Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας στην πρώτη διοργάνωσή του το 1997, για πρώτη φορά στην Ελλάδα προσέγγισε το ζήτημα του κινηματογράφου στην εκπαίδευση και της κινηματογραφικής παιδείας, οργανώνοντας διεθνές συνέδριο στην Αρχαία Ολυμπία. Σήμερα, είκοσι χρόνια μετά, επανερχόμαστε, αναζητώντας το στίγμα, ανιχνεύοντας τις πρακτικές και τους προβληματισμούς που αναπτύχθηκαν αυτά τα είκοσι χρόνια, τις προόδους που επιτεύχθηκαν. Τις αλλαγές που επέφεραν οι τεράστιες τεχνολογικές εξελίξεις.
Ο κινηματογράφος είναι Λόγος. Είναι Γλώσσα και Τέχνη. Είναι το βασικό εργαστήρι έρευνας και καινοτομίας στον οπτικοακουστικό χώρο. Χωρίς τον κινηματογράφο δεν νοείται οπτικοακουστική παιδεία.
Μέσα από τις εισηγήσεις της ημερίδας καλύπτεται μια ευρύτατη γκάμα ζητημάτων της οπτικοακουστικής παιδείας. Θεωρητικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις. Αναφορά σε επιτεύγματα και δυσκολίες δοκιμασμένων εφαρμογών. Εφαρμογές από μικρές και μεγαλύτερες δομές, σε μικρές και μεγαλύτερες κλίμακες, σε τυπικές και μη-τυπικές μορφές μάθησης. Αναπτύσσονται επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα για την είσοδο στο σχολικό πρόγραμμα ως υποχρεωτικό μάθημα ή ως μάθημα επιλογής. Γίνονται αναφορές για την αναγκαιότητα κοινών δράσεων σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, για τρόπους ανταλλαγής εκπαιδευτικού υλικού και για ανάπτυξη εναλλακτικών δικτύων.
Αρχαία Ολυμπία, Συνεδριακό Κέντρο ΣΠΑΠ
7/12/2017, 09:30-14:00
09:00-09:30 Υποδοχή-εγγραφές
09:30 Δημήτρης Σπύρου, καλλιτεχνικός διευθυντής Φεστιβάλ Ολυμπίας: “Καλωσόρισμα: κατευθύνσεις της ημερίδας”
09:40 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ
Felix Vanginderhuysen, γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA), senior advisor JEFF, Βέλγιo: “Παιδικός κινηματογράφος και Κινηματογραφική Παιδεία: Ο τελικός προορισμός”
Α’ ΣΥΝΕΔΡΙΑ 10:00-11:30
Θανάσης Ρεντζής, σκηνοθέτης: “Ελληνική Πολιτεία και Οπτικο-Ακουστική Παιδεία”
Ευαγγελία Θεμελή, Φιλόλογος, ιστορικός και θεωρητικός κινηματογράφου: “Κινηματογράφος και σχολείο στην Ελλάδα”
Ευαγγελία Κούρτη, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας των Μέσων Επικοινωνίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: “Κινηματογραφική παιδεία στο πλαίσιο των βασικών σπουδών των εκπαιδευτικών”
Σοφία Παπαδημητρίου, Προϊσταμένη του τμήματος της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων: “Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση 2.0: η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή”
Renate Holubek, υπεύθυνη του θεσμού των Βραβείων Εγγραμματισμού στα Μέσα του Τπουργείου Παιδείας της Αυστρίας, Αυστρία: “Εγγραμματισμός στα Μέσα και δημοκρατική κουλτούρα”
Αντώνης Παπαδόπουλος, σκηνοθέτης – καλλιτεχνικός διευθυντής Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: “Ένας χρονικογράφος του καιρού μας. Η ταινία μικρού μήκους ως εκπαιδευτικό εργαλείο”.
Νίκος Θεοδοσίου, Σκηνοθέτης, Μέλος ΔΣ της Παιδαγωγικής ομάδας “Σκασιαρχείο”: “Ο ουσιαστικός ρόλος του κινηματογράφου στην παιδαγωγική Φρενέ”.
11:30-12:00 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ
12:15-14:30 Β’ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Nienke Poelsma, Επικεφαλής του φεστιβάλ CineKID για Επαγγελματίες, Ολλανδία: “Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του CineKID”
Mikael Harbauer, Καλλιτεχνικός διευθυντής Φεστιβάλ Schlingel, Γερμανία: “Το Φεστιβάλ Schlingel και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητές του”
Thomas Balkenhol, Πολυτεχνείο Μέσης Ανατολής, Άγκυρα, Τουρκία: “Η λογική του Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου της Άγκυρας”
Nisse Koltze, Παραγωγός, Station Next, διευθυντής TheNextFilmFestival, Δανία: “Πώς και γιατί να ξεκινήσετε τοπικά κινηματογραφικά φεστιβάλ για σχολεία”
Rowena Martinez Ulayan Tuzcuoğlu, Πρόεδρος της Οργάνωσης Κινηματογράφου και Τέχνης για Παιδιά, Universal Kids Film Festival, Τουρκία “Πολιτισμός για την ειρήνη μέσω της οπτικοακουστικής εκπαίδευσης (Το παράδειγμα της προώθησης της ειρήνης απ’ το Universal Kids Film Festival)”
Josep Arbiol, διευθυντής φεστιβάλ MICE της Βαλένθια, Ισπανία, “Mice Valencia. Ένας αστείος δρόμος προς τα Μέσα και την Εκπαίδευση”
Petra Vidmar, εταιρεία παραγωγής GUSTAV FILM, Σλοβενία: “Film City”
Μαρία Λεωνίδα, Σκηνοθέτης – υπεύθυνη προγραμμάτων Καρπός, Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας: “Η Δική μας Γνώμη. Ένα ευέλικτο πρόγραμμα κριτικής σκέψης”
Βούλα Παπαγιάννη, Παιδαγωγός – υπεύθυνη καινοτόμων δράσεων και διαπολιτισμικής επικοινωνίας, Κέντρο Διαπολιτισμικής Αγωγής Πανεπιστημίου Αθηνών: “Φεστιβάλ Ολυμπίας, ολιστική προσέγγιση στην κινηματογραφική παιδεία”
Ειρήνη Ανδριοπούλου, Επικοινωνιολόγος, EU Media Literacy Expert, Στέλεχος ΓΓΕΕ, Υπ. Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης: “Μετά τα Φεστιβάλ, τι; Αξιοποίηση και Διεθνής Εξακτίνωση της Κινηματογραφικής Παιδείας”
ΣΥΖΗΤΗΣΗ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
14:30 ΤΕΛΟΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