Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » ΔIΕΘΝΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ 2023

ΔIΕΘΝΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ 2023

  Οι κριτικές επιτροπές του διαγωνιστικού προγράμματος του 26ου Φεστιβάλ Ολυμπίας

  ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ / INTERNATIONAL FEATURE FICTION JURY

  Martina Lassacher

  Πρόεδρος της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής

  Σπούδασε Συγκριτική Λογοτεχνία, Αγγλικά και Ισπανικά, με διδακτορικό δίπλωμα από το 1986. Δίδαξε σε διάφορα πανεπιστήμια της Αυστρίας με αντικείμενο τη Θεωρία του Κινηματογράφου. Συνδιευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου της Βιέννης και Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Pitanga που είναι υπεύθυνο για το Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου της Βιέννης, το Children’s Cinema Worlds Αυστρίας και άλλα πρότζεκτ. Συμμετείχε σε διάφορες κριτικές επιτροπές κινηματογραφικών φεστιβάλ όπως του Ισφαχάν, του Καΐρου, του Χάρκοβο, του Κέμνιτς, του Lukas της Φρανκφούρτης κ.ά.

  Philipp Aubel

  Ο Philipp Aubel είναι υπεύθυνος της Νεανικής Σκηνής της Γερμανικής Ένωσης Νεανικών Κινηματογραφικών Λεσχών (BJF), φροντίζει το δίκτυο πληροφοριών και προετοιμάζει το 59ο Werkstatt der Jungen Filmszene. Είναι καθηγητής Λατινικών και Ιστορίας, τον ενδιαφέρει πολύ ο κινηματογράφος και, κατά τη διάρκεια των σπουδών του, βοήθησε στη διοργάνωση του φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους OpenEyes στο Marburg. Σε εθελοντική βάση, είναι συνδιοργανωτής του QUEER Filmfest στο Weiterstadt.

  Marjo Kovanen

  Η Marjo Kovanen εργάζεται στον οργανισμό Koulukino–Skolbio. Το Koulukino παρέχει εργαλεία κινηματογραφικής εκπαίδευσης και κινηματογραφικού γραμματισμού για τα σχολεία της Φινλανδίας και προωθεί προβολές ταινιών για παιδιά και νέους σε κινηματογραφικές αίθουσες κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας. Η Kovanen ειδικεύεται στην κινηματογραφική εκπαίδευση, στον κινηματογραφικό γραμματισμό και στον παιδικό κινηματογράφο. Αυτή τη στιγμή είναι, επίσης, πρόεδρος της Φινλανδικής Εταιρείας για την Εκπαίδευση στα Μέσα και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Φινλανδικής Εταιρείας Κινηματογραφικών Σπουδών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA).

  Anis Lassoued

  Ο Anis Lassoued πήρε πτυχίο Σκηνοθεσίας από το Ινστιτούτο Κινηματογράφου του Μαγκρέμπ της Τύνιδας και το Πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ρώμης. Έκανε επίσης εκπαιδευτικά σεμινάρια στη Femis του Παρισιού, στο GSARA της Λιέγης και στο INSAV των Βρυξελλών. Γύρισε αρκετές ταινίες ντοκιμαντέρ για τηλεοπτικά κανάλια (NHK, TV5, Al Jazeera Children). Το 2006, γύρισε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία μυθοπλασίας, Saba Flouss [Magic crop], (Oberhausen, Cinémas du Monde-Cannes, Βραβείο Muhr στο DIFF-ΗΑΕ, Gold Cairo στο Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου του Καΐρου). Το 2012 γύρισε το Sabbat El Aïd [My Shoes] (Poulain d’Or & Καλύτερη Αφρικανική Ταινία στο FESPACO, TIFF Kids, Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου της Ταϊβάν, Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου Lucas). Το 2021, σκηνοθέτησε δύο ντοκιμαντέρ, το Je suis ma république και το Notre semence. Η πρώτη του μεγάλου μήκους A second life [Μια δεύτερη ζωή] (2022) βρήκε εμπορική διανομή το 2023. Έχει επιλεγεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου και έχει κερδίσει πολλά σημαντικά βραβεία. Το 2023, μόλις ολοκλήρωσε ένα νέο μικρού μήκους μυθοπλασίας, το Loading, καθώς και ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, το Limits of God. Μόλις διορίστηκε ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής της 14ης έκδοσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους στη Σους της Τυνησίας.

