Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Διαγωνιστικό μυθοπλασίας μεγάλου μήκους 2022

Διαγωνιστικό μυθοπλασίας μεγάλου μήκους 2022

    Το Φεστιβάλ Ολυμπίας ανακοινώνει τις επιλογές του καλλιτεχνικού του διευθυντή Δημήτρη Σπύρου για το διαγωνιστικό πρόγραμμα μυθοπλασίας μεγάλου μήκους της 25ης διοργάνωσης (3-10 Δεκεμβρίου 2022).

    Μαχητής / Bigman / Strijder
    Camiel Schouwenaar, Netherlands-Germany, 90’, 2022

    Ο Dylan και ο Youssef είναι κολλητοί και ονειρεύονται να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Μια μέρα, ένα απροσδόκητο γεγονός αλλάζει τα πάντα για τον Dylan, που πρέπει να συμβιβαστεί με νέα δεδομένα στη ζωή του. Δεν θέλει να εγκαταλείψει το όνειρό του και είναι ακόμα αποφασισμένος να κερδίσει το  Κύπελλο Touzani παρέα με τον Youssef. Χάρη στη βοήθεια ενός κοριτσιού σκέιτερ με το οποίο είναι ερωτευμένος, της Maya, μαθαίνει να παίζει ποδόσφαιρο με έναν εντελώς νέο τρόπο. Ο “Μαχητής” είναι μια ταινία για την αληθινή φιλία, την επιμονή και τον αγώνα της νίκης.

    Childhood
    Nikander Fjodorow, Russia, 65’, 2022

    Ο 10χρονος Saryal ζει μια χαρούμενη ζωή στο χωριό του κάπου στη Γιακουτία. Το μόνο που μένει για την κατάκτηση της απόλυτης ευτυχίας είναι ένα ποδήλατο, αλλά το να βρει κάτι καλό στην τοπική μάντρα είναι απίθανο. Έτσι ο πατέρας του του φέρνει ένα ολοκαίνουργιο μοντέλο από την πόλη, αλλά η χαρά δεν θα κρατήσει για πολύ.

    H τελευταία προβολή / Last Film Show
    Pan Nalin, India-France-USA, 110′, 2021

    Ο Samay, ένα 9χρονο αγόρι που ζει με την οικογένειά του σε ένα απομακρυσμένο χωριό στην Ινδία, ανακαλύπτει τον κινηματογράφο και μαγεύεται. Παρά την επιθυμία του πατέρα του, επιστρέφει κάθε μέρα στο τοπικό σινεμά για να παρακολουθήσει περισσότερες ταινίες και μάλιστα γίνεται φίλος με το μηχανικό προβολής, ο οποίος, σε αντάλλαγμα για το μεσημεριανό του, τον αφήνει να βλεπει τις ταινίες δωρεάν. Γρήγορα καταλαβαίνει ότι οι ιστορίες γίνονται φως, το φως γίνεται ταινίες και οι ταινίες γίνονται όνειρα.

    Η Τραβιάτα, τα αδέρφια μου κι εγώ / La Traviata, My Brothers and I / Mes frères et moi
    Yohan Manca, France, 108’, 2021

    Ο Νουρ, ένα 14χρονο αγόρι, απολαμβάνει την αρχή των καλοκαιρινών του διακοπών στη Νότια Γαλλία. Είναι ο μικρότερος από τα τρία αδέλφια του. Ζουν όλοι μαζί σε μια εργατική κατοικία, φροντίζοντας σε βάρδιες τη μητέρα τους, η οποία βρίσκεται σε κώμα. Η μητέρα τους λάτρευε την Ιταλική Όπερα, γι’ αυτό και ο Νουρ της βάζει να ακούει τέτοια μουσική, με την οποία σταδιακά παθιάζεται και ο ίδιος. Μεταξύ της κοινοτικής εργασίας και των εντάσεων στο σπίτι, ο Νουρ ονειρεύεται να φύγει σ’ ένα μέρος μακρινό. Όταν συναντά τη Σάρα, μια σοπράνο που διδάσκει καλοκαιρινά μαθήματα, βρίσκει επιτέλους την ευκαιρία να βγει από το καβούκι του και να εξερευνήσει νέους ορίζοντες.

    Μόγια Βέσνα / Moja Vesna
    Sara Kern, Slovenia-Australia, 77’, 2022

    Μετά τον ξαφνικό θάνατο της μητέρας της, η 10χρονη Moja γίνεται η απροσδόκητη ενήλικας της κατακερματισμένης οικογένειάς της, προσπαθώντας να φέρει κοντά την ανήσυχη μεγαλύτερη αδερφή της, Vesna, και τον απόμακρο πατέρα της.

    Μια δεύτερη ζωή / A second Life
    Anis Lassoued, Tunisia, 93’, 2021

    Ο Gadeha, ένα μικρό αγόρι, πέφτει θύμα αυτοκινητιστικού ατυχήματος. Απένταρη, η μητέρα του, αποδέχεται την προσφορά ενός φιλεύσπλαχνου ζευγαριού να καλύψουν τα έξοδα νοσηλείας. Ο Gadeha γνωρίζεται με τον Oussama, τον γιο του ζευγαριού, ο οποίος αναρρώνει από μια μεταμόσχευση νεφρού. Μια δυνατή φιλία θα γεννηθεί ανάμεσα στα δύο παιδιά.

    Το σύμπαν του Όλιβερ / Oliver’s universe / El universo de Óliver
    Alexis Morante, Spain, 112’, 2022

    Τον χειμώνα του 1984, ο Όλιβερ και η οικογένειά του αναγκάζονται να μετακομίσουν στο σπίτι του παππού Γκάμπριελ, σε μια ακόμη προσπάθεια να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους. Συνηθισμένος να βρίσκει καταφύγιο στη φαντασία του, ο Όλιβερ στρέφεται στον παππού του αναζητώντας βοήθεια.

