Κριτικές Επιτροπές

THOMAS HAILER

Πρόεδρος Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής Μυθοπλασίας

Ο Thomas Hailer είναι δραματουργός και σύμβουλος σεναρίου. Από το 1980 έως το 1993 εργάσθηκε ώς σκηνοθέτης και παραγωγός διαφόρων ελεύθερων θεατρικών ανσάμπλ. Από το 1991 έως το 1993 ήταν σκηνοθέτης στο Θέατρο του Ρούντολστατ, του κρατιδίου Θουριγγίας. Aπό το 1996 έως το 2008 ήταν επιβλέπων του πρότζεκτ παιδικών ταινιών «Νέος Γερμανικός Κινηματογράφος». Aπό το 2000 είναι Διευθυντής Σπουδών της Ακαδημίας Παιδικών Μέσων και από το 2013 Διευθυντής του FAT (Formate aus Thόringen). Από το 2002 έως το 2019 υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος της Berlinale. Μάλιστα, την περίοδο 2002-2008 διετέλεσε Διευθυντής του “Generation”, του διαγωνιστικού τμήματος ταινιών για παιδιά και νέους της Berlinale και ήταν ο ιδρυτής του εφηβικού τμήματος 14+.

PETRA SLATINŠEK

Διεθνής Κριτική Επιτροπή Μυθοπλασίας

Η Petra Slatinšek συμβάλλει ενεργά, από το 2004, στη διαμόρφωση της κινηματογραφικής εκπαίδευσης για παιδιά και νέους στη Σλοβενία. Δημιούργησε δύο μεγάλα έργα κινηματογραφικής εκπαίδευσης, το 2005 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της κινούμενης ταινίας Elephant (Slon) και το 2008 το πρόγραμμα κινηματογραφικής εκπαίδευσης Kinobalon στον κινηματογράφο Kinodvor. Το πρόγραμμα Kinobalon έλαβε το Βραβείο Καλύτερης Δραστηριότητας Νέων ακροατηρίων της Europa Cinemas για το 2010. Το 2013, η Petra Slatinšek εξελέγη μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου.

DANIEL LUNDQUIST

Διεθνής Κριτική Επιτροπή Μυθοπλασίας

Ο Daniel Lundquist αποφοίτησε από τη Διοίκηση Τεχνών το 2001. Για αρκετά χρόνια εργάσθηκε σε διάφορες θέσεις στο Σουηδικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου και στο Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Malmö. Το 2009 άρχισε να συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου BUFF, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για παιδιά και νέους στο Malmö της Σουηδίας. Από το 2012 είναι επικεφαλής του προγραμματισμού στο BUFF.

VOLODYMYR DIAGILEV

Διεθνής Κριτική Επιτροπή Μυθοπλασίας

Ο Volodymyr Diagilev είναι διοικητικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Παιδικών Μέσων DYTIATKO και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Κέντρου Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους (CIFEJ). Είναι μέλος της Εθνικής Ένωσης Δημοσιογράφων της Ουκρανίας, επίσης μέλος της Ευρασιατικής Ακαδημίας Τηλεόρασης και Ραδιοφωνίας και επικεφαλής του Συλλόγου Kharkiv Παιδικής Τέχνης «Dytiatko».

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΗ

Διεθνής Κριτική Επιτροπή Μυθοπλασίας

Η Ιφιγένεια Καλαντζή είναι θεωρητικός και κριτικός του ελληνικού κινηματογράφου. Έχει σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης (πτυχιούχος Paris X Nanterre) και Ιστορία και Θεωρία του Κινηματογράφου (Paris III – New Sorbonne πτυχιούχος). Είναι υπεύθυνη για εβδομαδιαίες κριτικές ταινιών, συνεντεύξεις και άρθρα για τον κινηματογράφο στην εβδομαδιαία εφημερίδα “Dromos Tis Aristeras (www.e-dromos.gr)”. Παράγει δύο εκπομπές για το webradio “www.portokaliradio.gr”, ένα για τις εβδομαδιαίες κριτικές ταινιών και το άλλο για την ανάλυση της μουσικής επένδυσης στις ταινίες. Έχει επίσης δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με τον κινηματογράφο σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες.

REINHOLD T. SCHÖFFEL

Πρόεδρος Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής Ντοκιμαντέρ

Ο Reinhold T. Schöffel δραστηριοποιείται σε διάφορες κινηματογραφικές πολιτιστικές εκδηλώσεις από τα τέλη της δεκαετίας του 70 ως δημοσιογράφος κινηματογράφου, προγραμματιστής για πολλά φεστιβάλ κινηματογράφου και μέχρι το 1994 ως διοργανωτής της Internationale Grenzland-Filmtage στο Selb. Είναι κάτοχος πτυχίου παιδείας στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και Διευθύνων Σύμβουλος της Bundesverband Jugend und Film από το 1990, που είναι ίσως η μεγαλύτερη πολιτιστική οργάνωση για παιδιά και νέους στην Ευρώπη. Ο Schöffel είναι επίσης ο συντάκτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA) από το 2000. Από το 2000 έως και το 2009 διοργάνωνε το ενημερωτικό δελτίο του οργανισμού «ECFA-Journal». Μεταξύ του 2010 και του 2015 ο Schöffel υπηρέτησε ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ECFA.

