Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Κριτικές επιτροπές 2021

Κριτικές επιτροπές 2021

  Διεθνής Κριτική Επιτροπή

  Πρόεδρος της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής

  Xiaojuan Zhou

  Ως πρόεδρος της εταιρείας Attraction και μέτοχος της Attraction Kids, η Xiaojuan Zhou μετράει δεκαετίες εμπειρίας και τεχνογνωσίας στη διανομή ταινιών για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση καθώς και τις διεθνείς συνεργασίες. Συνέβαλε καθοριστικά στην ανάδειξη της Attraction διεθνώς, τοποθετώντας την σε μια ηγετική θέση σε ότι αφορά τη διανομή ποιοτικών και βραβευμένων ταινιών για παιδιά. Η εμπειρία και οι γνώσεις της στην οικογενειακή ψυχαγωγία εκτιμώνται ιδιαίτερα στην κινηματογραφική βιομηχανία. Με τους συνεργάτες της προώθησε με επιτυχία διεθνώς περισσότερες από 200 ταινίες από όλο τον κόσμο για παιδιά και όλη την οικογένεια, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 1.000 βραβεία, γεγονός που έδωσε στην εταιρεία της τη φήμη του «ΟΗΕ ανεξάρτητων παιδικών ταινιών». Έχει παρακολουθήσει πολλά φεστιβάλ και έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια ή μέλος κριτικής επιτροπής. Κατέχει μεταπτυχιακούς τίτλους σε σπουδές στα μέσα ενημέρωσης και παρακολούθησε μαθήματα κατάρτισης στην Αυστραλία και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Κατοικεί στο Μόντρεαλ και γνωρίζει άπταιστα τρεις γλώσσες.

  Δώρος Δημητρίου

  Είναι ιστορικός κινηματογράφου, διοργανωτής και επιμελητής κινηματογραφικών και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Είναι μέλος του CIFEJ και ένας από τους καλλιτεχνικούς διευθυντές του φεστιβάλ “Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου” που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Λευκωσία. Είναι επίσης αριστίνδην μέλος της ΣΕΚΙΝ (Συμβουλευτική Επιτροπή Κινηματογράφου Κύπρου), αντιπρόεδρος και επιμελητής εκδηλώσεων του Φωτογραφικού Σωματείου «Φωτοδός» και επιμελητής κινηματογραφικών εκδηλώσεων στο Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών. Συνεργάζεται με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου, κυρίως σε θέματα Κινηματογραφικής Παιδείας, κάτω από τον γενικό τίτλο «Η δύναμη και η μαγεία του κινηματογράφου». Είναι σύμβουλος και μέλος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ British Columbia Environmental Film Festival (BCEFF) στο Βανκούβερ του Καναδά. Παρουσιάζει διαλέξεις για την Ιστορία του Κινηματογράφου σε πολιτιστικούς οργανισμούς και σχολεία ανά την Κύπρο. Έχει σπουδάσει στο Λονδίνο και είναι κάτοχος των πανεπιστημιακών τίτλων BEng in Electronic Engineering και MA in Visual Theories/Cinema.

  Gert Hermans

  Είναι από το Βέλγιο και εργάζεται για τον οργανισμό JEF, που έχει ως αντικείμενο την κινηματογραφική εκπαίδευση, καθώς και τη διανομή και προώθηση του παιδικού και νεανικού κινηματογράφου. Είναι υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων, συνδιοργανώνει προγράμματα που απευθύνονται στην βέλγικη βιομηχανία του παιδικού και νεανικού κινηματογράφου και αφορούν στην παραγωγή(pitching panels για παιδιά, συμβουλευτικές ομάδες, υποστήριξη ντοκιμαντέρ για νέους) και την ειδίκευση (προγράμματα ανάπτυξης σεναρίου, σεμινάρια κ.λ.π.). Έχει συνεργαστεί σε διάφορα εθνικά και διεθνή προγράμματα σχετικά με την προώθηση του ποιοτικού κινηματογράφου για παιδιά και νέους, και έχει δουλέψει με ποικίλα target group: νέους κινηματογραφιστές, κινηματογραφικά φεστιβάλ, φυλακισμένους, ντοκιμαντερίστες, παιδιά προσχολικής ηλικίας, εκπαιδευτικούς κ.λπ. Ως υπεύθυνος ύλης και επικοινωνίας της ECFA (Ευρωπαϊκή Ένωση Παιδικού Κινηματογράφου) προωθεί και εργάζεται για την περαιτέρω ανάπτυξη της μεγαλύτερης πλατφόρμας ειδήσεων και δικτύωσης για τους επαγγελματίες του παιδικού κινηματογράφου. Είναι αρχισυντάκτης της εφημερίδας της ECFA και συνεργάζεται με πολλά ευρωπαϊκά φεστιβάλ σαν σύμβουλος δικτύωσης της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

