Χρήστος Κωνσταντόπουλος
Γεννήθηκε στον Πύργο το 1958. Δημοσιογράφος, εργάστηκε από το 1982 έως το 2003 σε εφημερίδες της Ηλείας και ως ανταποκριτής του “Βήματος” και των “Νέων”. Εξέδωσε το λογοτεχνικό περιοδικό “Αλφειός” και ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο, τη διαφήμιση και τις εκδόσεις. Είναι ιδρυτικό μέλος της Δημιουργικής Ομάδας για την Οπτικοακουστική Έκφραση των Νέων Ανθρώπων “Νεανικό Πλάνο” και υπήρξε αντιπρόεδρος του έως το 2018. Από το 2016 είναι πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΚΟΙΝΣΕΠ Φεστιβάλ Ολυμπίας.
Επικοινωνία: konstantopoulos[at]olympiafestival.gr
Παντελής Παντελόγλου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976 και σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου έκανε και μεταπτυχιακές σπουδές. Εργάζεται στον ευρύτερο πολιτιστικό και οπτικοακουστικό χώρο από το 1999, σε διάφορες δημιουργικές, τεχνικές και διοικητικές θέσεις (ηχολήπτης, φωτιστής θεάτρου, ηθοποιός, web designer, μοντέρ, μεταφραστής-υποτιτλιστής, οργανωτής παραγωγής κά.). Πρωτοδούλεψε στο Φεστιβάλ το 2011 και από το 2018 απασχολούνταν πλήρως σε αυτό ως αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής. Από το 2023 είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA) με πενταετή θητεία. Από τις αρχές του 2024 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ.
Επικοινωνία: panteloglou[at]olympiafestival.gr
Μανώλης Μελισσουργός
Ο Μανώλης Μελισσουργός είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και είναι κάτοχος Πτυχίου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών και Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Πολιτιστική Πολιτική, Διοίκηση και Επικοινωνία. Το 2004 εργάστηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Δράμας, είδε όλες τις ταινίες που προβλήθηκαν και αποφάσισε ότι θέλει να δουλέψει για το σινεμά για πάντα. Έχει συνεργαστεί σε θέσεις παραγωγής με τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Ελλάδας, ενώ με το Φεστιβάλ Ολυμπίας η σχέση ξεκινάει από το 2011. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται και με τη παραγωγή ταινιών, κυρίως για παιδιά και νέους.
Επικοινωνία: melissourgos[at]olympiafestival.gr
Μάντη Αργυροπούλου
Γεννήθηκε στην Αμαλιάδα Ηλείας το 1972, σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών και παρακολούθησε μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Τεχνολογίες της επικοινωνίας και της πληροφορίας για την Εκπαίδευση”. Εργάστηκε ως υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων από το 1991. Εργάζεται στο Φεστιβάλ Ολυμπίας από το 2002. Είναι Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του Φεστιβάλ και διευθύνει το γραφείο του Φεστιβάλ στην Αθήνα.
Επικοινωνία: argyropoulou[at]olympiafestival.gr
Γιώργος Σπύρου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Έχει εργαστεί για δέκα χρόνια ως φιλόλογος στον ιδιωτικό τομέα. Από το 1997 συμμετέχει στη διοργάνωση του Φεστιβάλ Ολυμπίας, αναλαμβάνοντας κατά καιρούς διάφορες αρμοδιότητες. Από το 2001 ως το 2004 συμμετείχε στη διοργάνωση της Διεθνούς Συνάντησης Πανεπιστημιακού Θεάτρου Ολυμπίας. Από το 2002 ως το 2008 ήταν υπεύθυνος για τις κινηματογραφικές προβολές για σχολεία στο σινέ Φιλίπ της Κυψέλης. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως επικεφαλής της ομάδας προγραμματισμού του Φεστιβάλ Ολυμπίας.
Επικοινωνία: y.spyrou[at]olympiafestival.gr
Λητώ Θεοδοσίου
Η Λητώ Θεοδοσίου εργάζεται στο Φεστιβάλ από το 1999. Από το 2001 είναι Γενική Συντονίστρια της Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio. Έχει αναλάβει τον συντονισμό κινηματογραφικών εργαστηρίων για νέους σε διεθνή φεστιβάλ, ενώ έχει διατελέσει μέλος σε διεθνείς κριτικές επιτροπές. Έχει ασχοληθεί με τον υποτιτλισμό ταινιών, ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει δραστηριότητα στη διοργάνωση ημερίδων και συνεδρίων. Για επτά χρόνια εργάστηκε στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Είναι μέλος της θεατρικής ομάδας White Puppet Theatre. Σπουδάζει Διεύθυνση Φωτογραφίας & Εικονοληψία στη Σχολή Σταυράκου.
