Πρόσκληση ενδιαφέροντος για εκπαιδευτές

Το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η 21η Camera Zizanio – Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοκουστικής Δημιουργίας πλησιάζουν (27.11-4.12.2021). Ο τρίτος πυλώνας του Φεστιβάλ, οι δραστηριότητες κινηματογραφικής εκπαίδευσης “School Cinema”, βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού.

Το “School Cinema” περιλαμβάνει δραστηριότητες κινηματογραφικής εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της κεντρικής διοργάνωσης που απευθύνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ο στόχος είναι να προσφέρουμε μια νέα προοπτική στους συμμετέχοντες, προκειμένου να κατανοήσουν τους βασικούς κανόνες και τα εργαλεία του κινηματογράφου, τη χρήση της ψηφιακής οπτικοακουστικής τεχνολογίας ως μέσου δημιουργικής έκφρασης κ.λπ. Όλες οι δραστηριότητες είναι δωρεάν για τους συμμετέχοντες, αλλά γίνεται κλήρωση μεταξύ των αιτούντων επειδή η ζήτηση υπερβαίνει τις διαθέσιμες θέσεις.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

Οι δραστηριότητες του “School Cinema” εμπίπτουν σε τρεις ευρείες κατηγορίες:

  • Βιωματικά εργαστήρια για τη δημιουργία ταινιών και την εκπαίδευση στα μέσα για παιδιά και εφήβους: Τα εργαστήρια επικεντρώνονται σε διάφορους τύπους ταινιών ή
    οπτικοακουστικού περιεχομένου κατηγορία (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, κινούμενα σχέδια, βίντεο κλιπ, μικτά μέσα κ.λπ.) ή θέματα (σκηνοθεσία, σενάριο, φωτογραφία, μοντάζ, υποκριτική, οπτικά εφέ, βιντεοπαιχνίδια κ.λπ.). Στις περισσότερες περιπτώσεις, το εργαστήριο οδηγεί στη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους με την ενεργό συμμετοχή των ωφελούμενων.
  • Σεμινάρια και εργαστήρια για εκπαιδευτικούς: Οι άνθρωποι που εργάζονται στην εκπαίδευση και το έργο τους είναι να διαδίδουν τη γνώση, αποκτούν τα απαραίτητα εφόδια για την εφαρμογή προγραμμάτων κινηματογραφικής εκπαίδευσης στα σχολεία, διευρύνοντας την επιρροή των μεθόδων του φεστιβάλ στην επίσημη εκπαίδευση. Τα σεμινάρια επικεντρώνονται κυρίως σε εκπαιδευτικά, παιδαγωγικά και γνωστικά θέματα, ενώ τα εργαστήρια είναι πρακτικά και επικεντρώνονται στην απόκτηση πρακτικών δεξιοτήτων.
  • Masterclasses: Έμπειροι διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επαγγελματίες του κινηματογράφου καλούνται για να παρουσιάσουν το έργο και τη φιλοσοφία τους για τη δημιουργία ταινιών, λέγοντας τις ιστορίες τους: οι άνθρωποι χρειάζονται πάντα άμεσες και πρακτικές συμβουλές και εμπειρίες.

Στα περισσότερα εργαστήρια και σεμινάρια οι εκπαιδευτές είναι επαγγελματίες του κινηματογράφου με υπόβαθρο στην εκπαίδευση ή εκπαιδευτικοί με υπόβαθρο στην κινηματογράφο. Το “School Cinema” είναι ένα γόνιμος χώρος για πειραματισμούς γύρω από μεθόδους και αντικείμενα. Οι μέθοδοι αυτές μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω μετά τη δοκιμή και αξιολόγησή τους στη διάρκεια της κύριας διοργάνωσης.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν ως εκπαιδευτές στο φεστιβάλ (κινηματογραφιστές, ειδικοί στην κινηματογραφική εκπαίδευση, εκπαιδευτικοί, άλλοι καλλιτέχνες κλπ.) μπορούν ως την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021 να κάνουν προτάσεις εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για παιδιά και νέους ή/και για ενήλικες στον τομέα της κινηματογραφικής εκπαίδευσης και όχι μόνο, συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.

https://forms.gle/7B91ieBFvSEyUkjW6

Φεστιβάλ 2021