Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ένα από τα πιο επιτακτικά ζητήματα της εποχής μας, καθώς οι προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή και η ρύπανση επιδεινώνονται συνεχώς. Η ανάγκη για μια βιώσιμη προσέγγιση είναι μεγαλύτερη από ποτέ και δεν αφορά μόνο τον κλασικό πυρήνα της “προστασίας του περιβάλλοντος” ως αντικείμενο της οικολογίας, αλλά εκτείνεται αναπόδραστα στην καθημερινή ζωή. Παράλληλα, η κοινωνική συνοχή, με την άμβλυνση των διαφόρων ειδών ανισοτήτων, αλλά κυρίως της ανισότητας πρόσβασης, παραμένει ζητούμενο.
Στην κατεύθυνση της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού -ιδιαιτέρως των παιδιών και των νέων- και των θεσμών γύρω από αυτά τα θέματα, το φεστιβάλ Ολυμπίας οργανώνει κινηματογραφικό αφιέρωμα με ποικίλες δράσεις που θα υλοποιηθούν και στις τρεις ενότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2021-2027).


Συνοπτικά οι σημαντικότερες από τις δράσεις του αφιερώματος:
Η Αφρίν στον καιρό της πλημμύρας
Προβολές του εικαστικού αριστουργήματος του Άγγελου Ράλλη, που αποτελεί μια κραυγή αγωνίας για την κλιματική αλλαγή, βρίσκοντας ένα ιδιαίτερο σημείο ισορροπίας ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία. Μια ταινία που πραγματεύεται το θέμα της με έναν τρόπο ποιητικό και συνάμα ρεαλιστικό, καταδεικνύοντας το γεγονός ότι οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης βιώνονται ήδη με τρόπο δραματικό από τους πιο αδύναμους του πλανήτη. Η πολυβραβευμένη ελληνική ταινία με τις συγκλονιστικές εικόνες, πραγματεύεται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη ζωή ενός κοριτσιού από το Μπαγκλαντές. Η προβολή της ταινίας γίνεται παρουσία του σκηνοθέτη, ο οποίος είναι έτοιμος να μοιραστεί με τα παιδιά τα βιώματά του από τα πολυετή και υπό αντίξοες συνθήκες γυρίσματα της ταινίας αλλά και να συζητήσει μαζί τους γύρω από τα φλέγοντα θέματα που πραγματεύεται η ταινία του.
Clima2024
Προβολές για σχολεία του νομού Ηλείας ταινιών με οικολογικό περιεχόμενο, μέσα από τα διαγνωστικά προγράμματα του 27ου Φεστιβάλ Ολυμπίας. Με διάθεση για συμβολή στην οικοδόμηση οικολογικής συνείδησης και στην ευαισθητοποίηση, ειδικά των νέων ανθρώπων που αποτελούν το προνομιακό κοινό του, γύρω από θέματα περιβάλλοντος, το Φεστιβάλ Ολυμπίας εντάσσει κάθε χρόνο στην επιλογή των διαγωνιστικών του προγραμμάτων αρκετές ταινίες που η κλιματική αλλαγή και η περιβαλλοντική κρίση βρίσκεται στο επίκεντρο του προβληματισμού τους. Στη φετινή επιλογή, οι πιο χαρακτηριστικοί τίτλοι είναι οι εξής:
- Το βουνό (The mountain) [Rachel House, Νέα Ζηλανδία, 89′, 2024]
- Μέσα από βράχους και σύννεφα (Through rocks and clouds) [Franco García Becerra, Περού-Χιλή, 83′, 2024]
- Κατόπε (Katope) [Walt Mzengi Corey, Τανζανία-Νότια Αφρική, 13′, 2023]
- Plantasia [Άγγελος Γουρζής, Ελλάδα, 4′, 2023]
- Μάρθα, το τελευταίο μεταναστευτικό περιστέρι (Martha) [Marcel Barelli, Ελβετία, 7′, 2024]
Με τη δική μας φωνή
Εκδηλώσεις με προβολές επιλεγμένων ελληνικών και διεθνών ταινιών δημιουργημένων από παιδιά μέσα από την ταινιοθήκη της Camera Zizanio. Η Camera Zizanio, το τμήμα του Φεστιβάλ που προωθεί τη νεανική δημιουργία, συμβάλλει στη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τις περιβαλλοντικές κρίσεις, με τρόπο ισότιμο, μη διδακτικό και προσιτό στα παιδιά της ΠΔΕ, και συμμετέχει στις εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος με μια επιλογή μικρού μήκους μαθητικών ταινιών που δημιούργησαν νέοι/νέες με θέμα το περιβάλλον. Οι προβολές των ταινιών συμπληρώνονται με πρωτοβουλίες αδιαμεσολάβητου διαλόγου μεταξύ των παιδιών.
Τα μυστικά του Ωκεανού
Εκπαιδευτικό εργαστήρι της Κωνσταντίνας Ριζοπούλου, με αντικείμενα τη θαλάσσια ζωή, τη θαλάσσια ρύπανση, την κλιματική αλλαγή, τη διαχείριση των ακτών κλπ. Στόχος είναι μέσω βιωματικού παιχνιδιού και πολυαισθητηριακής προσέγγισης να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά τη σχέση του ανθρώπου με το θαλάσσιο / ωκεάνιο περιβάλλον τόσο τοπικά όσο και παγκόσμια (όσο μακριά από τις ακτές και να ζουν), να ευαισθητοποιηθούν για τα προβλήματα που συνδέονται με αυτό και να δραστηριοποιηθούν σε μια προσπάθεια αντιμετώπισής τους στο πλαίσιο της ανάπτυξης των δεξιοτήτων του ενεργού πολίτη του κόσμου. Το αποτέλεσμα της δραστηριότητας αφορά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών μέσα από διαδραστικές παρουσιάσεις, οπτικοακουστικό υλικό, VR εμπειρία ή βίντεο 360 μοιρών που μεταφέρουν τα παιδιά σε υποβρύχιους κόσμους, πρακτικές δραστηριότητες, συνεδρίες Q&A.