Επικοινωνία: l.theodosiou[at]olympiafestival.gr
Κώστας Κορρές
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978, σπούδασε Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, έλαβε master στην Εκπαίδευση με Χρήση Νέων Τεχνολογιών από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου όπου και είναι υποψήφιος διδάκτορας Ιστορίας. Διαθέτει επαγγελματική εμπειρία στην πολιτιστική διαχείριση και στη μη τυπική εκπαίδευση στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Γερμανία, και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά έργα των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων. Από το 2010 έως το 2013 ήταν συντονιστής του προγράμματος «Μαθήματα στο σκοτάδι» του Νεανικού Πλάνου. Το 2016 έλαβε υποτροφία πολιτιστικής διαχείρισης του Ινστιτούτου Goethe, μετεκπαιδεύτηκε στην Γερμανία και δημιούργησε το βραβευμένο πρόγραμμα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης “Ani-Mate and Meet the Other”. Από το 2018 έως σήμερα είναι υπεύθυνος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πολιτιστικός διαχειριστής του Νεανικού Πλάνου και μέλος της ΚΟΙΝΣΕΠ Φεστιβάλ Ολυμπίας.
Επικοινωνία: korres[at]olympiafestival.gr
Ναταλία Σπυροπούλου
Σπούδασε Γραφιστική και εργάστηκε για αρκετά χρόνια στον έντυπο τύπο και στην οπτική επικοινωνία. Έχει εργαστεί επίσης στην εκπαίδευση ενηλίκων, ως Υπεύθυνη Οργάνωσης, αλλά και σε προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης μαθητών Ρομά. Το Φεστιβάλ Ολυμπίας μπήκε στη ζωή της το 2011 και σκοπεύει να συνεχίσει να εργάζεται γι’ αυτό ως το 2111. Διευθύνει το γραφείο του Φεστιβάλ στον Πύργο, αν και κατοικεί στην Αμαλιάδα. Της αρέσει ο κινηματογράφος, τα ταξίδια και τα επιτραπέζια παιχνίδια. Και οι άνθρωποι με χιούμορ.
Επικοινωνία: spyropoulou[at]olympiafestival.gr
Αθανασία Σφακιανάκη
. .
Επικοινωνία: sfakianaki[at]olympiafestival.gr
Νατάσα Σκουμπούρη
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985. Μεγάλωσε στον Πύργο Ηλείας. Σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετά εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα. Θυμάται ακόμα και για πάντα το πρώτο Φεστιβάλ Ολυμπίας. Αγαπά πολύ το σινεμά και τα παιδιά. Τα βρήκε και τα δύο στο Σινέ Φιλίπ το 2008, μαζί με ανθρώπους του Φεστιβάλ που πια έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά της. Χάθηκαν για λίγο, συναντήθηκαν ξανά το 2021, οπότε κι έγινε μόνιμο μέλος της ομάδας του Φεστιβάλ. Κατοικεί στον Πύργο.
Επικοινωνία: skoumbouri[at]olympiafestival.gr
Σταύρος Ρομποτής
Γεννήθηκε στον Πύργο το 1979. Σπούδασε Τεχνικός Ηλ. Υπολογιστών στην Πάτρα και εργάστηκε στον τομέα της πληροφορικής για 18 χρόνια ως υπάλληλος και ως ελεύθερος επαγγελματίας. Εργάζεται στον πολιτισμό και τα οπτικοακουστικά μέσα από το 2001 σαν ραδιοφωνικός παραγωγός, βιντεογράφος και μοντέρ, ενω έχουν εκδοθεί διηγήματα του σε συλλογικές εκδόσεις. Από το 2001 ασχολείται με το θέατρο σαν ερασιτέχνης ηθοποιός, και απο το 2015 είναι εμψυχωτής θεάτρου στο Ελληνικό Ωδείο Πύργου, ανεβάζοντας θεατρικές παραστάσεις με παιδιά ηλικίας 7 – 18 ετών. Στο Φεστιβάλ εργάζεται από το 2022, με έμφαση στις εκπαιδευτικές δράσεις, για τις ανάγκες των οποίων επιμορφώνεται διαρκώς. Του αρέσουν τα ταξίδια, η μαγειρική, η μουσική, το μπάσκετ, η καλή παρέα και φυσικά ο κινηματογράφος.