  Thelyia Petraki

  Η Θέλγια Πετράκη έχει αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο CAL-ARTS (ΗΠΑ) με πτυχίο (BA) στον Κινηματογράφο, και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (MA) στο τμήμα Ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου UCL (Ηνωμένο Βασίλειο). Έχει σκηνοθετήσει τις ταινίες μικρού μήκους: Pray [2012] (Palm Springs, Uppsala, Austin κλπ.), Helga Är I Lund [2016] (πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Clermont Ferrand) και το μεσαίου μήκους ντοκιμαντέρ Εγώ και οι Άλλοι [2015] (Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Εθνογραφικό Φεστιβάλ Αθήνας). Η τρίτη της μικρού μήκους υβριδική ταινία, Bella [2020], πήρε μέρος στο Berlinale Short Film Station 2019, μεταξύ άλλων βραβεύτηκε με ειδική μνεία στην επίσημη πρεμιέρα της στο Visions du Reel, με το βραβείο E-Flux στο Oberhausen, με το Grand Prix στο φεστιβάλ του Busan, με το βραβείο Κριτικών στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού μήκους της Βιέννης, με 6 βραβεία -ανάμεσα στα οποία και ο Χρυσός Διόνυσος- στο Φεστιβάλ της Δράμας, με το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και με υποψηφιότητα στους finalist των European Film Awards 2021.

  ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ KIDS & DOCS / INTERNATIONAL KIDS & DOCS JURY

  Felix Vanginderhuysen

  Πρόεδρος της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής

  Γεννήθηκε το 1954 και πήρε το μεταπτυχιακό του στις Κοινωνικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Louvain το 1976. Ξεκίνησε το 1978 στον Jekino, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την προώθηση ποιοτικών ταινιών για παιδιά. Μέσα σε 40 χρόνια, ο Jekino μετατράπηκε σε έναν κορυφαίο οργανισμό τόσο για τη διανομή ταινιών όσο και για την κινηματογραφική εκπαίδευση. Το 1989, υπήρξε ο ιδρυτής του Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νέων στην Αμβέρσα και το 2000 συνιδρυτής του Lessons in the Dark, ενός σχολικού κινηματογραφικού πρότζεκτ στη Φλάνδρα.Το 2017 όλοι αυτοί οι οργανισμοί (Jekino-Φεστιβάλ-Lessons in the Dark) συγχωνεύτηκαν στο JEF, ένα είδος Φλαμανδικού Ινστιτούτου για τον παιδικό κινηματογράφο. Το 1988 ήταν μεταξύ των ιδρυτικών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA) και από την πρώτη μέρα λειτουργίας της είναι ο Γενικός Γραμματέας της. Το 2007 ο Felix Vanginderhuysen έλαβε το Βραβείο Πολιτισμού της Φλάνδρας από το Υπουργείο Πολιτισμού.

  Rosa Ferro

  Η Rosa Ferro ζει στο Μπάρι της Ιταλίας, όπου εργάζεται για τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Il Nuovo Fantarca ως εκπαιδεύτρια στα Μέσα και υπεύθυνη των εκπαιδευτικών πρότζεκτ κινηματογραφικού γραμματισμού. Είναι δημιουργός βίντεο που εργάζεται με παιδιά και εφήβους στα σχολεία και έξω από αυτά. Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Μέσων για Παιδιά AnniVerdi στο Μπάρι και καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Νέους GenerAction. Είναι συντονίστρια για την Ιταλία του ευρωπαϊκού πρότζεκτ Film for Kids at Hospital.

  Lucas Paleocrassas

  Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Σπούδασε Επικοινωνία στο Αμερικανικό Κολλέγιο στην Αθήνα. Το πρώτο του ντοκιμαντέρ, Citizen Xenos, έκανε πρεμιέρα το 2018 στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, προτάθηκε για το Βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας και έλαβε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ “Στιγμές Αλήθειας” της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Το 2022, το Τέλος χρόνου έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και πήρε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει ένα ντοκιμαντέρ που καταγράφει τον κοινωνικό αντίκτυπο του Active Citizens Fund Greece, ενός από τα μεγαλύτερα προγράμματα χρηματοδότησης στην Ελλάδα, για το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Έχει βραβευτεί από την ARTWORKS (2022) και είναι Μέλος του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

  Eva Maria Schneider-Reuter

  Η Eva-Maria Schneider-Reuter είναι παρουσιάστρια και εκπαιδευτικός μέσων ενημέρωσης. Εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας στον χώρο του κινηματογράφου και σε πολλά φεστιβάλ. Δουλεύοντας κυρίως με νεανικό κοινό, σε όλα της τα πρότζεκτ εξερευνά τη λειτουργία της κινηματογραφικής αφήγησης, αντλώντας από το υπόβαθρό της ως ηθοποιού και αφηγήτριας. Όταν φτάνει στο βάθος των ιστοριών, ακολουθεί μια πολύ ζωηρή προσέγγιση, αμφισβητώντας το σενάριο ή την ταινία για το θεματικό της περιεχόμενο, τους κινηματογραφικούς μηχανισμούς και τον αντίκτυπό της. Για εκείνη όλα ξεκινούν με την ερώτηση «Τι σχέση έχει αυτό με εμένα;».

