Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ANIMATION

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ANIMATION

  / CONTEMPORARY TRENDS IN EUROPEAN ANIMATION

  Ένα αφιέρωμα που στοχεύει στην ανάδειξη της ποικιλίας των εκφραστικών προσεγγίσεων και του εύρους των δημιουργικών ανησυχιών στον χώρο του ευρωπαϊκού animation. Μολύβια αλλά και 3D, πλαστελίνες αλλά και 2D, μαρκαδόροι και ακουαρέλες σε έναν ανελέητο αγώνα με μοναδικό όριο το τέλος της φαντασίας.

  Οι ταινίες που θα προβληθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος:

  Ύφεση / Bemol / Bémol

  Oana Lacroix, Ελβετία / Switzerland, 6′, 2021

  Ένα αηδόνι χωρίς πούπουλα κελαηδάει στο δάσος. Το τραγούδι του νανουρίζει το ανήσυχο αρκουδάκι, κατευνάζει τους σκίουρους που μαλώνουν και διασκεδάζει ένα ζευγάρι κύκνων στην κοντινή λιμνούλα. Μια μέρα όμως το αηδόνι το πιάνει η ξαφνική μπόρα που ξεσπάει στο δάσος, αρπάζει ένα γερό κρύωμα και δεν μπορεί πια να τραγουδήσει.

  Θα σκάσετε απ’ το κακό σας! / Don’t Blow it Up / Odpusť

  Alžbeta Mačáková Mišejková, Τσεχία / Czech Republic, 8’, 2022

  Δυο μικρά κορίτσια, πάνω στο παιχνίδι τους, καυγαδίζουν. Είναι πολύ θυμωμένες και κρατάνε μούτρα η μία στην άλλη. Ο θυμός τους τις κάνει να φουσκώσουν σαν μπαλόνια και να ανέβουν στα σύννεφα. Πώς θα κατέβουν από κει πάνω για να βοηθήσουν και το γατάκι τους που κινδυνεύει;

  Πέτα / Fly / Vuela

  Carlos Gómez-Mira Sagrado, Ισπανία / Spain, 15′, 2020

  Η ιστορία ενός πουλιού που λόγω μιας δυσπλασίας στη φτερούγα του δεν μπορεί να αποδημήσει. Παρατημένο από το σμήνος του, βυθίζεται στην απελπισία του. Ώσπου μια μέρα όλα αλλάζουν με την εμφάνιση ενός ανυπεράσπιστου νεοσσού, του Pio-Pio.

  Δεν φοβάμαι! / I’m Not Afraid! / Ich habe keine Angst!

  Marita Mayer, Γερμανία-Νορβηγία /Germany-Norway, 8′, 2022

  Παίζοντας κρυφτό, ο μικρός Βάνια φεύγει από το φωτεινό σαλόνι και μπαίνει σε μια αμυδρά φωτισμένη αυλή, που έχει πάρα πολλές σκοτεινές γωνίες, παράξενες σκιές και μυστηριώδεις θορύβους. Για να ξεπεράσει τον φόβο, ο Βάνια μεταμορφώνεται σε επικίνδυνη τίγρη!

  Η Λουθ και ο Βράχος / Luce and the Rock / Luce und der Felsen

  Britt Raes, Βέλγιο-Γαλλία-Ολλανδία / Belgium-France-Netherlands, 13′, 2022

  Μια μέρα, ένας γιγάντιος βράχος εμφανίζεται από το πουθενά στη μέση του μικρού φιλήσυχου χωριού, όπου ζει η Λουθ. Οι χωρικοί δεν μπορούν πια να ανοίξουν ούτε την πόρτα των σπιτιών τους! Η Λουθ είναι θυμωμένη: φύγε Βράχε, δεν έχεις θέση εδώ! Και πώς βρέθηκες εδώ τέλος πάντων;

  Η Ματίλντα και το εφεδρικό κεφάλι / Matilda and the Spare Head / Matilda ir atsarginė galva

  Ignas Meilūnas, Λιθουανία / Lithuania, 14′, 2020

  Πρόκειται για την ιστορία ενός κοριτσιού που ήθελε να γίνει ο εξυπνότερος άνθρωπος του κόσμου. Όταν οι γνώσεις που έχει αποκτήσει δεν χωρούν πια στο μοναδικό της κεφάλι, η μαμά της τής αγοράζει ένα εφεδρικό. Δύο κεφάλια είναι καλύτερα από ένα, αλλά η Ματίλντα αρχίζει να μπερδεύει ποιο κεφάλι πρέπει να φορέσει πότε, και μάλιστα σύντομα χάνει το δεύτερο κεφάλι της. Κανείς δεν μπορεί να πει τι θα είχε συμβεί, αν δεν έμπαινε συμπωματικά από το παράθυρό της μια μπάλα. Αυτή θα αλλάξει τη Ματίλντα για πάντα.

  Η Βασίλισσα των Αλεπούδων / The Queen of the Foxes / La Reine des Renards

  Marina Rosset, Ελβετία / Switzerland, 9′, 2022

  Με την ελπίδα να κάνουν τη βασίλισσά τους να χαμογελάσει ξανά, οι αλεπούδες κατεβαίνουν στην πόλη κάθε βράδυ για να ψαχουλέψουν στα σκουπίδια των ανθρώπων, αναζητώντας όλες τις ερωτικές επιστολές που δεν στάλθηκαν ποτέ.

  Χαμόγελο/ Smile

  Jonas Forsman, Σουηδία / Sweden,7′, 2021

  Ο GroM, ξυπνώντας ένα πρωί, ανακαλύπτει ότι το στόμα του είναι κολλημένο σε μια κατσουφιασμένη έκφραση. Αυτός, που θέλει πάντα να είναι χαρούμενος και να χαμογελάει! Μαζί με τον φίλο του, τον LobO, θα ξεκινήσουν για μια περιπέτεια, με σκοπό να ξαναβρούν το χαμόγελό του.

  Ήχοι ανάμεσα στα στέμματα / Sound Between the Crowns / Zvuky spoza lúky

  Filip Diviak, Τσεχία / Czech Republic, 15’, 2020

  Ένας άστεγος μουσικός εκδιώκεται έξω από τα τείχη της πόλης, μόλις η βασίλισσα αντικρίζει το πρόσωπό του. Παρότι οι φρουροί καταστρέφουν το μουσικό του όργανο, αυτός βρίσκει την όρεξη να το ξαναφτιάξει.

  elGreek