  Catarina Ramalho

  Είναι σκηνοθέτρια, παραγωγός καθώς και προγραμματίστρια στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου για παιδιά της Λισαβώνας PLAY από την ίδρυση του, πριν από οκτώ χρόνια. Έχει εργαστεί στην παραγωγή και το συντονισμό πολλών πρότζεκτ για την τηλεόραση, τον κινηματογράφο και τις παραστατικές τέχνες. Παράλληλα με τη δραστηριότητα της στο Φεστιβάλ PLAY, από το 2019 έχει ξεκινήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα κινηματογράφου για παιδιά 8 ως 10 χρόνων σε υποβαθμισμένες αστικές περιοχές, προκειμένου να εντάξει τον κινηματογράφο στο σχολικό αναλυτικό πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων της Πορτογαλίας.

  Φαίδρα Βόκαλη

  Σπούδασε Πιάνο, Μάρκετινγκ και Θεωρία της Αρχιτεκτονικής στην Αθήνα και Κινηματογράφο στο Λονδίνο, με υποτροφία του ΙΚΥ. Έχει εργαστεί στους τομείς της κινηματογραφικής διανομής, της κριτικής και των Φεστιβάλ (Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας). Το 2012 ανέλαβε τη γενική διεύθυνση της νεοσύστατης Marni Films, στήνοντας το slate μέχρι και το 2019, υλοποιώντας δεκάδες ταινίες και βίντεο ως παραγωγός. Είναι alumnus του EAVE Producers Workshop, αλλά και του Torino Film Lab (Script&Pitch, Framework). Οι ταινίες της (Suntan, Afterlov, και άλλες) έχουν βραβευθεί και προβληθεί σε Διεθνή Φεστιβάλ όπως τα Ρότερνταμ, SXSW, Λοκάρνο, Εδιμβούργου, Νέας Υόρκης, Ευρωπαϊκά Βραβεία LUX, και σε πολλά ακόμη μέρη του κόσμου. Είναι υπότροφος του Artworks και αυτή την περίοδο ετοιμάζει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο, με τίτλο ΕΝΟΜΕΝΑ.

  Κριτική Επιτροπή Kids & Docs

  Πρόεδρος Κριτικής Επιτροπής Kids & Docs

  Marije Veenstra

  Ξεκίνησε τη συνεργασία της με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ (IDFA) το 2011. Είναι προγραμματίστρια του Νεανικού Διαγωνιστικού τμήματος και υπεύθυνη των Εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Το παιδικό διαγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο για παιδιά οκτώ έως δεκατριών ετών. Οι εκπαιδευτικές δράσεις απευθύνονται στα σχολεία επιδιώκοντας την εξοικείωση του νεανικού κοινού με το ξεχωριστό κινηματογραφικό είδος του ντοκιμαντέρ και περιλαμβάνει προβολές για σχολεία κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, τον διαδικτυακό οδηγό κινηματογραφικής ανάλυσης Docschool Online καθώς και κινηματογραφικά εργαστήρια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μ’ αυτόν τον τρόπο 30.000 περίπου μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου κάθε χρόνο αποκτούν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου ντοκιμαντέρ απ΄ όλο τον κόσμο.

  Γιάννης Κολόζης

  Ο Γιάννης Κολόζης έχει δουλέψει ως σκηνοθέτης, μοντέρ και διευθυντής φωτογραφίας, τον τράβηξε για λίγο η μυθοπλασία, αλλά ακολουθώντας προς τα πίσω τα βήματα κατέληξε στο ντοκιμαντέρ. Το πρώτο του μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ “Un Cóndor” γυρίστηκε στη Χιλή, ενώ το δεύτερο “Ο Γιώργος του Κέδρου” γυρίστηκε από τη δεκαετία του ’70 ως σήμερα από τον ίδιο και τον πατέρα του.

