Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αποτελέσματα του 2ου Διαγωνισμού Ψηφιακών Ταινιών «Το Φύλο σε Πρώτο Πλάνο»

Αποτελέσματα του 2ου Διαγωνισμού Ψηφιακών Ταινιών «Το Φύλο σε Πρώτο Πλάνο»

  Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 2ος Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός ψηφιακών ταινιών με θέμα «Το Φύλο σε Πρώτο Πλάνο», που διοργάνωσαν το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Παρόλο που ο διαγωνισμός διενεργήθηκε υπό τη σκιά της πανδημίας με τα σχολεία κλειστά για πολύ μεγάλο διάστημα, στην διαγωνιστική διαδικασία ανταποκρίθηκαν μαθητές και μαθήτριες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα και τους/τις ευχαριστούμε για τη συμμετοχή τους.

  Η βασική διαπίστωση της Κριτικής Επιτροπής είναι ότι όλες οι συμμετοχές κινήθηκαν σε υψηλό επίπεδο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες, χρησιμοποιώντας τη μυθοπλασία, το κινούμενο σχέδιο αλλά και την πειραματική κινηματογραφική αφήγηση, απέδωσαν με πολύ πετυχημένο τρόπο τις πρωτότυπες και γεμάτες φρεσκάδα ιδέες τους χρησιμοποιώντας την κινηματογραφική γλώσσα για να προβάλουν την ανάγκη εξάλειψης των κάθε είδους έμφυλων στερεότυπων, διακρίσεων και ανισοτήτων λόγω φύλου, σεξουαλικής επιλογής και ταυτότητας φύλου.

  Ένα μεγάλο μπράβο σε όλες και όλους!

  Θεωρούμε απαραίτητο ως Κριτική Επιτροπή να επισημάνουμε το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των φετινών συμμετοχών, το οποίο δεν είναι άλλο από το αίσθημα ευθύνης αλλά και της ενσυναίσθησης με το οποίο οι νεαροί/ες δημιουργοί προσεγγίζουν ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, προβληματισμούς και τις προκλήσεις της εποχής μας. Δείγμα μιας υπεύθυνης στάσης από τη σχολική κοινότητα.

  Η Κριτική Επιτροπή ομόφωνα επέλεξε τρεις από αυτές τις ταινίες που ξεχώρισαν για την θεματική και αφηγηματική πρωτοτυπία, την φρέσκια ματιά και την τολμηρότητά τους.

  Η τελετή βράβευσης των ταινιών, θα λάβει χώρα στο πλαίσιο του 24ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, που θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο Ηλείας από 27 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου 2021.

  Οι διακρίσεις του 2ου Πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού ψηφιακών ταινιών με θέμα «Το Φύλο σε Πρώτο Πλάνο» είναι οι ακόλουθες:

  ΛΥΚΕΙΑ

  1ο Βραβείο
  Ουδετερίστικο – Γιώργος Παλάσκας, Γενικό Λύκειο Σκύδρας «Γεώργιος Δήμου»

  Ειδική Μνεία
  Μη δυαδικό – Hλιάνα Σταυροπούλου, Αναστασία Πετροπούλου, Στέφανος Μαρινόπουλος, Ειρήνη Παππά (ομάδα μαθητών)

  Ειδική Μνεία
  Εσύ έφταιγες – Κινηματογραφική Ομάδα 5ου ΓΕ.Λ Βέροιας

  Τέλος, η Επιτροπή επισημαίνει πως οι ταινίες που ξεχώρισαν, χωρίς να αποκλείονται και οι υπόλοιπες, θα μπορούσαν να τύχουν ευρύτερης προβολής στην σχολική κοινότητα και να χρησιμοποιηθούν ως χρήσιμα επικοινωνιακά εργαλεία εξάλειψης του κάθε είδους έμφυλων στερεότυπων, διακρίσεων και ανισοτήτων λόγω φύλου, σεξουαλικής επιλογής και ταυτότητας φύλου και τον σεβασμό εν γένει της ανθρώπινης ύπαρξης ανεξάρτητα και πέρα από τις διαχωριστικές ταξινομήσεις, μεταξύ των οποίων και το φύλο.

  Η Κριτική Επιτροπή

  Άρτεμις Αναστασιάδου, Διονυσία Κοπανά, Δωριλένια Λιαγουροπούλου, Ζωή Μαγουλά, Αθανασία Σφακιανάκη

  Αθήνα, Ιούνιος 2021

  elGreek