Keep Festive: Κώδικας Δεοντολογίας

Περιεχόμενα

  1. Τι εκπροσωπούμε: Οι Δεσμεύσεις μας
  2. Για τι μιλάμε: Ορισμοί
  3. Τι εγγυόμαστε: Ελάχιστες απαιτήσεις
  4. Τι προάγουμε: Συστάσεις
  5. Πώς δρούμε: Διαχείριση περιστατικών
  6. Τι διασφαλίζουμε: Αρχές δράσης

Παραρτήματα:

  1. Πρότυπο έντυπο «Αξιολόγηση περιστατικού»
  2. Πρότυπο έντυπο «Δήλωση εμπιστευτικότητας»
  3. Παράδειγμα εντύπου καταγγελίας

1. Τι εκπροσωπούμε: Οι Δεσμεύσεις μας
Η πρωτοβουλία Keep Festive δημιουργήθηκε για να εξασφαλίσει μια ασφαλή και περιεκτική ατμόσφαιρα σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις.
Ο στόχος είναι να προσφερθεί ένα φιλικό, υποστηρικτικό και απαλλαγμένο από παρενόχληση περιβάλλον για όλους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, σεξουαλικότητας, εξωτερικής εμφάνισης, εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας, πεποιθήσεων ή οποιασδήποτε άλλης ομάδας ταυτότητας.
Ακολουθούν οι κατευθυντήριες γραμμές για όλους τους συμμετέχοντες στα φεστιβάλ και τις εκδηλώσεις:
Οι συμμετέχοντες αναμένεται να σεβαστούν αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές και να μην υποθέτουν συναίνεση: το «όχι» σημαίνει «όχι» σε όλες τις αλληλεπιδράσεις. Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Δεν πρέπει να γίνονται γενικεύσεις ή υποθέσεις για το υπόβαθρο, τις εμπειρίες, το φύλο ή τη σεξουαλικότητα κανενός. Οι συμμετέχοντες πρέπει να κατανοήσουν ότι όλοι προέρχονται από διαφορετικά υπόβαθρα και εμπειρίες, και ενώ μπορεί να προκύψουν διαφωνίες, οι σεβαστές αλληλεπιδράσεις είναι απαραίτητες. Ο καθένας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη για τα λόγια του, τις πράξεις του και τις παραλείψεις του, και μερικές φορές είναι απαραίτητο να προσφερθεί συγγνώμη.
Αυτός ο Κώδικας Δεοντολογίας είναι ένα βήμα σε μια παγκόσμια έννοια φροντίδας που επιδιώκει το Keep Festive, με στόχο την ανάπτυξη ικανοτήτων, την αναγνώριση τυπικών κινδύνων, τη βελτίωση της επαγγελματικότητας στη διαχείριση περιστατικών και την πρόληψη ανεπιθύμητης συμπεριφοράς.
Αφού αυτή η διαδικασία είναι συνεχής, ο Κώδικας Δεοντολογίας είναι ανοιχτός σε εξέλιξη και βελτίωση και πρέπει να θεωρείται ως ένα ευέλικτο έγγραφο.

2. Για τι μιλάμε: Ορισμοί
Προσωπική κάλυψη:
Ο Κώδικας Δεοντολογίας ισχύει για όλα τα φεστιβάλ και τις εκδηλώσεις που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.
Οι συμμετέχοντες περιλαμβάνουν προσωπικό, εθελοντές, επισκέπτες, καλλιτέχνες, ομιλητές, κινηματογραφιστές, συνεργάτες, χορηγούς και οποιουσδήποτε άλλους επισκέπτες ή άτομα που αλληλεπιδρούν με το φεστιβάλ ή την εκδήλωση με οποιαδήποτε ιδιότητα.

Υλική κάλυψη:
Το Keep Festive δηλώνει ότι οι εξής συμπεριφορές θεωρούνται ακατάλληλες και ανεπιθύμητες σε φεστιβάλ ή εκδηλώσεις: απειλητική, διακριτική, ασέβεια ή παρενόχληση. Αυτό περιλαμβάνει, χωρίς να περιορίζεται σε, σωματική ή λεκτική κακοποίηση, σεξουαλική επίθεση, ανεπιθύμητη σεξουαλική προσοχή ή προσέγγιση, καταδίωξη και εκφοβισμό.

