Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Σαβάλια – Το όνομά μας

Σαβάλια – Το όνομά μας

  Documentary, 4’23”
  Γυμνάσιο Σαβαλίων
  29 Νοεμβρίου – 03 Δεκεμβρίου 2021

  Διεύθυνση εργαστηρίου: Αλέξης Τσάφας, σκηνοθέτης
  Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Αλίκη Παναγιώταρου
  Διευθύντρια σχολείου: Φωτεινή Μανουρά

  Έλαβαν μέρος: Αναστασία ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ, Αγγελική ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ, Μανουέλ ΑΛΙΑΪ, Μαρινίκη ΚΑΤΖΟΥΝΑ, Νικόλαος ΚΑΡΑΜΑΛΙΚΗΣ, Τρισεύγενη ΚΑΡΥΔΗ, Κωνσταντίνα ΜΠΟΡΔΟΚΑ, Αντώνιος ΜΠΟΡΔΟΚΑΣ, Παναγιώτης ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, Μαρία ΞΕΝΟΥ, Γεωργία ΤΣΑΝΟΥ, Αντρεϊνα ΤΣΕΚΙΝΗ, Χαράλαμπος ΤΣΟΚΑΚΗΣ

  Οι διάφορες εκδοχές γύρω από την προέλευση του ονόματος του χωριού Σαβάλια. Οι μαθητές του Γυμνασίου δεν γνώριζαν κάτι σχετικό με την προέλευση του ονόματος του χωριού τους και, εκτός από τη δική τους απορία, δεν μπορούσαν να απαντήσουν και στη σχετική ερώτηση άλλων παιδιών που δεν ήταν συγχωριανοί τους. Μετά από αναζήτηση σε βιβλία και στο διαδίκτυο βρέθηκαν διάφορες εκδοχές για την προέλευση του ονόματος. Οι περισσότερες από αυτές σχετίζονταν με τις γαλλικές λέξεις «cheval – άλογο» και «chevalier – ιππότης» και συνδέονταν με την περίοδο της Φραγκοκρατίας στην Πελοπόννησο.

  Την πρώτη ημέρα έγινε μια θεωρητική εισαγωγή στην έννοια του ντοκιμαντέρ. Τη δεύτερη συζητήθηκε το θέμα και ο τρόπος παρουσίασής του. Τις επόμενες τρείς ημέρες έγιναν τα γυρίσματα. Με δική τους επιλογή, τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η πρώτη με εκείνα που ήθελαν να βρίσκονταν πίσω από την κάμερα και θα έκαναν τις λήψεις των πλάνων και του ήχου και η δεύτερη με εκείνα που θα παρουσίαζαν το θέμα μπροστά στην κάμερα. Η παρουσίαση του θέματος προτιμήθηκε να είναι διαφορετική από αυτήν του κλασικού ντοκιμαντέρ (αφήγηση, συνεντεύξεις, περιγραφικά πλάνα κλπ.). Τα παιδιά με ζωντάνια, κέφι και αμεσότητα παρουσίασαν τα ευρήματά τους γύρω από την προέλευση του ονόματος του χωριού τους απευθυνόμενα προς το φακό – θεατή.

  elGreek