Ο Γιός της Βαβυλώνας

Son of Babylon

film-roll Αίγυπτος, Γαλλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιράκ, Ολλανδία, Παλαιστίνη / Έγχρωμη / 90' / 2010

Βόρειο Ιράκ, 2003. Δύο εβδομάδες μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεϊν. Ο Ahmed, ένα δωδεκάχρονο αγόρι, ακολουθεί απρόθυμα τη σκιά της γιαγιάς του. Όταν έμαθε ότι στον νότο βρέθηκαν ζωντανοί μερικοί αιχμάλωτοι πολέμου, η γιαγιά αποφασίζει να ανακαλύψει την τύχη του αγνοούμενου γιού της, του πατέρα του Ahmed, που δεν επέστρεψε ποτέ από τον Πόλεμο του Κόλπου. Από τα βουνά του Κουρδιστάν ως τις άμους της Βαβυλώνας, κάνουν ωτοστόπ και συναντούν άλλους προσκυνητές που ακολουθούν παρόμοιες διαδρομές. Ο Ahmed ενώ πασχίζει να καταλάβει την αναζήτηση της γιαγιάς του, ακολουθεί τα ξεχασμένα βήματα ενός πατέρα που δεν γνώρισε ποτέ.Το ταξίδι θα οδηγήσει το αγόρι στην ενηλικίωση.

director image

Mohamed Al-Daradji

Γεννήθηκε στη Βαγδάτη το 1978 και είναι συνιδρυτής της Human Film, μιας βρετανο-ολλανδικής εταιρείας παραγωγής ταινιών μεγάλου μήκους. Σπούδασε καλές τέχνες στη Βαγδάτη και στη συνέχεια κινηματογραφική και τηλεοπτική παραγωγή στην Ακαδημία ΜΜΕ του Χίλφερσουμ της Ολλανδίας. Κατά την παραμονή του εκεί, εργάστηκε ως εικονολήπτης σε ντοκιμαντέρ, δελτία ειδήσεων και αθλητικές εκδηλώσεις για την ολλανδική τηλεόραση. Έπειτα ταξίδεψε στη Βρετανία όπου απέκτησε δύο Master στην Κινηματογραφία και τη Σκηνοθεσία στη Βόρεια Κινηματογραφική Σχολή του Λιντς και κέρδισε το Σπουδαστικό Βραβείο Kodak για την καλύτερη διαφήμιση. Μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003, επέστρεψε στο Ιράκ όπου γύρισε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, με τίτλο “Ahlaam”, μια σπουδή στο χάος και την αναταραχή του διχασμένου από τον πόλεμο Ιράκ μετά από τριάντα χρόνια δικτατορίας. Το “Ahlaam” προβλήθηκε σε πάρα πολλά διεθνή φεστιβάλ, κέρδισε περισσότερα από είκοσι δύο βραβεία και εκπροσώπησε στο Ιράκ στην επιλογή για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα το 2007. Επέστρεψε ξανά στο Ιράκ το 2008 για τα γυρίσματα της ταινίας “Γιος της Βαβυλώνας” και πριν λίγο καιρό ολοκλήρωσε το ντοκιμαντέρ “Ιράκ: Πόλεμος, αγάπη, θεός και τρέλα”. Παράλληλα με την ενασχόλησή του με τον κινηματογράφο, ξεκίνησε την “Εκστρατεία για τους Ιρακινούς αγνοούμενους”, κεντρικό ζήτημα της ταινίας “Γιος της Βαβυλώνας”, που αγωνίζεται για την αναγνώριση των πτωμάτων που ανακαλύφθηκαν σε μαζικούς τάφους.

Σκηνοθέτης
Mohamed Al-Daradji
Σενάριο
Jennifer Norridge
Mohamed Al-Daradji
Mithal Ghazi
Φωτογραφία
Mohamed Al-Daradji
Duraid Munajim
Μοντάζ
Pascale Chavance
Mohamed Jbara
Μουσική
Kad Achouri
Σχεδιασμός Ήχου
Glenn Freemantle
Ερμηνείες
Yasser Taleeb
Shehzad Hussein
Bashir Al-Majid
Παραγωγός
Isabelle Stead
Atia Al-Daradji
Mohamed Al-Daradji
Dimitri de Clercq
Φιλογραφία
raq: War, Love, God and Madness (2008)
Ahlaam (2005)
Διαγωνιστικά προγράμματαΜεγάλου Μήκους Μυθοπλασίας