Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Ο μαύρος χρυσός της Ηλείας

Ο μαύρος χρυσός της Ηλείας

  Η προφορική ιστορία της κορινθιακής σταφίδας και η κινηματογραφική καταγραφή της

  Επιμορφωτικό σεμινάριο του Νεανικού Πλάνου και του Φεστιβάλ Ολυμπίας για την ανάδειξη και προβολή της ιστορίας της κορινθιακής σταφίδας

  Πύργος, 1-2 Οκτωβρίου 2022, Κινηματογράφος Ορφέας Πύργου, ώρες 10:00-14:00 μ.μ.

  Το Νεανικό Πλάνο, με τη συνεργασία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, οργανώνει στον κινηματογράφο Ορφέας Πύργου, το διήμερο 1 και 2 Οκτωβρίου 2022, επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με θέμα «Ο μαύρος χρυσός της Ηλείας – Η προφορική ιστορία της κορινθιακής σταφίδας και η κινηματογραφική καταγραφή της», το οποίο υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

  Σκοπός του σεμιναρίου, το οποίο έρχεται ως συνέχεια εκείνου που είχε οργανωθεί τον περασμένο Μάιο και αφορούσε γενικά την προφορική ιστορία της Ηλείας, είναι η ανάδειξη και προβολή μιας σειράς θεμάτων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα τόσο με την περίοδο άνθισης της σταφιδοκαλλιέργειας όσο και με αυτές που ακολούθησαν και οδήγησαν στην κρίση του προϊόντος.

  Το σεμινάριο περιλαμβάνει δύο ενότητες θεμάτων: Στην πρώτη παρατίθενται γενικά ιστορικά στοιχεία γύρω από τη σταφίδα (Οικονομία και ανάπτυξη, κοινωνική και πνευματική ζωή, βιβλιογραφία και πηγές κλπ.), ενώ στη δεύτερη αναπτύσσεται η μεθοδολογία συλλογής προφορικών μαρτυρίων και κυρίως παρέχονται συγκεκριμένες οδηγίες και παραδείγματα για την κινηματογράφησή τους. Αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας.

  Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι δωρεάν και όσοι/ες επιθυμούν μπορούν να λάβουν Βεβαιώσεις Συμμετοχής.

  Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 26210-26890 και στο e-mail skoumbouri@olympiafestival.gr

  Ως γνωστόν το Φεστιβάλ Ολυμπίας ενέταξε φέτος στον σχεδιασμό του την ίδρυση Δικτύου Τοπικής Ιστορίας και Κινηματογραφικής Δημιουργίας καθώς και τη δημιουργία Ψηφιακού Αποθετηρίου με προφορικές μαρτυρίες γύρω από θέματα ιστορικού ενδιαφέροντος. Στόχος είναι το Δίκτυο να αποτελείται από ομάδες παιδιών και εφήβων που θα λειτουργούν με την ευθύνη ειδικά επιμορφωμένων εκπαιδευτικών και οι οποίες θα καταγράφουν με την κάμερα μαρτυρίες αλλά και υλικό τεκμηρίωσης, που στη συνέχεια θα αναρτάται στο Αποθετήριο και θα είναι διαθέσιμο προς την ιστορική έρευνα.

  Στόχος της δράσης «Ο μαύρος χρυσός της Ηλείας – Η προφορική ιστορία της κορινθιακής σταφίδας και η κινηματογραφική καταγραφή της» μέχρι τον Δεκέμβριο και το 25ο Φεστιβάλ Ολυμπίας είναι:

  • Η δημιουργία 3 μικρών ταινιών ντοκιμαντέρ από μαθητές/τριες σχολείων της Ηλείας που θα αναδεικνύουν πτυχές της τοπικής ιστορίας, με κινηματογραφικά εργαστήρια υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών κινηματογραφιστών του Φεστιβάλ Ολυμπίας
  • Η δημιουργία Ψηφιακού Αποθετηρίου με καταρχήν τουλάχιστον 20 προφορικές μαρτυρίες, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό για την ιστορία της σταφίδας στην Ηλεία.
  elGreek