JAROSLAVA HYNŠTOVÁ

Διεθνής Κριτική Επιτροπή Ντοκιμαντέρ

Η Jaroslava Hynštová γεννήθηκε το 1977 στο Slavičín της Τσεχίας. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο Palacky στο Olomouc της Τσεχίας, κινηματογραφικές σπουδές και Αγγλική φιλολογία. Έχει εργαστεί ως συντονίστρια κινηματογραφικών προγραμμάτων στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Zlín – στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους από το 2005. Ως εκπρόσωπος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Zlín συμμετείχε στις επιτροπές σε όλο τον κόσμο (π.χ. Νότια Κορέα, Εσθονία, Σουηδία, Γαλλία, Γερμανία , Πολωνία, Ρωσία, Ινδία, Ιαπωνία). Εργάζεται επίσης ως λέκτορας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών κατασκηνώσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Zlín (γραφή σεναρίου, καθοδήγηση της κινηματογράφησης σε τηλεοπτικό στούντιο). Ήταν επίσης περιφερειακός πολιτιστικός ανταποκριτής για τη μεγαλύτερη Τσέχικη εφημερίδα. Έχει κάνει μεταφράσεις ταινιών για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Zlín και εργάστηκε ως guest manager για το μικρό κινηματογραφικό φεστιβάλ Eurofilm στην πόλη Luhačovice. Είναι ιδρύτρια μίας ερασιτεχνικής ομάδας θεάτρου στην πατρίδα της στο Luhačovice, και έχει σκηνοθετήσει και διευθύνει περισσότερες από 10 θεατρικές κωμικές παραστάσεις που βασίζονται σε διαφορετικά κινηματογραφικά είδη.

MARTA KRAUS

Διεθνής Κριτική Επιτροπή Ντοκιμαντέρ

Η Marta Kraus ήταν διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου για παιδιά στην Κρακοβία, από το 2010 έως το 2014. Από το 2014, είναι διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους KINOLUB. Είναι συγγραφέας και παραγωγός προγράμματος οπτικοακουστικής εκπαίδευσης για εκπαιδευτικούς και δασκάλους. Έχει πολυετή πείρα στη διαχείριση έργων και παροχή συμβουλών στους τομείς του οπτικοακουστικού τομέα, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ανάπτυξης. Από το 2016, είναι υπεύθυνη για την Επιτροπή Κινηματογράφου Podkarpackie και είναι υπεύθυνη για τη διεθνή προβολή του κινηματογραφικού δυναμικού της περιοχής, τη δημιουργία και την ανάπτυξη της τοπικής δημιουργικής βιομηχανίας. Από το 2017 είναι υπεύθυνη για την Περιφερειακή Κινηματογραφική Διασκέδαση Podkarpackie, συμπαραγωγός του Ψυχρού Πολέμου (σκηνοθέτης Paweł Pawlikowski), ο οποίος είναι υποψήφιος για τα Όσκαρ και του Corpus Christi (σκηνοθέτης Jan Komasa), τον υποψήφιο της Πολωνίας για Όσκαρ.

ΒΟΥΛΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Διεθνής Κριτική Επιτροπή Ντοκιμαντέρ

