2023, 96’
Who said living with disabilities meant giving up one’s greatest dreams? Maud (France), Charles (Kenya), Nirmala and Khendo (Nepal), Xavier (Rwanda) and Antonio (Brazil) are extraordinary children who will prove that love, inclusive education, humour and courage can move mountains, and that fate is sometimes full of surprises.