Σε κάθε συμμετέχον φεστιβάλ ή εκδήλωση, θα πρέπει να υπάρχει ένας υπεύθυνος για την παραλαβή αναφορών για ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Όλες οι αναφορές θα λαμβάνονται σοβαρά και θα πρέπει να οδηγούν σε συγκεκριμένες ενέργειες, με τη διαχείριση των περιστατικών να γίνεται σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας.
Αναμένεται η συνεργασία όλων και οι διοργανωτές θα παρακολουθούν και θα αντιμετωπίζουν ενεργά αυτά τα ζητήματα κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ή της εκδήλωσης.

3. Τι εγγυόμαστε: Ελάχιστες απαιτήσεις

Τα φεστιβάλ που συμφωνούν με τον Κώδικα Δεοντολογίας του Keep Festive αναμένεται να:

● Τοποθετήσουν το λογότυπο του Keep Festive και μια σύντομη περιγραφή στην επίσημη ιστοσελίδα τους, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για την τήρηση των κατευθυντηρίων γραμμών του Keep Festive

● Δημοσιεύσουν και επικοινωνήσουν αυτόν τον Κώδικα Δεοντολογίας (προσαρμοσμένο αν χρειάζεται) ως μέρος των κανονισμών του φεστιβάλ ή της εκδήλωσης, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. 

● Παρέχουν πληροφορίες για τον τρόπο αναφοράς ενός περιστατικού πριν και κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ή της εκδήλωσης μέσω διάφορων μέσων (π.χ. αφίσες, ποτήρια, φυλλάδια, πινακίδες στην οθόνη). 

● Ορίσουν τουλάχιστον ένα άτομο εμπιστοσύνης με ειδικές δεξιότητες σε θέματα διάκρισης κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ή της εκδήλωσης και να δημοσιεύσουν τα στοιχεία επικοινωνίας του (τηλέφωνο, διεύθυνση email). 

● Διαχειριστούν τις αναφορές σύμφωνα με τις αρχές που περιγράφονται στα σημεία 5 και 6 αυτού του Κώδικα Δεοντολογίας.

4. Τι προάγουμε: Συστάσεις

Επιπλέον, το Keep Festive συνιστά τις εξής δραστηριότητες για την ενίσχυση της ασφάλειας των συμμετεχόντων και την πρόληψη ανεπιθύμητης συμπεριφοράς:

● Ανάπτυξη διαδικασιών για την προώθηση της αποδοχής αυτού του Κώδικα Δεοντολογίας από συγκεκριμένες ομάδες συμμετεχόντων (π.χ. παρουσίαση του Κώδικα Δεοντολογίας σε συνεδρίες προετοιμασίας). 

● Εφαρμογή επιπλέον μέτρων για τη διάδοση αυτού του Κώδικα Δεοντολογίας πριν το φεστιβάλ ή την εκδήλωση (π.χ. συμπερίληψη βασικών τμημάτων στις προσκλήσεις για καλεσμένους, μέλη κριτικής επιτροπής και συμφωνίες με χορηγούς, συνεργάτες). 

● Εφαρμογή επιπλέον μέτρων για τη διάδοση πληροφοριών σχετικά με το Keep Festive

● Εκπαίδευση του προσωπικού (ιδιαίτερα της διοίκησης και των προσώπων εμπιστοσύνης) και των εθελοντών σε θέματα διάκρισης, πρόληψης ανεπιθύμητης συμπεριφοράς και επαγγελματικής διαχείρισης αναφορών.

Κάθε μέλος μπορεί να υλοποιήσει αυτές τις δραστηριότητες σύμφωνα με τις οργανωτικές και τεχνικές του δυνατότητες.

