Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Απόλλωνα για τον Γιώργη Παυλόπουλο

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Απόλλωνα για τον Γιώργη Παυλόπουλο

    Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αρχαίας Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους μαζί με τους Φίλους του ποιητή Γιώργη Παυλόπουλου και την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου διοργανώνουν την Παρασκευή 30 Νοέμβρη εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Γιώργη Παυλόπουλο, με τίτλο «ΑΦΗΣΑΜΕ ΑΔΕΙΑΝΗ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ».

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Απόλλων, στις 8 το βράδυ. Θα μιλήσουν:

    • Ο δημοσιογράφος και ποιητής Παντελής Μπουκάλας με θέμα «Μνήμη Γιώργη Παυλόπουλου»
    • Ο επίκουρος Καθηγητής του ΕΚΠΑ Γιάννης Ξούριας με θέμα «… Και οι νεκροί σε ένα ποίημα»- Μορφές και μνήμες στην ποίηση του Γιώργη Παυλόπουλου.

    Ποιήματα του Γ.Π θα διαβάσουν ο Γιάννης Μανώλης και η Μαριάννα Μαρτέλη.

    Την εκδήλωση υποστηρίζουν ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου και ο Σύλλογος Δασκάλων Πύργου.

    Ο ποιητής με τη βιωματική γραφή…

    Ο Γιώργης Παυλόπουλος (Πύργος Ηλείας, 22 Ιουνίου 1924 – Πύργος Ηλείας, 26 Νοεμβρίου 2008) έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στον Πύργο, όπου εργάστηκε για πολλά χρόνια ως λογιστής και γραμματέας στον ιδιωτικό τομέα και αφοσιώθηκε στην ποίηση.

    Τα πρώτα λογοτεχνικά του κείμενα δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Πατρίς του Πύργου το 1940, ενώ το 1943 δημοσίευσε το πρώτο του ποίημα «Ο νεκρός Γ.Π.» στο περιοδικό Οδυσσέας (τεύχος 4, Δεκέμβριος 1943), που εξέδιδε ο ίδιος με φίλους του στον Πύργο. Ήταν στενός φίλος με τον Τάκη Σινόπουλο και συνεργάστηκε μαζί του σε μια πειραματική γραφή κοινών ποιημάτων, τα οποία συμπεριέλαβε ο Σινόπουλος στο έργο του. Ήταν επίσης φίλος με τους πεζογράφους Νίκο Καχτίτση, Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλο, καθώς και με τον ποιητή Γιώργο Σεφέρη.

    Το κατώγι, η πρώτη του ολοκληρωμένη συλλογή ποιημάτων κυκλοφόρησε το 1971 ενώ είχαν προηγηθεί πολλές δημοσιεύσεις ποιημάτων του σε λογοτεχνικά περιοδικά του Πύργου και της Αθήνας, καθώς και σε έναν τόμο Για το Σεφέρη, που κυκλοφόρησε στην Αθήνα το 1962.

    Συνεργάστηκε με τα περιοδικά Ο αιώνας μας, Αλφειός, Γράμματα και Τέχνες, Νέα Πορεία, Ποιητική Τέχνη, Αιολικά Γράμματα, Σημείο, Νέο Επίπεδο, Η Συνέχεια, Χρονικό, Ελίτροχος. Επίσης, έγραφε στην εφημερίδα Καθημερινή.
    Τα ποιήματά του μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες και περιελήφθησαν και σε σχολικά βιβλία. Ήταν ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων ενώ επίσης, ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη ζωγραφική. Με τη φροντίδα φίλων του, πίνακές του εκτέθηκαν στην ΙΘ΄ Πανελλήνια Έκθεση Ζωγραφικής το 1977.

    Τα ποιήματά του, όλα σε ελεύθερο στίχο, έχουν έντονα βιωματικό χαρακτήρα. «Αυτό που γράφω το έχω ζήσει», είχε πει ο ίδιος. Στα πρώτα του ποιήματα σκιαγραφούνται οι τραυματικές εμπειρίες της Κατοχής και του Εμφυλίου. Στα τελευταία του ποιήματα, ο λόγος του επικεντρώνεται στις υπαρξιακές αγωνίες του ανθρώπου: τον έρωτα και το θάνατο.

    Λίγα λόγια για τους ομιλητές

    Ο Παντελής Μπουκάλας, ένας έγκριτος δημοσιογράφος, που ταυτόχρονα υπηρετεί τα ελληνικά γράμματα ως ποιητής, δοκιμιογράφος, μεταφραστής και μελετητής, και ο οποίος, με μια σειρά δοκιμίων και μελετών που άρχισαν να εκδίδονται υπό τον γενικό τίτλο «Πιάνω γραφή να γράψω…», μας οδηγεί σε νέες αναγνώσεις και προσεγγίσεις της δημοτικής ποίησης. Από το 1987 έως το 1990 είχε την ευθύνη της σελίδας βιβλιοκριτικής στην εφημερίδα Η Πρώτη. Από το 1990 έως το 2010 είχε την ευθύνη της ανά Τρίτη σελίδας του βιβλίου στην εφημερίδα Καθημερινή, όπου επίσης δημοσιεύει κάθε μέρα και μέχρι σήμερα επιφυλλίδες πολιτιστικού, κοινωνικού και πολιτικού σχολιασμού. Από το 1976 εργάζεται ως διορθωτής (σε εφημερίδες, περιοδικά και εκδοτικούς οίκους) και ως επιμελητής εκδόσεων. Υπήρξε μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού Ο Πολίτης (καθώς και του Δεκαπενθήμερου Πολίτη) από το 1978 και έως την παύση της έκδοσής του το 2008. Άρθρα και μεταφράσεις του αρχαίων ελληνικών ποιημάτων έχουν δημοσιευτεί και στα περιοδικά Η λέξη, Το δέντρο, Γαλέρα, Νέο Επίπεδο, Τεχνοπαίγνιο, The Book’s Journal, Ποιητική, στην εφημερίδα Εποχή κ.α. Ποιήματά του έχουν περιληφθεί σε διάφορες ανθολογίες και έχουν μεταφραστεί στα ιταλικά, στα πολωνικά, τα αγγλικά, τα αλβανικά, τα αραβικά, τα ισπανικά, τα καταλανικά και τα γαλλικά. Τελευταία του δουλεία είναι τα Δοκίμια για το δημοτικό τραγούδι «Πιάνω γραφή να γράψω…» που έχουν εκδοθεί οι δύο πρώτοι τόμοι.

    Ο Γιάννης Ξούριας είναι επίκουρος καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του εστιάζονται στην ποίηση και την ποιητική και ρητορική θεωρία του 18ου-αρχών 19ου αι. και ιδιώς της περιόδου του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Έχει δημοσιεύσει τη μελέτη Κωνσταντίνος Οικονόμος ο εξ Οικονόμων: Το φιλολογικό του έργο (Η θεωρία των «γραμματικών τεχνών»), Αθήνα 2007, καθώς και μελέτες σε σύμμεικτους τόμους και περιοδικά. Έχει συνεργαστεί στη σύνταξη των καταλόγων: Κατάλογος της Βιβλιοθήκης Κωστή Παλαμά, Αθήνα 2010. Ελληνική Βιβλιοθήκη. Η Συλλογή Βιβλίων του Κωνσταντίνου Σπ. Στάικου εφεξής Η Βιβλιοθήκη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, Αθήνα 2010.

    elGreek