  Μαρία Λεωνίδα

  Σπούδασε Ιστορία, Ιστορία της Τέχνης και Κινηματογράφο στην Ελλάδα και την Αγγλία. Είναι σκηνοθέτρια με πολλά ντοκιμαντέρ στο ενεργητικό της. Έχει επίσης δημιουργήσει εφαρμογές που συνδυάζουν γραφιστική και διαδραστικότητα και έχει συνεργαστεί σε θεατρικές παραστάσεις. To 2002-3 συνεργάστηκε ως υπεύθυνη του οπτικοακουστικού εργαστηρίου για παιδιά προσφύγων στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα CH.I.C.A.M. (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Λονδίνου) και το Πρόγραμμα Μελίνα για την Τέχνη στην εκπαίδευση (ΥΠΠΕΘ). Έκτοτε ασχολείται συστηματικά με τη διδασκαλία της χρήσης της εικόνας και του ήχου σε παιδιά, νέους και εκπαιδευτικούς σε ελληνικά και διεθνή προγράμματα. Είναι ιδρυτικό μέλος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Καρπός, Κέντρο Εκπαίδευσης που ασχολείται με τη διάδοση της οπτικοακουστικής παιδείας σε ανθρώπους κάθε ηλικίας. Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει, σε συνεργασία πολλούς και σημαντικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, εργαστήρια με αντικείμενο το ντοκιμαντέρ, τη γλώσσα του κινηματογράφου, το σενάριο και τη διαθεματική μάθηση. Έχει παρουσιάσει την εργαστηριακή της δουλειά σε ελληνικά και ευρωπαϊκά συνέδρια. Υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

  Volker Petzold

  Γεννήθηκε το 1951 στο Halle (Saale) της τότε Ανατολικής Γερμανίας. Σπούδασε Χημεία, Οικονομικά και Φιλοσοφία/Αισθητική. Αποφοίτησε το 1983 με διδακτορικό στα Οικονομικά. Από το 1993 έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος συγγραφέας, υπεύθυνος εκδόσεων, διοργανωτής φεστιβάλ και σύμβουλος για διοργανώσεις όπως το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Cottbus, Κινηματογραφικό Φεστιβάλ dokumentART του Neubrandenburg και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους SCHLiNGEL στο Chemnitz. Έχει κάνει πολλές μελέτες κινηματογραφικής ιστοριάς, με ποικίλα θέματα, στους τομείς της μυθοπλασίας, των ταινιών για παιδιά, του animation και του ντοκιμαντέρ.

  Tanja Tlatlik

  Είναι υπεύθυνη του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους doxs!, το οποίο είναι τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Duisburger Filmweek στη Γερμανία. Το φεστιβάλ διεξάγεται τον Νοέμβριο, ωστόσο διοργανώνει καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου προβολές και εργαστήρια για σχολεία, όπως το doku.klasse. Γεννήθηκε στο Έσεν και σπούδασε θέατρο, κινηματογράφο και οπτικοακουστικά μέσα στο Μπόχουμ, το Παρίσι, το Άμστερνταμ και το Μόντρεαλ. Κατά τη διάρκεια των σπουδών, εργάστηκε στη βιβλιοθήκη κινηματογράφου και μέσων του Πανεπιστημίου Ρουρ του Μπόχουμ. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της εργάστηκε ως ελεύθερη επαγγελματίας σε φεστιβάλ της περιοχής του Ρουρ και τον Καναδά, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο για παιδιά (TIFF Kids).

  Κριτικές Επιτροπές Νέων και Παιδιών

  Διεθνής Κριτική Επιτροπή Νέων

  Τα μέλη της Διεθνούς Κριτικής Νέων από το εξωτερικό είναι εκπρόσωποι συνεργαζόμενων με το Φεστιβάλ Ολυμπίας διοργανώσεων:

  Dmitri Dijkstra (JEF Festival for Youth Film and Audiovisual Experiment, Βέλγιο)
  Αντώνης Γκίκα (Ελλάδα)
  Ayelén Molina-Heimlund (Kristiansand International Children’s Film Festival, Νορβηγία)
  Alma Schilder (Schlingel International Film Festival for Children and Young Audience, Γερμανία)
  Julie Skladalova (Zlín Festival / International Film Festival for Children and Youth, Τσεχία)
  Filip Szuksztul (International Young Audience Film Festival Ale Kino!, Πολωνία)
  Jonah Weideveld (Cinekid, Ολλανδία)

  Κριτικές Επιτροπές των Παιδιών (ηλικίας έως 12 ετών)

  Κριτική επιτροπή ταινιών μεγάλου μήκους μυθοπλασίας
  Γιώργος Γκολφινόπουλος
  Γεωργία Ξανθάκου
  Νεφέλη Κουλουρίδη
  Αλεξάνδρα Λαμάι
  Ευστράτιος Μιχαηλίδης
  Ολυμπία Μπασματζίδου
  Μάρκος Νικολάου
  Μάνος Παυλόπουλος
  Παναγιώτης Σακελλαρίου
  Μάρκος Σωμαρίπας-Χρονόπουλος
  Μάριος Τζανάκης Πεδιαδίτης
  Βασιλική Φωκαδέλη
  Άννα Χαλκιαδάκη