   Eva Stefani

  Η Εύα Στεφανή είναι σκηνοθέτις. Έχει σκηνοθετήσει 36 ταινίες, που ανήκουν στον χώρο του εθνογραφικού και του πειραματικού κινηματογράφου. Οι ταινίες της έχουν προβληθεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ διεθνώς, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις (Cinema du Reel, FIPRESCI, Oberhausen κλπ). Με το εικαστικό της έργο έχει συμμετάσχει σε διεθνείς εικαστικές εκθέσεις, με σημαντικότερες την Documenta14 και την Biennale της Βενετίας 2019. Κινηματογραφικά φεστιβάλ όπως το Oberhausen και ακαδημαϊκά ιδρύματα (Columbia, NYU) έχουν οργανώσει αφιερώματα στο έργο της. Είναι καθηγήτρια κινηματογράφου στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΕΚΠΑ, και διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Πολιτισμικών Σπουδών. Διδάσκει επίσης ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Freie Universität του Βερολίνου. Σπούδασε στο Πολιτικό Τμήμα της Νομικής και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην θεωρία κινηματογράφου στο New York University στη Νέα Υόρκη, στη σχολή VARAN στο Παρίσι και στο National Film&TV School στη Βρετανία. Η διδακτορική της διατριβή είχε ως θέμα «Οι αναναπαραστάσεις των Ελλήνων στον εθνογραφικό κινηματογράφο 1960-1980» (Πάντειο Πανεπιστήμιο, 1997). Χαρακτηριστικές ταινίες της: Αθήναι, Το Κουτί, Γράμματα από το Άλμπατρος, Ακρόπολις, Λουόμενοι, Συγκάτοικοι, Τι ώρα είναι; Μέρες και Νύχτες της Δήμητρας Κ.

  ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ / INTERNATIONAL SHORT FICTION FILM JURY

  Lina Paulsen

  Αφού σπούδασε Πολιτισμό των Μέσων, Οπτική Επικοινωνία και Ευρωπαϊκή Εθνογραφία στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και στην Ακαδημία Καλών Τεχνών (HfbK) της ίδια πόλης, η Lina Paulsen εργάστηκε αρχικά για το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Αμβούργου και την Εβδομάδα Ντοκιμαντέρ του Αμβούργου. Από το 2012 είναι διευθύντρια του Φεστιβάλ Νεανικών Ταινιών Μικρού Μήκους Mo&Friese. Έχει διοργανώσει σεμινάρια κινηματογραφικής εκπαίδευσης σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς και έχει εργαστεί ως παρουσιάστρια σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου. Συμμετέχει στο μικρό στούντιο animation Blainville.

  Mike Tait

  Ο Mike Tait εργάζεται για το Dundee Contemporary Arts (DCA), ένα κέντρο πολιτισμού στο Dundee της Σκωτίας. Ο ρόλος του στο DCA είναι να προωθεί ό,τι καλύτερο υπάρχει στον διεθνή κινηματογράφο για νεανικό κοινό ηλικίας μεταξύ 3 και 19 ετών και να συμβάλλει στην αύξηση του κοινού για αυτές τις ταινίες. Είναι παραγωγός του ετήσιου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Discovery, διοργανώνει κινηματογραφικές προβολές φιλικές προς την οικογένεια όλο το χρόνο και υποστηρίζει σχολεία και δασκάλους στη χρήση του κινηματογράφου ως πολύτιμου πόρου δίπλα στο πρόγραμμα σπουδών. Συντονίζει τους Discovery Young Ambassadors (DYAs), μια ομάδα νεαρών προγραμματιστών (ηλικίας 15-19 ετών) που αποτελούν βασικό μέρος της δημιουργικής ομάδας του φεστιβάλ, και φιλοξενεί τακτικά το The A Team, μια ομάδα εστίασης από τοπικούς δασκάλους που προσφέρουν σταθερά πολύτιμες συμβουλές και υποστήριξη για όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τα σχολεία.

  Christian Zetterberg

  Ο Christian Zetterberg είναι Σουηδός σκηνοθέτης και παραγωγός αφοσιωμένος στη δημιουργία συναρπαστικών ταινιών για παιδιά και νέους, που εξερευνούν θέματα όπως η ταυτότητα, η σεξουαλικότητα και τα κοινωνικά στερεότυπα. Η τελευταία μικρού μήκους ταινία του, Shower Boys (2021), πήρε το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA) για την καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία μικρού μήκους για παιδιά.

  ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ / INTERNATIONAL ANIMATED SHORT FILM JURY

  Arba Hatashi

  Η Arba Hatashi γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Peja του Κοσόβου. Ξεκίνησε τον εθελοντισμό σε πολύ μικρή ηλικία, συμμετέχοντας σε διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις, εστιασμένες στην ανάπτυξη του πολιτισμού. Τα τελευταία δέκα χρόνια, εργάζεται με την Anibar για τη διοργάνωση του μοναδικού φεστιβάλ animation στο Κόσοβο, για τη διαχείριση του μοναδικού ενεργού κινηματογράφου στην πόλη της Peja, του σινεμά Jusuf Gërvalla, αλλά και για τη μετατροπή του σε έναν πολυλειτουργικό, κοινωνικό και πολιτιστικό χώρο. Ξεκίνησε στο φεστιβάλ ως εθελόντρια το 2014, στη συνέχεια έγινε για τρία χρόνια συντονίστρια του προγράμματός του, προτού διοριστεί το 2019 Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Animation Anibar. Από το 2018, διευθύνει επίσης την Ακαδημία Animation Anibar και τα εκπαιδευτικά της προγράμματα που αποσκοπούν στη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στον τομέα του animation στο Κόσοβο. 

  Thomas Kunstler

  Ο Thomas Kunstler (Ρώμη, 1991) είναι Ιταλός σκηνοθέτης stop-motion animator που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Το 2015, πήρε το πτυχίο του στην Κινηματογραφική Παραγωγή από το Πανεπιστήμιο Δημιουργικών Τεχνών του Farnham. Η δουλειά του είναι συνήθως εμπνευσμένη από την ελληνική μουσική και τον πολιτισμό. Η πρόσφατη  μικρού μήκους stop-motion ταινία του, Ροζ βουνό, ήταν υποψήφια για Καλύτερο Μικρού Μήκους Animation στα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και έχει προσκληθεί σε περισσότερα από 50 φεστιβάλ κινηματογράφου. Σε συνεργασία με διάφορα φεστιβάλ, διευθύνει εργαστήρια animation για παιδιά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι, επίσης, απόφοιτος του Berlinale Talents. Ο Thomas αυτή την περίοδο ετοιμάζει το νέο του μικρού μήκους stop-motion, Endless Hole, με την εταιρεία παραγωγής StudioBauhaus.

  Hrvoje Seleca

  Ο Hrvoje Selec (1984, Varaždin, Κροατία) αποφοίτησε από τη Δευτεροβάθμια Σχολή Ηλεκτρομηχανολόγων Μηχανικών στο Varaždin, στη συνέχεια τελείωσε προπτυχιακές σπουδές στα Πολυμέσα, το Σχέδιο και τις Εφαρμογές και πτυχιακές σπουδές στη Συσκευασία και την Προστασία Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο North και τέλος πήρε το μεταπτυχιακό του στις Γραφιστικές Τεχνολογίες.Η εργασιακή του εμπειρία στον οπτικοακουστικό κλάδο ξεκίνησε στο κινηματογραφικό στούντιο VANIMA στο Varaždin, όπου παρήγαγε περισσότερες από διακόσιες ταινίες φτιαγμένες από παιδιά και νέους. Με τους συνεργάτες του, το 2010 εγκαινίασε το VAFI -Διεθνές Φεστιβάλ Animation για Παιδιά και Νέους (από το 2018 φεστιβάλ VAFI & RAFI)-, του οποίου είναι διευθυντής από την ίδρυσή του. Το 2021 ορίστηκε Γενικός Γραμματέας της Κροατικής Ένωσης Κινηματογράφου και την ίδια χρονιά εντάχθηκε στο Συμβούλιο του Croatian Film Days και έγινε παραγωγός του φεστιβάλ. Ήταν μέλος της κριτικών επιτροπών και επιτροπών επιλογής πολλών φεστιβάλ και έχει πραγματοποιήσει πάνω από 80 εργαστήρια animation στην Κροατία και σε όλο τον κόσμο. Είναι μέλος της ASIFA Κροατίας από το 2008 και το 2019 έγινε Αντιπρόεδρος του Animation Workshop Group της ASIFA.

  ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΕΩΝ / INTERNATIONAL YOUTH JURY

  Luisa Fiore Annunziata (Ιταλία / Italy)

  Theodora Christofilea (Greece / Ελλάδα)

  Lilia Obermüller (Αυστρία / Austria)

  Vittorio Di Rubbo (Ιταλία / Italy)

  Katerina Tzoiti (Greece / Ελλάδα)

  elGreek