Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Εργαστήριο ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας στο Γυμνάσιο Κρέστενας.

Εργαστήριο ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας στο Γυμνάσιο Κρέστενας.

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Τα παιδιά αφηγούνται την ιστορία της σταφίδας

  Εργαστήριο ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας στο Γυμνάσιο Κρέστενας.

  Σε εξέλιξη βρίσκεται, από τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου στο Γυμνάσιο Κρέστενας, το πρώτο από τα έξι κινηματογραφικά εργαστήρια που πραγματοποιεί μέσα στη φετινή σχολική περίοδο σε ισάριθμα σχολεία της Ηλείας το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που φέρει τον γενικό τίτλο «Έναν μύθο θα σας πω» και ενισχύεται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 μέσω της κοινοτικής πρωτοβουλίας LEADER και της ΑΝΟΛ.

  Το εργαστήριο του Γυμνασίου Κρέστενας διευθύνει η σκηνοθέτις Διονυσία Κοπανά με την βοήθεια της εκπαιδευτικού Ρέας Μακρή και με την αρωγή της διεύθυνσης του σχολείου. Οι 25 μαθητές και μαθήτριες που συμμετέχουν σ’ αυτό επέλεξαν, ύστερα από μια δημιουργική ερευνητική διαδικασία, να έχει ως θέμα τη σταφίδα, ένα προϊόν που έθρεψε τον κόσμο σε δύσκολους καιρούς και προσδιόρισε τις ζωές των κατοίκων και την ιστορία της ευρύτερης περιοχής της Κρέστενας.

  «Τα παιδιά έρχονται αρχικά σε επαφή με τη γλώσσα του κινηματογράφου και τις βασικές αρχές της οπτικοακουστικής αφήγησης, ώστε να μάθουν να φτιάχνουν ιστορίες με εικόνες και ήχους, παρατηρώντας τον κόσμο γύρω τους», λέει η συνεργάτιδα του Φεστιβάλ, Διονυσία Κοπανά, γνωστή ντοκιμαντερίστρια με πολλά βραβεία και διακρίσεις. «Έτσι, τους δίδεται η ευκαιρία να εκπαιδευτούν στο να μάθουν να «βλέπουν» και όχι απλά να «κοιτάζουν», να συνδέονται με αυτό που συμβαίνει δίπλα τους, να αντιλαμβάνονται το χρόνο,την «μικρή» και τη «μεγάλη» ιστορία, αναπτύσσοντας έτσι μια συνειδητοποιημένη δημιουργική και κριτική   ματιά πάνω στην  ζωή».

  «Το εργαστήριο έχει στόχο να γνωρίσουν τα παιδιά τη διαδικασία παραγωγής της κινηματογραφικής ταινίας και να δημιουργήσουν ένα ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ», λέει η καθηγήτρια Ρέα Μακρή. «Όμως ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι θα προσεγγίσουν με σύγχρονο και δημιουργικό τρόπο την πολιτισμική παράδοση του τόπου τους, θα αποκτήσουν μια βιωματική αβίαστη σχέση με αυτήν, θα έρθουν σε επαφή με την ιστορία του τόπου τους, θα τον αφουγκραστούν και θα τον αγαπήσουν περισσότερο».

  Σημειώνεται ότι το πρότζεκτ «Έναν μύθο θα σας πω»  εκτείνεται σε βάθος τριετίας, περιλαμβάνει συνολικά 48 κινηματογραφικά εργαστήρια, προβολές ταινιών και εκδηλώσεις, που θα γίνουν σε όλο το νομό Ηλείας και εντάσσεται στο Μέτρο 19, Υπομέτρο 19.2 «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων, (ΤΑΠΤοΚ) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, για παρεμβάσεις Δημοσίου χαρακτήρα», Υποδράση 19.2.4.4 «Ενίσχυσή πολιτιστικών εκδηλώσεων» του τοπικού προγράμματος CLLD/LEADER.

  Φωτογραφίες από τα γυρίσματα του εργαστηρίου ντοκιμαντέρ που πραγματοποιείται στο Γυμνάσιο Κρεστένων, υπό την καθοδήγηση της Διονυσίας Κοπανά.

  elGreek