Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Συγγραφείς στα σχολεία 2023

Συγγραφείς στα σχολεία 2023

  Για μία ακόμη χρονιά αναγνωρισμένοι/ες συγγραφείς επισκέπτονται σχολεία της Ηλείας στο πλαίσιο του 26ου Φεστιβάλ Ολυμπίας και συζητούν με μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς.

  Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν 4 με 8 Δεκεμβρίου του 2023, με τη συμμετοχή των συγγραφέων:

  Σπύρος Γιαννακόπουλος (για Δημοτικό – Γυμνάσιο)

  Ο Σπύρος Γιαννακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Αρθρογραφεί από το 2008 στην εφημερίδα “Η Καθημερινή” για θέματα που αφορούν στη λογοτεχνία, τη μουσική και τα κόμικς.

  Γεωργία Ζάχαρη (για Δημοτικό – Γυμνάσιο)

  Η Γεωργία Ζάχαρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994. Σπούδασε Ιστορία Τέχνης στην ΑΣΚΤ, όπου έκανε την πτυχιακή της πάνω στα ελληνικά κόμικς και το αστικό τοπίο. Ξεκίνησε να δείχνει τα δικά της κόμικς το 2017, και το 2018 κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς. Από τότε, έχει κάνει πέντε αυτοεκδόσεις (ΞΕΜΑΤΙΑΣΜΑ, BACK HOME(S), ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΚΕΝΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΤΣΟΝΤΟΚΟΜΙΚ), έχει δουλέψει με το περιοδικό ΜΠΛΕ ΚΟΜΗΤΗΣ και το 2019, συνεργάστηκε με τον Γιώργο Γούση και τον Παναγιώτη Πανταζή στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ, για την 60ή επέτειο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

  Κώστια Κοντολέων (για Γυμνάσιο – Λύκειο)

  Η Κώστια Κοντολέων είναι συγγραφέας και μεταφράστρια. Έχει μεταφράσει περισσότερα από εκατό βιβλία, μεταξύ των οποίων έργα των Τζόις Κάρολ Όουτς, Φίλιπ Πούλμαν, Τόμας Σάβατζ, Ρόαλντ Νταλ, Μάρκους Ζούσακ, Ρόμπερτ Κόρμιερ, Πένελοπ Φιτζέραλντ, Ρ. Κ. Νάραγιαν, Μάγια Αγγέλου, Μέλβιν Μπέρτζες κ.ά. Έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία, ανάμεσά τους το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης 1992, το Βραβείο Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας 2003 και η διπλή αναγραφή της στον Τιμητικό Πίνακα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ).

  Μάνος Κοντολέων (για Γυμνάσιο)

  Με καταγωγή από τη Σμύρνη, γεννήθηκε στην Aθήνα το 1946, όπου σπούδασε Φυσική. Ασχολείται με τη λογοτεχνία από τα παιδικά του χρόνια και έκανε την πρώτη του εμφάνιση στα Γράμματα το 1969. Γράφει μυθιστόρημα, νουβέλα, διήγημα, παραμύθι, δοκίμιο. Eίναι ταχτικός συνεργάτης διαφόρων περιοδικών και εφημερίδων (Aυγή, Bήμα, Διαβάζω, Tραμ, Πόρφυρας, Λέξη κ.ά) όπου και δημοσιεύει κριτικές, άρθρα και λογοτεχνικά κείμενα. Είναι μέλος συντακτικής επιτροπής του περιοδικού “Διαδρομές στο χώρο της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους”. Γράφει σενάρια τηλεοπτικών προγραμμάτων για παιδιά με θέματα γύρω από το βιβλίο και κάνει πολύ συχνά ομιλίες για τα προβλήματα και τους στόχους της Λογοτεχνίας για παιδία και νέους. Bιβλία του έχουν κατά καιρούς βραβευθεί από την Eταιρία Eλλήνων Λογοτεχνών και από τον Kύκλο του Eλληνικού Παιδικού Bιβλίου. 

  Αλεξάνδρα Μητσιάλη (για Γυμνάσιο)

  Η Αλεξάνδρα Μητσιάλη μεγάλωσε στην Κέρκυρα και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και διδάκτορας Παιδαγωγικής. Εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και κατά περιόδους στην Τριτοβάθμια. Γράφει βιβλία για παιδιά, μυθιστορήματα για νέους και ενήλικες, δημοσιεύει διηγήματα σε λογοτεχνικά περιοδικά, συμμετέχει σε συλλογικά έργα και κατά καιρούς αρθρογραφεί στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο. Επίσης, διδάσκει Δημιουργική Γραφή και εμψυχώνει Λέσχες Ανάγνωσης.
  Το μυθιστόρημά της “Θα σε σώσω ό,τι κι αν γίνει” τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Νέους το 2014, ενώ το μυθιστόρημα της “Ξυπόλυτοι Ήρωες” τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Νέους το 2017 και απέσπασε, επίσης, το Βραβείο Νεανικού Μυθιστορήματος από το ελληνικό τμήμα της IBBY την ίδια χρονιά.

  Μαρία Παπαγιάννη (για Δημοτικό – Γυμνάσιο)

  Από τις πιο σηµαντικές σύγχρονες παρουσίες στην ελληνική παιδική και νεανική λογοτεχνία, υποψήφια για το Διεθνές Βραβείο H.C. Andersen 2022 και Πρέσβειρα για το Παιδικό Βιβλίο για τη διετία 2021-2022. Γεννήθηκε το 1964 στη Λάρισα. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στο ΑΠΘ και στη συνέχεια δούλεψε ως δημοσιογράφος σε ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδες και περιοδικά. Το 1996 παντρεύτηκε τον μουσικοσυνθέτη Θάνο Μικρούτσικο. Γράφει βιβλία για µικρά και µεγάλα παιδιά, εφηβικά µυθιστορήµατα, λιμπρέτα και στίχους για μουσικοθεατρικές παραστάσεις, μεταφράζει βιβλία για παιδιά και έχει εκδώσει ένα µυθιστόρηµα για ενήλικες. Έχει βραβευτεί µε τα πιο σηµαντικά βραβεία: Κρατικό Βραβείο, Βραβείο Ελληνικού Τµήµατος της IBBY, Βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού Διαβάζω, αναγραφή στον κατάλογο White Ravens. 

  Συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής

  Η φόρμα αφορά τις επισκέψεις συγγραφέων στα σχολεία της Ηλείας. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων: 15 Νοεμβρίου 2023

  elGreek