Ένα συμπεριληπτικό εργαστήριο κίνησης και μουσικής με παράλληλη δημιουργία καθολικά προσβάσιμου videodance για μικτή ομάδα εφήβων με ή χωρίς οπτική ή/και ακουστική αναπηρία για μαθητές ΣΤ’ Δημοτικού έως Α’ Λυκείου από την Πάτρα.
Σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων (Π.Ο.Μ.Α.μεΑ. Δ.Ε. & Ν.Ι.Ν.)
Videodance ονομάζουμε ένα σύντομο κινηματογραφικό έργο, του οποίου η αφήγηση δεν αναπτύσσεται μέσα από το λόγο και την υποκριτική, αλλά μέσα από την κίνηση, την μουσική και τον ρυθμό. Η ιδέα και ο σχεδιασμός του εργαστηρίου είναι της Γιώτας Πεκλάρη (χορογράφος – καθηγήτρια χορού) και της Χρυσάνθης Μπαδέκα (χορογράφος – κινηματογραφίστρια), οι οποίες δημιουργώντας φυσικούς τόπους προσβασιμότητας και συμπερίληψης, θα φέρουν σε επαφή κοινωνικές ομάδες που στην καθημερινότητα επικοινωνούν σπάνια έως ποτέ.
Το βασικό τους εργαλείο θα είναι η μουσική του σώματος (body music), μια εξωλεκτική γλώσσα συνύπαρξης και επικοινωνίας που στηρίζεται αποκλειστικά στη φωνή και την κίνηση του σώματος για την παραγωγή μουσικής. Ταυτόχρονα επιλέγοντας την φόρμα του videodance, θα συνδυάσουν την γλώσσα του body music με την γλώσσα του κινηματογράφου, προσφέροντας μέσα από έναν καθ’ όλα προσβάσιμο μοντέλο εκπαίδευσης καλές πρακτικές παραγωγής μιας κινηματογραφικής ιδέας, από το στάδιο της προπαρασκευής έως και τα γυρίσματα.
Οι υπεύθυνες του εργαστηρίου θα οδηγήσουν τους/τις συμμετέχοντες/συμμετέχουσες σε μια ολοκληρωμένη αισθητηριακή, βιωματική και θεραπευτική εμπειρία, δίνοντας τη δυνατότητα σε ακούοντες, μη ακούοντες, βλέποντες, μη βλέποντες, έφηβους με ή χωρίς μορφές ακουστικής ή οπτικής αναπηρίας, να συναντηθούν με αφορμή μια καλλιτεχνική δράση.
Το εργαστήριο εντάσσεται στο αφιέρωμα του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους με τίτλο Για μια Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς και θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα, στο χώρο των Παλαιών Σφαγείων κατά το διάστημα 20-24 Νοεμβρίου 2023, πρωινές ώρες. Η συνολική διάρκεια θα είναι 16 ώρες, οι οποίες θα ολοκληρωθούν σε 5 συναντήσεις. Ο χώρος των Παλαιών Σφαγείων παραχωρείται δωρεάν από την Κ.Ε.ΔΗ.Π. – Καρναβάλι Πάτρας.
Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Όσοι/ες επιθυμούν να πάρουν μέρος, μπορούν να υποβάλλουν Αίτηση Συμμετοχής συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα, έως την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023.
CONNECTING BODY \ Καθολικά προσβάσιμο ντοκιμαντέρ.
Το φιλμ παρακολουθεί ομάδα ενηλίκων με ή χωρίς οπτική ή ακουστική αναπηρία που συμμετείχαν σε εργαστήριο της μεθόδου την περίοδο, Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2021. Σκηνοθεσία: Γιώτα Πεκλάρη & Χρυσάνθη Μπαδέκα.