Η Βούλα Παπαγιάννη είναι παιδαγωγός και συγγραφέας, επιστημονική συνεργάτιδα-παιδαγωγός του Κέντρου Διαπολιτισμικής Αγωγής (ΚΕ.Δ.Α.) του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Νεανικού Παιδικού Πανεπιστημίου Ελλάδας. Έχει σπουδάσει Παιδαγωγικές Επιστήμες, Κοινωνιολογία, Ψυχολογία και Λατινοαμερικανολογία στα Πανεπιστήμια της Ζυρίχης και του Βερολίνου. Έχει πολυετή διδακτική και ερευνητική εμπειρία στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θράκης, Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου και La Catolica της Λίμας, Περού και στην εθνική σχολή δημόσιας διοίκησης-ΙΝΕΠ. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα μειονοτήτων και κοινωνικών μεταβολών, στον διάλογο των πολιτισμών, τον ρατσισμό, τη διαπολιτισμική και την παγκόσμια αναπτυξιακή εκπαίδευση.Βιβλία που έχει συγγράψει ( ενδεικτικά): Διαπολιτισμική Αγωγή, Από τον πολίτη του έθνους στον πολίτη του κόσμου, Εισαγωγή στην Παγκόσμια Αναπτυξιακή Εκπαίδευση , «Οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας. Το δικό μας στοίχημα για έναν καλύτερο κόσμο»[Αctionaid-ΥΠΕΞ (Hellenicaid)], « Το Αντιρατσιστικό Αλφαβητάρι», τα εκπαιδευτικά βιβλία «Η λαική Αγορά», «Τα Δόντια μας», «Το αλφαβητάρι των δοντιών», «Η οικογένεια στην οδό φιλίας», «Πρόσφυγες», «Θάλασσα, θάλασσα-Σχέδιο εργασίας», «Τεχνολογία», καθώς και τα παιδικά βιβλία «Η Μπουμπού και η Μπαμπαλού», «Ο Ακανθούλης», «Η Ολυμπιάδα της Χαράς» (μεταφρασμένο στα αγγλικά, κινέζικα, γαλλικά, επίσημη συμμετοχή του ΥΠΕΠΘ στην πολιτιστική Ολυμπιάδα του Πεκίνου), «Η Παραολυμπιάδα της Χαράς» (μεταφρασμένο στα αγγλικά, κινέζικα, γαλλικά, επίσημη συμμετοχή του ΥΠΕΠΘ στην πολιτιστική Ολυμπιάδα του Πεκίνου), «Ο Πόλεμος στη χώρα των μολυβιών», «Ο Ονειροχαλαστής», «Μαμάδες». Επίσης, το θεατρικό έργο «Χριστούγεννα στην Ονειρούπολη» που ανέβασε σε μορφή μιούζικαλ ο δήμος Αθηναίων το 2009.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΒΟΤΣΟΣ

Διεθνής Κριτική Επιτροπή Ντοκιμαντέρ

Ο Άγγελος Κοβότσος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Κινηματογράφο στη σχολή Σταυράκου και Οικονομικά στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει συμμετάσχει στο εργαστήριο BDC DISCOVERIES 2016 του Creative Europe –Media και στο Πρόγραμμα Script Development του MEDIA / MEDEA. Ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος έγραψε και σκηνοθέτησε πάνω από 200 ταινίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία ντοκιμαντέρ. Έχει βραβευτεί δυο φορές με το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Διδάσκει κινηματογράφο με έμφαση στο ντοκιμαντέρ και ειδικεύεται στην οργάνωση σχετικών σεμιναρίων. Είναι συνεργάτης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων CFF EDU και του Story Doc. Είναι μέλος της Ελληνικής Ένωσης Ντοκιμαντέρ (GDA).

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΕΩΝ

Η Διεθνής Κριτική Επιτροπή Νέων αποτελείται απο 7 μαθητές και φοιτητές του εξωτερικού.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Η Κριτική Επιτροπή των Παιδιών αποτελείται από μαθητές και φοιτητές που συμμετέχουν με κλήρωση και κρίνουν τις ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος απονέμοντας βραβεία Καλύτερης Ταινίας ανά κατηγορία. Έχει συνολικά 34 μέλη, που συγκροτούν τέσσερα αυτοτελή τμήματα: Διαγωνιστικό Μεγάλου Μήκους / Διαγωνιστικό Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας / Διαγωνιστικό Μικρού Μήκους Animation / Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ

Η Κριτική Επιτροπή των Παιδιών αποτελείται από μαθητές και φοιτητές που συμμετέχουν με κλήρωση και κρίνουν τις ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος απονέμοντας βραβεία Καλύτερης Ταινίας ανά κατηγορία. Έχει συνολικά 34 μέλη, που συγκροτούν τέσσερα αυτοτελή τμήματα: Διαγωνιστικό Μεγάλου Μήκους / Διαγωνιστικό Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας / Διαγωνιστικό Μικρού Μήκους Animation / Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ANIMATION

Η Κριτική Επιτροπή των Παιδιών αποτελείται από μαθητές και φοιτητές που συμμετέχουν με κλήρωση και κρίνουν τις ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος απονέμοντας βραβεία Καλύτερης Ταινίας ανά κατηγορία. Έχει συνολικά 34 μέλη, που συγκροτούν τέσσερα αυτοτελή τμήματα: Διαγωνιστικό Μεγάλου Μήκους / Διαγωνιστικό Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας / Διαγωνιστικό Μικρού Μήκους Animation / Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑΙΝΙΕΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Η Κριτική Επιτροπή των Παιδιών αποτελείται από μαθητές και φοιτητές που συμμετέχουν με κλήρωση και κρίνουν τις ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος απονέμοντας βραβεία Καλύτερης Ταινίας ανά κατηγορία. Έχει συνολικά 34 μέλη, που συγκροτούν τέσσερα αυτοτελή τμήματα: Διαγωνιστικό Μεγάλου Μήκους / Διαγωνιστικό Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας / Διαγωνιστικό Μικρού Μήκους Animation / Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ.