Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Κλιματική κρίση και περιβαλλοντική συνείδηση

Κλιματική κρίση και περιβαλλοντική συνείδηση

    Επτά κινηματογραφικές ταινίες ντοκιμαντέρ, μυθοπλασίας και animation που δείχνουν με χαρακτηριστικό τρόπο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα εξαιτίας των αδιέξοδων ανθρώπινων πρακτικών πάνω στον πεπερασμένο πλανήτη μας. Το αφιέρωμα συμπληρώνεται από κινηματογραφικά εργαστήρια και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας.

    Το παιδί της φύσης

    Meikeminne Clinckspoor, Βέλγιο-Σουηδία-Ολλανδία-Νορβηγία, 78́’, 2017

    Ο 12χρονος Niilas, ένα παιδί της πόλης, θα πάει θέλοντας και μη να δει τη μητέρα του στο Lapland της Σουηδίας. Η μόνη που καταφέρνει να τον προσεγγίσει, είναι η 11χρονη Sunnà, η ετεροθαλής αδερφή του. Τον παίρνει σε ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο των δασών, όπου ο ντροπαλός Niilas μετατρέπεται σε άγριο παιδί της φύσης.

    Genekashlu

    Natalia Trzcina, Περού-Αργεντινή-Ισπανία, 10′, 2019

    Πολλά παιδιά εγκαταλείπονται στη ζούγκλα από τους γονείς τους, οι οποίοι φεύγουν από τα σπίτια τους, για να δουλέψουν στα χρυσωρυχεία ή στις πόλεις και δεν επιστρέφουν ποτέ. Η Mapowa, ένα 8χρονο κορίτσι που ζει στη ζούγκλα του Αμαζονίου με τη μητέρα της και τον μικρότερο αδερφό της, αποφασίζει να αναζητήσει τον πατέρα της στην πόλη, ώστε να του τραγουδήσει ένα τραγούδι για τα γενέθλια του.

    Muedra

    Cesar Díaz Meléndez, Ισπανία, 9′, 2019

    Η ζωή μπορεί να γεννηθεί οπουδήποτε, η φύση λειτουργεί μυστηριωδώς και ολόκληρες μέρες μπορεί να διαρκέσουν μονάχα λίγα λεπτά. Παρότι όλα μάς είναι οικεία, τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται σ’ αυτό το μέρος. Ο κύκλος της ζωής ιδωμένος από μια άλλη οπτική γωνία.

    Το ποτάμι των Κουκάμα / El río de los Kukamas

    Nika Belianina, Περού, 7’, 2018

    Γεννημένοι, όπως πιστεύουν, από το πνεύμα του ποταμού, οι άνθρωποι της φυλής Κουκάμα έχουν μια ιδιαίτερη σύνδεση με το νερό. Η στάθμη του ποταμού αυξομειώνεται κατά τη διάρκεια του έτους επηρεάζοντας άμεσα τη ζωή όσων ζουν στις όχθες του.

    Η σιγή του ποταμού/ El silencio del río

    Francesca Canepa, Περού, 14′, 2020

    Ο Juan, ένα 9χρονο παιδί, ζει με τον πατέρα του σ’ ένα πλωτό σπίτι κατά μήκος του Αμαζονίου. Μέσα από ένα ονειρικό ταξίδι στα βάθη του τροπικού δάσους, θα ανακαλύψει την αλήθεια σχετικά με τον πατέρα του.

    Παλίρροια / Maré

    Joana Rosa Bragança, Πορτογαλία, 15′, 2019

    Ένα φανταστικό πλάσμα γιγαντιαίων διαστάσεων ξεβράζεται από τα κύματα της θάλασσας σε ένα μέρος απίστευτης φυσικής ομορφιάς και το κάνει σπίτι του. Εκεί, συναντά ένα χαρωπό αγοράκι, με το οποίο δημιουργείται ένας ισχυρός δεσμός φιλίας, σφυρηλατημένος μέσα στην ευτυχία που βιώνουν ζώντας σε αρμονία με τη φύση. Αλλά μια μέρα, η ειρήνη αυτή απειλείται από μια ρυπογόνο και θορυβώδη παλίρροια.

    Ούρσα, ένα τραγούδι για το Βόρειο Σέλας / Ursa, Nordlysets Sang

    Νορβηγία, 11′, 2021

    Μια μικρή πολική αρκούδα, ο Ούρσα, είναι μόνος του στον σκοτεινό Βόρειο Πόλο και ψάχνει τη μαμά του. Θα περάσει μέσα από μια χιονοθύελλα, μέσα από την παγωμένη τούνδρα και τα αιχμηρά παγόβουνα, προς το Βόρειο Σέλας και το μαγικό τραγούδι του. Θα φτάσει ως τα πέρατα της γης αναζητώντας τη μητέρα του.

    elGreek