5. Πώς δρούμε: Διαχείριση περιστατικώ

Τα εμπλεκόμενα άτομα σε μια αναφορά:

  • Αναφέρον πρόσωπο (RingP)
  • Κατηγορούμενο πρόσωπο (RedP)
  • Πρόσωπο εμπιστοσύνης (TP)
  • Υπεύθυνο πρόσωπο (ResP) (άτομο από τη διοίκηση της εκδήλωσης)

Πρώτα βήματα μετά από μια αναφορά:

● Το άτομο που παραλαμβάνει την αναφορά ενημερώνει το Πρόσωπο Εμπιστοσύνης (TP) ή, εάν το TP έλαβε την πληροφορία άμεσα, το Υπεύθυνο Πρόσωπο (ResP). Μαζί, αποφασίζουν για την κατάλληλη ομάδα παρέμβασης για να χειριστεί την αναφορά. 

● Η ομάδα παρέμβασης πρέπει να συγκροτηθεί το αργότερο την επόμενη ημέρα. Η ομάδα πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον τρία άτομα, τα δύο τρίτα από τα οποία είναι ειδικά εκπαιδευμένα, με ένα μέλος από το φεστιβάλ ή την εκδήλωση (ResP).

Καθήκοντα και επόμενα βήματα της ομάδας παρέμβασης:

● Ανάλυση της υπόθεσης χρησιμοποιώντας το «πρότυπο αξιολόγησης περιστατικού» (Παράρτημα 1) για να προσδιορίσουν τη σοβαρότητα της αναφοράς και την ανάγκη άμεσων μέτρων για την εξασφάλιση της ασφάλειας του Αναφέροντος Προσώπου (RingP). 

● Απόφαση για τα αναγκαία άμεσα μέτρα για την εγγύηση της ασφάλειας του RingP. 

● Παροχή στον RingP πληροφοριών για συμβουλευτικούς φορείς και δημόσιες αρχές για επιπλέον αναφορές αν το επιθυμεί. 

● Εστίαση μόνο στο περιεχόμενο της αναφοράς χωρίς να γίνονται ενεργά βήματα έρευνας ή επαφή με άλλα εμπλεκόμενα άτομα. 

● Απόφαση για κατάλληλα μέτρα και διαβούλευση με τον RingP για να ληφθεί υπόψη η γνώμη του. 

● Προσαρμογή και εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων κατά περίπτωση. 

● Τακτική ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων ατόμων. 

● Τεκμηρίωση της αναφοράς και των μέτρων ανώνυμα.

Πιθανές ενέργειες (τυποποιημένα βήματα που πρέπει να επιλεγούν και να προσαρμοστούν ατομικά):

● Προειδοποιήσεις Συστήματος: αυτές μπορεί να είναι απαραίτητες σε κάθε περίπτωση, όπως η παροχή γενικών πληροφοριών για τους κανονισμούς του Κώδικα Δεοντολογίας στους συμμετέχοντες σε εργαστήρια ή εκδηλώσεις. 

● Ενημέρωση του RedP: Ενημέρωση του Κατηγορούμενου Προσώπου (RedP) για την αναφορά και ακρόαση της δήλωσής του. Ζήτηση υπογραφής δήλωσης εμπιστευτικότητας από το RedP. 

● Συζήτηση συμμετοχής: Αξιολόγηση της συμμετοχής του RedP στην εκδήλωση, συμπεριλαμβανομένων της διάρκειας και των δραστηριοτήτων του. 

● Εξήγηση Κώδικα Δεοντολογίας: Σαφής εξήγηση του Κώδικα Δεοντολογίας στο RedP και αίτημα για τη συμμόρφωσή του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. 

● Επιβεβαίωση παραλαβής του CoC: Ζήτηση από το RedP να υπογράψει την επιβεβαίωση παραλαβής και αποδοχής του Κώδικα Δεοντολογίας. 

● Τακτική παρακολούθηση: Διατήρηση αυξημένης επικοινωνίας με το RedP και το RingP κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Παρακολούθηση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και της συμμετοχής τους. 

● Μέτρα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης: Ενίσχυση της επικοινωνίας με το RedP και το RingP, παρακολουθώντας τη συμμετοχή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. 

● Μερικός αποκλεισμός: Αποκλεισμός του RedP από ορισμένα μέρη της εκδήλωσης, ειδικά εκείνα που αφορούν το RingP. 

● Ολικός αποκλεισμός: Ολικός αποκλεισμός του RedP από την εκδήλωση, αν κριθεί αναγκαίο.

6. Τι διασφαλίζουμε: Αρχές δράσης

Επείγον:
Δεδομένης της σύντομης διάρκειας των φεστιβάλ και των εκδηλώσεων, διασφαλίζουμε άμεση δράση μετά από μια αναφορά, περιλαμβάνοντας τη συγκρότηση μιας ομάδας παρέμβασης για την αντιμετώπιση της υπόθεσης εντός 24 ωρών.

Αποκλιμάκωση:
Τα μέτρα πρέπει να διασφαλίζουν έναν ασφαλή χώρο και πολιτική φροντίδας για το Αναφέρον Πρόσωπο (RingP), ενώ ταυτόχρονα να δίνεται στο Κατηγορούμενο Πρόσωπο (RedP) η ευκαιρία να εξηγήσει και, εφόσον είναι απαραίτητο, να ζητήσει συγγνώμη.

Διαφάνεια και Εμπιστευτικότητα:
Η ισορροπία μεταξύ διαφάνειας και εμπιστευτικότητας είναι κρίσιμη για τη διαχείριση των αναφορών, με τους εξής κύριους στόχους:

  • Ενθάρρυνση ασφαλών και εμπιστευτικών αναφορών.
  • Δημιουργία εμπιστοσύνης, ειδικά μεταξύ των εμπλεκόμενων ατόμων.
  • Πρόληψη περαιτέρω ανεπιθύμητης συμπεριφοράς.
  • Αποτροπή φημών και κουτσομπολιού.

Τα φεστιβάλ που συμμετέχουν στο Keep Festive δρουν με διαφάνεια ως προς:

Οι δεσμεύσεις και τα πρότυπα που καθορίζονται σε αυτόν τον Κώδικα Δεοντολογίας:

  • Ορισμός ανεπιθύμητης συμπεριφοράς.
  • Αρχές και διαδικασίες για τη διαχείριση περιστατικών, περιλαμβανομένων των τυποποιημένων βημάτων διαχείρισης περιστατικών (εκτός από τα ειδικά μέτρα σε μεμονωμένες περιπτώσεις).
  • Τακτικές ενημερώσεις για την κατάσταση και το αποτέλεσμα της διαχείρισης περιστατικών σε όλα τα εμπλεκόμενα άτομα.

Εμπιστευτικότητα:

  • Οι αναφέροντες εγγυώνται την ανωνυμία τους κατά τη διαχείριση περιστατικών.
  • Ο «κανόνας της ανάγκης για γνώση»: Μόνο τα άτομα που είναι απαραίτητα για την συγκεκριμένη υπόθεση ενημερώνονται, όπως αποφασίζεται από την ομάδα παρέμβασης.
  • Τα άτομα που εμπλέκονται σε μια υπόθεση πρέπει να διατηρούν την εμπιστευτικότητα, εκτός από τις συζητήσεις με άτομα εμπιστοσύνης για προσωπική ανακούφιση (όπως ορίζεται στο Παράρτημα 2).
  • Οι πληροφορίες που είναι απαραίτητες για να καταπραΰνουν ανησυχίες, να αποτρέψουν φήμες και να αποτρέψουν τοξικές δυναμικές μοιράζονται με αλληλεγγύη και σαφήνεια, χρησιμοποιώντας ελάχιστες προσωπικές πληροφορίες.
  • Η τεκμηρίωση της υπόθεσης πρέπει να γίνεται ανώνυμα, χωρίς να δίνονται ονόματα των RedPs σε τρίτους ή να καταγράφονται για μελλοντικές εκδηλώσεις. Εάν μια αναφορά αφορά μελλοντική εκδήλωση, θα συγκροτηθεί ομάδα παρέμβασης για να επεξεργαστεί την τυποποιημένη διαχείριση περιστατικών.

