Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Φονικά – Ενός λεπτού σιγή

Φονικά – Ενός λεπτού σιγή

  Documentary, 10′
  Γυμνάσιο Καράτουλα
  09 – 13 Μαΐου 2022

  Διεύθυνση εργαστηρίου: Nikos Anagnostopoulos, σκηνοθέτης
  Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Βασίλης Βασιλειάδης
  Διευθυντής σχολείου: Θανάσης Παπαγρηγορίου

  Έλαβαν μέρος: Ευσταθία ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ, Νικόλαος ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, Ιωάννα ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, Φωτεινή ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ, Αγγελική ΚΛΕΙΔΕΡΗ, Αναστασία ΚΛΕΙΔΕΡΗ, Μαρία ΚΟΤΣΙΡΑ, Γεώργιος ΚΟΥΡΚΟΥΜΕΛΗΣ, Εμμανουήλ-Διονύσιος ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Ρουμπίνη ΛΙΑΡΟΜΑΤΗ, Ευανθία ΜΠΑΛΛΑ, Νικόλαος ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, Δημήτριος ΝΤΟΧΑΣ, Χριστίνα-Θεοδώρα ΞΟΥΛΕΗ, Αλέξιος ΞΟΥΛΕΗΣ, Γεώργιος ΞΟΥΛΕΗΣ, Νίκη ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

  Στις 14 Ιουλίου 1944, οι Γερμανοί συνέλαβαν μετά από καρτέρι και εκτέλεσαν στη θέση Φονικά, 21 αθώους ανθρώπους από τα χωριά Χειμαδιό, Καράτουλα και Σόπι. Το τραγικό γεγονός είναι βαθιά χαραγμένο στις ψυχές των ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους, άλλα και όλων των κατοίκων της περιοχής. Για την άδικη θυσία μιλούν για πρώτη φορά συγγενείς και παιδιά, μέλη των οικογενειών που υποχρεώθηκαν να ζήσουν με αυτή την μεγάλη απώλεια.

  Αφού επέλεξαν το θέμα της ταινίας, τα παιδιά ανέλαβαν να βρουν συγγενείς ή συγχωριανούς των εκτελεσθέντων και να καταγράψουν στοιχεία σε σχέση με το γεγονός. Παράλληλα μιλήσαμε για την τέχνη του ντοκιμαντέρ και στη συνέχεια πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο σημείο της εκτέλεσης, στη θέση «Ψηλή Ράχη», όπου το ίδιο καλοκαίρι είχε διεξαχθεί μάχη μεταξύ ανταρτών και Γερμανών. Ακολούθησαν βασικά μαθήματα χρήσης ψηφιακής κάμερας και έγιναν βιντεοσκοπήσεις σε παππούδες και γιαγιάδες της περιοχής, κυρίως συγγενείς των εκτελεσθέντων. Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με επίδειξη βασικών στοιχείων από την τέχνη του μοντάζ.

  en_USEnglish