Επικοινωνία: robotis[at]olympiafestival.gr
Χρυσούλα Λαδέα
Γεννήθηκε στην Αμαλιάδα το 1996. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κι έκανε master στη Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά εργάστηκε στον τουρισμό ως ξεναγός και στην προώθηση και επικοινωνία τουριστικών πακέτων και ως καθηγήτρια μέσης εκπαίδευσης στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, έχει εργαστεί ως ερευνήτρια προφορικής ιστορίας στην ΑΜΚΕ Istorima. Από το 2022 εργάζεται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας ως υπεύθυνη του τοπικού δικτύου Ηλείας. Ασχολείται ερασιτεχνικά με το θέατρο και τον χορό, αγαπά τα παιδιά και λατρεύει να πηγαίνει σε συναυλίες, να βλέπει αρχαίο θέατρο και φυσικά να παρακολουθεί ταινίες.
Επικοινωνία: ladea[at]olympiafestival.gr
Σύμβουλοι προγράμματος και δραστηριοτήτων
Δημήτρης Σπύρου
Ο Δημήτρης Σπύρου δημιούργησε το Φεστιβάλ το 1997, σε συνεργασία με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού Ηλείας. Ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ από την ίδρυσή του ως το τέλος του 2023 και έθεσε τη σφραγίδα του στον Θεσμό.
Σπούδασε Θέατρο και Κινηματογράφο. Αρχικά εργάστηκε ως ηθοποιός και σεναριογράφος και στη συνέχεια ως σκηνοθέτης και παραγωγός. Το 1985 δημιούργησε την εταιρεία παραγωγής “Φάος Φιλμ”. Έχει σκηνοθετήσει τρεις μεγάλου μήκους ταινίες («Ο Ψύλλος», «Όνειρο σε άσπρο φόντο» και το ντοκιμαντέρ «Η μαυρομάτα») καθώς και 15 ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση. Έχει γράψει το σενάριο για τρεις τηλεοπτικές σειρές, καθώς και για ιστορικές σειρές ντοκιμαντέρ. Από το 1989 έχει αναπτύξει ιδιαίτερη δραστηριότητα στον τομέα του “Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους”. Το 1992 δημιούργησε την ΑΜΚΕ «Νεανικό Πλάνο» με σκοπό την ανάπτυξη της παραγωγής και διανομής του κινηματογράφου για παιδιά και νέους στην Ελλάδα. Από το 1991 είναι μέλος της European Children’s Film Association, στην οποία εκλέχτηκε δυο φορές μέλος του Δ.Σ. Το 2021 τιμήθηκε από τη CIFEJ (Διεθνής Ένωση Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους) με το Lifetime Achievement Award, ως “το σημαντικότερο πρόσωπο στην ιστορία του παιδικού και νεανικού κινηματογράφου στην Ελλάδα”. Με την ΦΑΟΣ ΦΙΛΜ και το ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ έχει κάνει την παραγωγή, συμπαραγωγή ή εκτέλεση παραγωγής σε 30 περίπου ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Έχει πραγματοποιήσει από το 1992 ως σήμερα δεκάδες κινηματογραφικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς και για νέους. Έχει διδάξει το μάθημα του Σεναρίου στο Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση». Έχουν εκδοθεί δυο μυθιστορήματά του για παιδιά και εφήβους, μια ποιητική του συλλογή και δυο βιβλία του με θέμα τον κινηματογράφο για παιδιά και νέους. Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Εισηγήσεις του για την κινηματογραφική παιδεία και τον κινηματογράφο για παιδιά και νέους, έχουν παρουσιαστεί σε συνέδρια και ημερίδες.
Επικοινωνία: d.spyrou[at]olympiafestival.gr
Νίκος Θεοδοσίου
Ο Νίκος Θεοδοσίου είναι συγγραφέας και σκηνοθέτης. Σπούδασε κινηματογράφο στην Αθήνα και το Παρίσι. Το συγγραφικό έργο του εκτείνεται από τη λογοτεχνία ως την ιστορική έρευνα με ιδιαίτερη προσήλωση στην ιστορία των κινηματογράφων, καθώς και την ιστορία της σχέσης του κινηματογράφου με την εκπαίδευση στην Ελλάδα. Στον κινηματογράφο είναι προσανατολισμένος στην σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ με πολλές συμμετοχές σε Φεστιβάλ. Έχει επεξεργαστεί και κατευθύνει εκπαιδευτικά προγράμματα κινηματογράφου για παιδιά, έχει κάνει εισηγήσεις σε πολλά συνέδρια με θέμα την οπτικοακουστική παιδεία των νέων, δημοσιεύσεις σε περιοδικά κι έχει καθοδηγήσει κινηματογραφικά εργαστήρια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος του Νεανικού Πλάνου (Δημιουργική Ομάδα για την οπτικοακουστική έκφραση των νέων ανθρώπων) και της Παιδαγωγικής Ομάδας «Σκασιαρχείο». Ανέλαβε την ευθύνη της οργάνωσης και της καλλιτεχνικής διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio από την ίδρυσή της το 2001 ως το τέλος του 2023.
Επικοινωνία: n.theodosiou[at]olympiafestival.gr