Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η Camera Zizanio διοργανώνουν το Σάββατο 6 Μαρτίου διαδικτυακή προβολή ταινιών νεαρών δημιουργών για τη σχολική βία και τον εκφοβισμό και συζήτηση για το φαινόμενο και την αντιμετώπισή του.

Η σχολική βία και ο εκφοβισμός βρίσκονται, δυστυχώς, στην ημερήσια διάταξη της σχολικής ζωής. Στην Camera Zizanio, μια διοργάνωση που δίνει τον πρώτο λόγο στα παιδιά, πολύ συχνά συμμετέχουν ταινίες γύρω από αυτό το ζήτημα, μια που απασχολεί έντονα τα παιδιά τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.

Το Σάββατο 6 Μαρτίου 2021 στις 18:00 το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio διοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα προβληθεί μια επιλογή ταινιών μικρού μήκους που δημιούργησαν παιδιά και νέοι με θέμα το Βullying. Οι επιλεγμένες ταινίες έχουν συμμετάσχει σε προηγούμενες διοργανώσεις της Camera Zizanio, σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες και προέρχονται απ’ όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με αφορμή τις ταινίες, στην οποία θα συμμετάσχουν:

  • Αλεξάνδρα Κορωναίου, Κοσμήτορας της σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου, Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας
  • Βάνα Νίκα, Δρ. Πανεπιστημίου Cardiff, Εθνική Επιθεωρήτρια Σχολείων Ευρωπαϊκής Παιδείας
  • Αναστασία Λαμπροπούλου, δασκάλα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου, υπεύθυνη ομάδας παιδιών που δημιούργησε μία απ’ τις ταινίες
  • Βασίλης Αθανασόπουλος, φοιτητής.

Οι ταινίες που θα προβληθούν, συνολικής διάρκειας 32’, είναι:

Bullying – Ταινία απ’ το κινηματογραφικό εργαστήριο του Φεστιβάλ Ολυμπίας/Camera Zizanio “Δημιουργία ταινίας με smartphone”. Διάρκεια: 1′ / 2017

Όταν κάνεις bullying είναι σα να τσαλακώνεις μια κόλλα χαρτί. Όσο κι αν απολογηθείς, το χαρτί δε θα παραμείνει ποτέ το ίδιο.

Νιώθεις τυχερός / Do you feel lucky – Szonja Szloboda (Σερβία).  Διάρκεια: 6’ 24” / 2019

Ως πού μπορεί να φτάσεις αν οι συμμαθητές σου σου φέρονται άσχημα; Μια ταινία για την αξία της ζωής, της προσωπικής ταυτότητας και της διαφορετικότητας.

Facebullying- I like me – 6ο Γυμνάσιο Πάτρας. Διάρκεια:  4’18” / 2015

Μηνύματα με περιεχόμενο προσβλητικό, βίαιο, κακοποιητικό  αποστέλλονται μέσω facebook. Τι επίδραση μπορούν να έχουν επάνω μας; Πως τ’ αντιμετωπίζουμε;

Μη σ(κύβοι)ς το κεφάλι – Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αθηνών. Διάρκεια: 6’10” / 2020

Ένας μαθητής περνάει δύσκολες ώρες στο σχολείο εξαιτίας του σχολικού εκφοβισμού που υπομένει από συμμαθητές του. Όμως ένα όνειρο τον βοηθάει να ξεπεράσει τον φόβο του και να τους αντιμετωπίσει.

Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα – 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου. Διάρκεια: 1′ / 2020

Δεν χρειάζεται να είμαστε διχασμένοι σε στρατόπεδα. Δεν πρέπει να αφήνουμε κανέναν έξω από την ομάδα. Όλοι μαζί μπορούμε να αντεπεξέλθουμε καλύτερα σε όποιον κίνδυνο και να είμαστε αγαπημένοι και χαρούμενοι. Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα. Όλοι μαζί μπορούμε να εξαλείψουμε το σχολικό εκφοβισμό.

Η νέα συμμαθήτρια – 2o Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς. Διάρκεια: 7′ / 2019

Σ’ ένα σχολείο μιας επαρχιακής πόλης έρχεται να φοιτήσει μια νέα μαθήτρια. Η παρουσία και η εμφάνισή της αναστατώνει τα παιδιά της τάξης. Την αρχική επιφύλαξη τη διαδέχεται η εχθρότητα που εκφράζεται με πράξεις επιθετικότητας και κοινωνικού αποκλεισμού. Όταν όμως η νεοφερμένη προβεί σε μια ενέργεια αλτρουισμού η κατάσταση θα ανατραπεί.

Σταμάτησε το! Μίλα! – 1ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας. Διάρκεια:  5’16” / 2018

Η καθημερινότητα ενός μαθητή, θύμα σχολικού εκφοβισμού και η λύση που δίνεται τελικά από την ίδια τη σχολική κοινότητα και το πρόγραμμα διαμεσολάβησης που εφαρμόζεται στο σχολείο.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από την σελίδα του Φεστιβάλ Ολυμπίας στο Facebook: https://www.facebook.com/events/436955374186815/

  • Οι ταινίες είναι επίσης διαθέσιμες κατόπιν συνεννόησης για τους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το υλικό πριν ή μετά την εκδήλωση στο πλαίσιο της σχολικής τάξης. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με το e-mail camerazizanio@olympiafestival.gr ή το τηλέφωνο 210-8664470.
Νέα