Συμπληρωματικά εργαστήρια

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας, ανταποκρινόμενο στο γεγονός ότι τα εργαστήρια που ανακοινώθηκαν δέχτηκαν πληθώρα αιτήσεων συμμετοχής, προσθέτει στο πρόγραμμά του δύο ακόμη εργαστήρια, τα οποία θα πραγματοποιηθούν την εβδομάδα μετά την κεντρική διοργάνωση.

Κινηματογραφικό εργαστήριο: Από τα Κόμικς στη Σκηνοθεσία
Εισηγητής: Αλέξανδρος Κωστόπουλος, Κινηματογραφιστής
Ηλικίες: 12-18 ετών
Ενδεικτική διάρκεια: 8 ώρες

Ο κινηματογράφος επηρεάστηκε πολύ από τα κόμικς. Πολλά κόμικς έγιναν σπουδαίες ταινίες, όπως και πολλές ταινίες σχεδιάστηκαν εκ των υστέρων για να γίνουν κόμικς.

Δημοφιλείς ήρωες, όπως ο Αστερίξ, ο Λούκυ Λουκ, ο Τεν Τεν, τα Στρουμφάκια, ο Superman, ο Batman, ο Spiderman, ο Ironman, οι Avengers και άλλοι, έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία μέχρι σήμερα. Κάτι παρόμοιο έγινε με δημοφιλή graphic novels, όπως οι 300, η Αμαρτωλή Πόλη Sin City, το V for Vendetta, οι Watchmen, κ.ά. Από τη λίστα αυτή, δε θα μπορούσαν να λείπουν και τα γνωστά Ιαπωνικά κόμικς (anime / manga), όπως π.χ. το Ghost in the Cell, το Akira, το Metropolis, κ.ά.

Πολλές φορές όμως, συνέβη και το αντίστροφο. Τα κόμικς «ζήλεψαν» αριστουργηματικές ταινίες, με αποτέλεσμα ο Μπαγκς Μπάνυ να υποδύεται τον Χόμφρεϋ Μπόγκαρντ στην «Καζαμπλάνκα», ο Σκρουτζ Μακ Ντακ τον «Πολίτη Κέιν», ο Μαύρος Πητ τον Ζαμπανό στο «Λα Στράντα» του Φελίνι, κ.ά.

Η αφήγηση μιας ιστορίας στις σελίδες των κόμικς έχει τους δικούς της κανόνες, συγκριτικά με τον κινηματογράφο. Στην πραγματικότητα όμως, ο κινηματογράφος έχει περισσότερες ομοιότητες, παρά διαφορές με την τέχνη των κόμικς. Οι σημαντικότεροι σκηνοθέτες σχεδιάζουν όλα τα πλάνα της ταινίας τους σαν να είναι κόμικς (storyboard) πριν κάνουν τα πραγματικά τους γυρίσματα. Η δράση της ταινίας «σπάει» σε επιμέρους πλάνα, ώστε να γίνει η τελική σύνθεση μιας σκηνής. Ακριβώς όπως και στα κόμικς: κάθε καρέ μιας σελίδας κόμικ αποτελεί ένα πλάνο, με συγκεκριμένη σύνθεση, εμπεριέχει διάλογο ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία εξυπηρετεί την ιστορία και με τον τρόπο αυτό προωθείται η δράση.

Πέραν της παραπάνω ανασκόπησης, κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθούν και σχετικές κινηματογραφικές ασκήσεις, όπου οι συμμετέχοντες θα αναλύσουν σκηνές σημαντικών ταινιών, θα φτιάξουν τα δικά τους πλάνα για το σενάριό τους (ντεκουπάζ), αλλά και τα δικά τους storyboard (με ελεύθερο σχέδιο ή με χρήση φωτογραφίας).

Φόρμα υποβολής αιτήσεων. Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές έως τις 1/12.

Εικόνα σε κίνηση, με το Photoshop
Εισηγητής: Αλέξης Κομνάκος, animator
Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς
Ημερομηνία διεξαγωγής: 14/12/2020, 18:00-20:00

Το Photoshop είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, αλλά όχι μόνο αυτό. Σε αυτή τη δίωρη παρουσίαση θα έχουμε τη δυνατότητα δούμε συνοπτικά τα εργαλεία που χρησιμοποιεί το πρόγραμμα, προκειμένου να προσθέσουμε στοιχειώδη κίνηση σε στατικές εικόνες ή να δημιουργήσουμε απλοϊκά κινούμενα σχέδια (animation).

 

Νέα