    Μείνε ξύπνια / Stay awake
    Jamie Sisley, USA, 94’, 2022

    Ο 17χρονος Ethan και ο 19χρονος Derek είναι δύο αδέρφια που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα ζόρια της εφηβείας, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να διαχειριστούν και τον εξουθενωτικό εθισμό της μητέρας τους στα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Βασισμένο στην εφηβεία του σκηνοθέτη σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Αμερικής, το Stay Awake είναι μια προσκληση να ανέβουμε στο τρενάκι του λούνα παρκ που αναγκάζονται να καβαλήσουν οι οικογένειες στην προσπάθεια να βοηθήσουν τους αγαπημένους τους να πολεμήσουν μια ασθένεια που επηρεάζει εκατομμύρια κάθε μέρα.

    Sublime
    Mariano Biasin, Argentina, 100’, 2022

    Ο 16χρονος Manuel ζει σε μια μικρή παραλιακή πόλη. Παίζει μπάσο σε μια μπάντα μαζί με τους κολλητούς του. Ένας από αυτούς είναι ο Felipe, με τον οποίο μοιράζεται μια δυνατή φιλία από πολύ μικρός. Ο Manuel είναι ζευγάρι με την Azul, σε μια σχέση που και οι δύο ψάχνονται. Όταν όμως έρχεται η ώρα για την πρώτη τους φορά, ο Manuel νιώθει κάτι εντελώς καινούργιο, που τον κάνει να δει τον Felipe με άλλα μάτια. Η καθημερινότητα της σχέσης τους ανατρέπεται. Ο Manuel προσπαθεί να καταλάβει αν η παρόρμηση είναι αμοιβαία. Η πρόκληση είναι να μην μπει η φιλία σε κίνδυνο, πράγμα τελικά αναπόφευκτο.

    Sun and Daughter / Cuidando al Sol
    Catalina Razzini, Bolivia-Spain-Germany, 84’, 2021

    Η 10χρονη Lucía ζει με την οικογένειά της σε μια μικρή τουριστική πόλη στο νησί του Ήλιου, στη λίμνη Τιτικάκα της Βολιβίας. Ξυπνώντας ένα πρωί συνειδητοποιεί ότι ο μπαμπάς της λείπει από το σπίτι. Τρέχει στην όχθη και τον βλέπει να χάνεται μέσα στη λίμνη, φεύγοντας για την  πρωτεύουσα Λα Πας. Από εκείνη τη μέρα, έρχεται αντιμέτωπη με μια σειρά από νέα, αντικρουόμενα συναισθήματα. Ενώ περιμένει τον μπαμπά της να επιστρέψει, χτίζει την καθημερινότητά της σε αυτό το μυθικό μέρος γύρω από τις προσδοκίες της για τη ζωή μετά την επανένωση τους.

    Ο άνεμος χορεύει τα ζαχαροκάλαμα / The wind that shakes the sugar canes / Baad Dar Kestzar-ha-ye Neyshekar
    Ebrahim Ashrafpour, Iran,  85’, 2022

    Ο πατέρας του Younes συλλαμβάνεται, όταν το αφεντικό του εργοστασίου ζάχαρης στο οποίο εργάζεται τον κατηγορεί ότι έβαλε φωτιά στις καλλιέργειες. Ο 11χρονος Younes, που προετοιμάζεται πυρετωδώς για τα δοκιμαστικά μιας ποδοσφαιρικής ομάδας, ανακαλύπτει ότι ο πατέρας του έχει άλλοθι. Ως συνδικαλιστής και μπροστάρης σε απεργίες και διαδηλώσεις, τη νύχτα του ατυχήματος ήταν απασχολημένος σε μια συνάντηση με τους συναδέλφους του, όπου συζητούσαν τα εργατικά τους αιτήματα. Ο Younes κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του να πείσει τους συνομιλητές του πατέρα του να έρθουν ως μάρτυρες υπεράσπισης στο δικαστήριο. Είναι η αφετηρία μιας διαδρομής, που θα τον κάνει να βάλει σε δεύτερη  μοίρα την αγάπη του για το ποδόσφαιρο και να προτάξει την ανάγκη να βοηθήσει την οικογένειά του.

    Λευκό κτίριο / White building
    Kavich Neang, Cambodge-France-China-Qatar, 2021, 90’

    Ο 20χρονος Samnang και οι δύο κολλητοί του ζουν στο Λευκό κτίριο, ένα εμβληματικό κτιριακό συγκρότημα κατοικιών στην Πνομ Πενχ. Σε αυτή την πόλη που αλλάζει γρήγορα, τα τρία αγόρια εξασκούν τη χορευτική τους ρουτίνα και ονειρεύονται τηλεοπτικούς διαγωνισμούς ταλέντων, ενώ οι γονείς τους ακολουθούν έναν πιο παραδοσιακό τρόπο ζωής. Αλλά το Λευκό κτίριο πρόκειται να κατεδαφιστεί. Ο Samnang παρατηρεί τον πατέρα του να προσπαθεί ανεπιτυχώς να οργανώσει τους διχασμένους ενοίκους απέναντι στις πενιχρές αποζημιώσεις που τους προσφέρονται για να  εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, και πρέπει να αντιμετωπίσει τη μετανάστευση του καλύτερου φίλου του μακριά από την Καμπότζη. Ο Samnang ανακαλύπτει ότι το σταθερό περιβάλλον του βρίσκεται πάνω σε κινούμενο έδαφος.

    elGreek