Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Κινηματογραφικό εργαστήριο του Φεστιβάλ Ολυμπίας στο Λύκειο Κρέστενας

Κινηματογραφικό εργαστήριο του Φεστιβάλ Ολυμπίας στο Λύκειο Κρέστενας

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Φλόγα αναμνήσεων

  Κινηματογραφικό εργαστήριο του Φεστιβάλ Ολυμπίας στο Λύκειο Κρέστενας

  Στο Λύκειο Κρέστενας πραγματοποιείται το δεύτερο κινηματογραφικό εργαστήριο του πρότζεκτ «Έναν μύθο θα σας πω», που υλοποιείται από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και ενισχύεται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 μέσω της κοινοτικής πρωτοβουλίας LEADER και της ΑΝΟΛ.

  Η ομάδα του εργαστηρίου αποτελείται από 25 μαθητές και μαθήτριες που προέκυψαν έπειτα από κλήρωση και εργάζεται με την εμψύχωση και καθοδήγηση του σκηνοθέτη Νίκου Σταμπουλόπουλου και της συντονίστριας εκπαιδευτικού Σταυρούλας Αναστοπούλου. Τα παιδιά εξέτασαν διάφορες θεματικές επιλογές και κατέληξαν ομόφωνα να ασχοληθούν με το θέμα των φονικών πυρκαγιών του 2007 που έπληξαν ιδιαίτερα την επαρχία Ολυμπίας. Για το λόγο αυτό επικεντρώνουν την αφήγησή τους στη βίωση αυτού του πολύ σημαντικού γεγονότος της πρόσφατης ιστορίας στην περιοχή της Κρέστενας και των γύρω χωριών. Και αυτό ακριβώς είναι το ενδιαφέρον στοιχείο της επιλογής τους: να αναπαραστήσουν κινηματογραφικά τις περιβαλλοντικές, ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις των πυρκαγιών όχι με τη μορφή ντοκιμαντέρ ή δημοσιογραφικής αφήγησης, αλλά μέσα από βιώματα και προσωπικές ιστορίες όσων έζησαν τη φρίκη στα πολύπαθα χωριά τους.

  Μέσα από το εργαστήριο και την ταινία που προσδοκούν να ολοκληρώσουν, τα παιδιά της Κρέστενας στέλνουν ένα μήνυμα για τις τραγικές συνέπειες των περιβαλλοντικών καταστροφών και την ανάγκη να αναληφθούν ουσιαστικές δράσεις απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Παράλληλα τα ίδια, ως μαθητές/ήτριες ενός περιφερειακού σχολείου, που δεν έχουν βιώσει τη φεστιβαλική εμπειρία λόγω απόστασης από τον Πύργο, μυούνται στην κινηματογραφική γλώσσα και στις βασικές αρχές της κινηματογραφικής αφήγησης καθώς ο συνεργάτης του Φεστιβάλ Νίκος Σταμπουλόπουλος τα ενθαρρύνει να συμμετέχουν σ’ όλη τη διαδικασία για τη δημιουργία της ταινίας: από το σχεδιασμό, την προ-παραγωγή, το χτίσιμο της πλοκής και των χαρακτήρων, μέχρι τεχνικές οδηγίες για τη χρήση του εξοπλισμού, τη φωτογραφία, το «στήσιμο» των πλάνων κλπ.

  Αρωγοί στην προσπάθεια των παιδιών είναι η διευθύντρια του σχολείου Αναστασία Μαστοροπούλου, που διευκόλυνε τη διαδικασία της παραγωγής και στήριξε με κάθε τρόπο την πρωτοβουλία, η εκπαιδευτικός Γεωργία Κολαΐτη, που εξασφάλισε την πρόσβαση στους χώρους των γυρισμάτων καθώς επίσης και ο προϊστάμενος του πυροσβεστικού κλιμακίου και πρόεδρος της κοινότητας Κρέστενας Κώστας Δρακόπουλος και ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου Κρέστενας Ιωάννης Χουζούρης, που βοήθησαν ουσιαστικά στο στήσιμο ορισμένων καθοριστικών σκηνών της ταινίας.

  Σημειώνεται ότι το πρότζεκτ «Έναν μύθο θα σας πω»  εκτείνεται σε βάθος τριετίας, περιλαμβάνει συνολικά 48 κινηματογραφικά εργαστήρια, προβολές ταινιών και εκδηλώσεις, που θα γίνουν σε όλο το νομό Ηλείας και εντάσσεται στο Μέτρο 19, Υπομέτρο 19.2 «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων, (ΤΑΠΤοΚ) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, για παρεμβάσεις Δημοσίου χαρακτήρα», Υποδράση 19.2.4.4 «Ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων» του τοπικού προγράμματος CLLD/LEADER.

  Φωτογραφίες από τα γυρίσματα του εργαστηρίου που πραγματοποιείται στο ΓΕΛ Κρεστένων, με θέμα τις φονικές πυρκαγιές του 2007.

  elGreek