  Κριτική επιτροπή ταινιών μικρού μήκους μυθοπλασίας
  Ιωάννα Γιαννάτου
  Γιώργος Καλογερόπουλος
  Μαριάννα Κορδοπάτη
  Νικολία Μούτσου
  Νίκη Μπίρμπα
  Φώτιος Παπαδόπουλος
  Μάριος Διονύσιος Σκιπής
  Μαρία Αδαμαντία Σκούτα
  Ασπασία Σκυλλάκου
  Αλεξάνδρα Σπυροπούλου
  Ασημίνα Τζίφα
  Βασιλική Ελένη Τσακιρίδη
  Ευαγγελία Χατζημιχαλάκη

  Κριτική επιτροπή ταινιών μικρού μήκους animation
  Τηλέμαχος Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος
  Χριστίνα Αρετού
  Αταλάντη Ασδραχά
  Αριάδνη Βάκη
  Ευτυχία Γκανάτσιου
  Αριάδνη Δημητροπούλου
  Δημήτρης Λαγαμτζής
  Αθανάσιος Μανασάκης
  Νεφέλη Νικολάου
  Ηλίας Νταής
  Κυριακή Πανηγυράκη
  Κωνσταντίνα Γεωργία Παπαδάκη Παπαζαχαρίου
  Στέλιος Ψαρράς

  Κριτική επιτροπή ταινιών ντοκιμαντέρ
  Κλειώ Βοβού
  Αμύρσα Γιαννακάκη
  Άρτεμις Γκίζα
  Λυδία Μαρία Δουλουφάκη
  Δημήτριος Γκανάτσιος
  Χρυσούλα Κυριαννάκη
  Σοφία Μπαντζή
  Μυρσίνη Παΐζη
  Ιωάννα Παναγιωτοπούλου
  Ηλιάνα Παναγούλη
  Κωνσταντίνος Παππάς
  Ελένη Τσίγκρη
  Άρης Χατζηνικολάου

  Κριτικές Επιτροπές των Παιδιών (ηλικίας 13 ετών και άνω)

  Κριτική επιτροπή ταινιών μεγάλου μήκους μυθοπλασίας
  Άρτεμις Γαλανάκη
  Σεμίνα Δημητρακοπούλου
  Γιώργος Καλαντζής
  Παναγιώτα Κούτσιου
  Ελένη Κωνσταντοπούλου
  Γεώργιος Μιχαηλίδης
  Ζωή Μπέκιου
  Δανιήλ Μπρέκα
  Κωνσταντίνα Ντόμαρη
  Ραλένα Ρουσιάκη
  Δημήτρης Σταυρόπουλος
  Ανδρέας Στελλάκης
  Δημήτριος Στεφάνου

  Κριτική επιτροπή ταινιών μικρού μήκους μυθοπλασίας
  Πάμπλο Σότο Γκονζάλες
  Δημήτριος Ζέζας
  Φιλιππία Κούτσιου
  Νικόλαος Κυριακόπουλος
  Αικατερίνη Μανασάκη
  Νικήτας Μαρκάκης
  Ιόλη Ιάνασσα Οτάκε
  Αναστασία Σαχαρίδου
  Μαρία Σγουρού
  Μαργαρίτα Στάντλερ
  Δήμητρα Χατζοπούλου
  Μύρων Χαλκιαδάκης
  Άγγελος Χάρμα

  Κριτική επιτροπή ταινιών μικρού μήκους animation
  Ηλέκτρα Χατζηδημητρίου
  Αντώνιος Ανρεόλας
  Χρυσή Ρουμπέσου
  Βενετία Αθανασοπούλου
  Νικόλαος Καψάσκης Σοχώης
  Ιωάννα Ντεμάδη
  Ολυμπία Παπαδοπούλου
  Κατερίνα Παπαθανασίου
  Ανδριάνα- Ασύνου Σαλωνίκη
  Κατερίνα Τζοΐτη
  Δάφνη Αντωνιάδη Καλογιάννη
  Κάτια Μπίμπα
  Ιωάννης Χάρδας

  Κριτική επιτροπή ταινιών ντοκιμαντέρ
  Μάρθα Ασμή
  Μαρία Γαλανάκη
  Πηγή Γρηγοροπούλου
  Γεράσιμος Ζέζας
  Ιωάννα Ξυνή
  Παναγιώτης Καλλιοντζής
  Γιώργος Κατσώλης
  Γιώργος Λακιώτης
  Έλενα Λύρα
  Μυρτώ Στέλλα Μητσάκου
  Κωνσταντίνα Νικολοπούλου
  Αλέξανδρος Σίρπο
  Καίτη Τσακαλίδου

  elGreek