Παρουσίαση βιβλίου Νίκου Θεοδοσίου

ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η άβολη αλήθεια για μια σχέση προβληματική.

Σχεδόν ολόκληρο τον 20ο αιώνα είδαμε να εμφανίζεται στην Ελλάδα το εξής παράδοξο φαινόμενο: όσο ο κινηματογράφος αναπτύσσεται ως το κυρίαρχο θέαμα στην κοινωνία, τόσο περισσότερο από τη μεριά του επίσημου κράτους υψώνονται φραγμοί και απαγορεύσεις για τα παιδιά.

Η διανόηση, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν αναγνώριζε τον κινηματογράφο ως τέχνη και γι αυτόν τον λόγο δεν μπορούσε να έχει οποιαδήποτε παιδαγωγική αξία. Έτσι έπρεπε να μείνει έξω από το σχολείο. Η προτροπή του Κωστή Παλαμά «Εικόνας μεταχειρίζου, ω διδάσκαλε» έμοιαζε να πέφτει στο κενό.

Σταδιακά, έγινε αποδεκτή μόνο μια περιορισμένη χρήση του κινηματογράφου, με την προβολή ταινιών εκπαιδευτικού περιεχομένου. Το “κατάλληλο” και “χρήσιμο” περιεχόμενο αυτών των ταινιών καθοριζόταν κάθε φορά από την πολιτική της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας.

Σημαντικές αλλαγές συντελέστηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς για να έχουμε μια διαφορετική αντιμετώπιση του κινηματογράφου στο χώρο της παιδείας.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ήρθε να εμπλουτίσει τη σχετική βιβλιογραφία με την κυκλοφορία του βιβλίου του Νίκου Θεοδοσίου «Όταν ο κινηματογράφος πήγε σχολείο και γύρισε με κλάματα» που, στηριγμένο σε πρωτογενείς πηγές, φωτίζει άγνωστες πλευρές της «ταραγμένης» και γεμάτης περιπέτειες σχέσης του σχολείου με τον κινηματογράφο στην Ελλάδα.

Το βιβλίο, δίνει την αφορμή για μια σε βάθος συζήτηση για τη σχέση του κινηματογράφου με το σχολείο και την εκπαίδευση γενικότερα που διοργανώνεται από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, με τη συμμετοχή ανθρώπων που έχουν πλούσια και βιωματική εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο:

Δημήτρης Σπύρου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και Νέους.

Ματθαίος Φρατζεσκάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Δημήτρης Παπαδόπουλος, διδάκτορας του τμήματος κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Ειρήνη Δελιδάκη, Μουσειοπαιδαγωγός Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Υποψήφια Διδάκτωρ Πολιτισμικής Τεχνολογίας.

Νίκος Θεοδοσίου, καλλιτεχνικός διευθυντής της Camera Zizanio.

Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022 στις 17.00 στην αίθουσα «Αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος» (Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Λιμάνι).

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

elGreek
Scroll to Top