Παράρτημα 1

Πρότυπο Αξιολόγησης Περιστατικού για την αξιολόγηση μιας αναφοράς

Κατηγορίες Παρενόχλησης:

  1. Λεκτική: ● Αίτημα για σεξουαλικές χάρες
    ● Έκφραση επιθυμίας για σεξουαλική επαφή ή συμπεριφορά
    ● Χρήση σεξουαλικής γλώσσας
    ● Λέγοντας σεξουαλικά αστεία
    ● Σχόλια για την εμφάνιση ενός ατόμου
    ● Μιλώντας με σεξουαλικό τόνο
    ● Χρήση σεξουαλικά υπονοούμενων παρατσουκλιών ή όρων τρυφερότητας
  2. Μη Λεκτική: ● Εκθέτοντας τον εαυτό
    ● Φράσσοντας διάδρομο ή πόρτα
    ● Φιλώντας στον αέρα ή κάνοντας μάτια
    ● Δείχνοντας σεξουαλικά ακατάλληλα βίντεο
    ● Παρακολουθώντας, ακολουθώντας ή καταδιώκοντας
  3. Φυσική: ● Οποιαδήποτε μορφή ανεπιθύμητης αφής
    ● Χτύπημα, άρπαγμα, τρίψιμο ή τσίμπημα
    ● Αγκαλιές ή φιλιά

Διάκριση βάσει: 

● Ηλικίας
● Ξένης εθνικότητας
● Αναπηρίας
● Φύλου
● Κατάστασης οικογενειακής σχέσης
● Εθνικής προέλευσης
● Φυλής/Εθνολογίας
● Θρησκείας
● Σεξουαλικού προσανατολισμού

Συχνότητα:
● Μοναδικό περιστατικό, με ένα RingP
● Μοναδικό περιστατικό, με πολλούς RingPs
● Επαναλαμβανόμενα περιστατικά, με ένα RingP (μικρή ή μεγαλύτερη διάρκεια)
● Επαναλαμβανόμενα περιστατικά, με πολλούς RingPs και ένα RedP
● Δομικές (σεξουαλικές) παραβάσεις

Χαρακτηριστικά Ασυμμετρίας:

● Προνομιακή ομάδα έναντι ευάλωτης
● Ιεραρχίες (ρόλοι, αλληλεξαρτήσεις κ.λπ.)
● Άλλες διαφορές κατάστασης

Συμπεριφορά: 

● Ελαφρά παραβίαση σεβασμού / προσωπικών ορίων
● Σκόπιμη παράβαση
● Επίθεση

Κατάσταση της Σαφήνειας:
● Αποδεδειγμένο
● Λογικό
● Ασαφές
● Χωρίς αποδεικτικά

Υπάρχει γνώση για πραγματική σύγκρουση μεταξύ του RingP και του RedP;


Παράρτημα 2

Πρότυπο Δήλωσης Εμπιστευτικότητας

Συμφωνία μεταξύ………………… (όνομα του κατηγορούμενου, RedP) και ομάδας παρέμβασης (όνομα οργανισμού)……………………………

Αυτή η δήλωση εμπιστευτικότητας έχει σκοπό την προστασία ………………….. (όνομα του RedP), των αναφερόντων ατόμων, και του …………………….. (όνομα οργανισμού) από φήμες και ζημιά στη φήμη.Συμφωνούμε στα εξής:
● Η ομάδα παρέμβασης …………………… (όνομα οργανισμού) είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση της υπόθεσης.
● …………………… (όνομα RedP) αποφεύγει οποιαδήποτε ιδιωτική ενέργεια ή διεξαγωγή ερευνών.
● …………………… (όνομα RedP) χειρίζεται όλα τα στοιχεία με εμπιστευτικότητα.
● Η ομάδα παρέμβασης …………………… (όνομα οργανισμού) χειρίζεται την υπόθεση με εμπιστευτικότητα και ανωνυμοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερο το όνομα του …………………… (όνομα RedP).
● …………………… (όνομα RedP) μπορεί να συζητήσει την υπόθεση μόνο με άτομα εμπιστοσύνης ή την ομάδα παρέμβασης.
● Εάν …………………… (όνομα RedP) πληροφορηθεί ότι τρίτοι συζητούν την υπόθεση, θα ενημερώσει την ομάδα παρέμβασης …………………… (όνομα οργανισμού).

Φόρμα Καταγγελίας

elGreek
Scroll to Top