Οι υπεύθυνες του εργαστηρίου:
Γιώτα Πεκλάρη
Είναι χορεύτρια, μουσικός του σώματος, χορογράφος και δασκάλα χορού με ποικίλο καλλιτεχνικό λεξιλόγιο, που εμβαθύνει στην ηχητική και μουσική διάσταση του κινούμενου σώματος. Είναι απόφοιτος της Επαγγελματικής Σχολής Χορού Ραλλού Μάνου, δημιουργός του διεθνούς φεστιβάλ Coetáni Experimental Flamenco Festival και συνιδρύτρια του PLAYGROUND for the arts, ενός πολιτιστικού οργανισμού αφιερωμένου στην φροντίδα μιας διεθνούς κοινότητας καλλιτεχνών, κοινού και μαθητών που μοιράζονται ένα βαθύ ενδιαφέρον για τις παραστατικές τέχνες, με ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα και τη μελέτη του ρυθμού. Έχει συνεργαστεί με διεθνή φεστιβάλ ανά τον κόσμο όπως το Flamenco tanzhaus.nrw και το International Body Music Festival και έχει παρουσιάσει δουλειά της σε χώρους όπως το Μουσείο Μπενάκη (Αθήνα), SFJazz (Σαν Φρανσίσκο), Spinnerei (Λειψία), Sadler’s Wells (Λονδίνο), Πανεπιστήμιο Berkeley (Καλιφόρνια) και Ινστιτούτο Κωφών (Τορίνο).
Από το 2018 έχει αναλάβει πρωτοποριακό ρόλο, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας προσβάσιμα εργαστήρια της μεθόδου CONNECTING BODY, για μικτές ομάδες ατόμων με ή χωρίς αισθητηριακές αναπηρίες. Μέσα από αυτά τα εργαστήρια υποστηρίζει άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα να συνδεθούν με τον κόσμο της κίνησης και του ρυθμού, καταρρίπτοντας τα εμπόδια και ενθαρρύνοντας τη κοινωνική ενδυνάμωση, αφύπνιση και συνοχή. Η δουλειά αυτή έχει υποστηριχθεί από την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.
Χρυσάνθη Μπαδέκα
Είναι χορογράφος, κινηματογραφίστρια και μοντέρ. Τα βασικά στοιχεία της καλλιτεχνικής της πρακτικής είναι η διαμεσικότητα και η σύνδεση της τέχνης του χορού με την φύση, την επιστήμη, τον κινηματογράφο, τις νέες τεχνολογίες και τα κοινωνικά διλήμματα. Αποφοίτησε από την Επαγγελματική Σχολή Χορού Ραλλού Μάνου (2004, Αθήνα) και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές (M.F.A in Dance) στο Tisch School of the Arts – NYU (2005, Νέα Υόρκη) με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και του New York University και με βασική κατεύθυνση τη χορογραφία για την κάμερα. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα και για 10 συνεχόμενα χρόνια, αφοσιώθηκε στην προώθηση και ανάπτυξη της τέχνης του videodance στην Ελλάδα μέσα από το φεστιβάλ ATHENS VIDEO DANCE PROJECT (2010-2020). Από το 2019 έως το 2022 υλοποίησε το διακρατικό mAPs Creative Europe program στην Ελλάδα σε συνεργασία με Γαλλία, Γερμανία, Φιλανδία και Ιταλία.
Ως κινηματογραφίστρια έχει διδάξει πάνω από 50 εργαστήρια videodance στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει κινηματογραφήσει και μοντάρει 3 ντοκιμαντέρ χορού μικρού μήκους και πάνω από 70 promo trailers ή παραστάσεις αρχείου. Έχει επιχορηγηθεί για το videodance SPRINGTIDE – Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023, το videodance ÉTUDE – Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου και το videodance BATTLE OF FISHES – ΕΛΣ για το οποίο και έλαβε βραβείο Best Cinematography Award από το InShadow Dance Film Festival 2022. Σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους και την Εθνική Λυρική Σκηνή υλοποίησε ένα ντοκιμαντέρ μυθοπλασίας στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος ΛΥΡΙΚΟΙ ΜΙΚΡΟΜΗΚΑΔΕΣ.
Ως χορογράφος έχει επιχορηγηθεί για το re-FLOW PORTRAITS / ΥΠΠΟ συμπαραγωγή με “ORA! Produzioni di cultura contemporanea” της Compagnia di San Paolo και SIAE – πρόγραμμα “Per Chi Crea” (2018-2022), το AMID / ΥΠΠΟ συμπαραγωγή με Stimuleringsfonds (2018-2019), το AOMORI / Ίδρυμα ΝΕΟΝ (2016-2017), ενώ έχει συνεργαστεί με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών για τις παραγωγές WEIGHTLESS (Virtual Reality) και ΤΟ ΑΠΙΘΑΝΟ ΤΑΞΙΔΙ.
Videodance από προηγούμενη διοργάνωση με ομάδα ενηλίκων που πραγματοποιήθηκε στην αρχή της πανδημίας με τους ανάλογους περιορισμούς.