Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Διαγωνιστικό μικρού μήκους animation 2022

Διαγωνιστικό μικρού μήκους animation 2022

  Το Φεστιβάλ Ολυμπίας ανακοινώνει τις επιλογές του καλλιτεχνικού του διευθυντή Δημήτρη Σπύρου για το διαγωνιστικό πρόγραμμα μυθοπλασίας μικρού μήκους της 25ης διοργάνωσης (3-10 Δεκεμβρίου 2022).

  Akplokplobito
  Ingrid Agbo, France-Togo,  11’, 2021

  Ένα μικρό κορίτσι μπαίνει σε ένα δωμάτιο όπου κάτι του συμβαίνει. Σίγουρα πολύ μικρή για να καταλάβει, και χωρίς αμφιβολία πολύ αδύναμη για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, βγαίνει από αυτό σημαδεμένη για μια ζωή.

  A bite of bone / Honekami
  Honami Yano, Japan, 10’, 2021

  Ένα μικρό κορίτσι αναλογίζεται το τελευταίο καλοκαίρι με τον πατέρα της στην κηδεία του.

  Bellysaurus
  Philip Watts, Australia, 8’, 2021

  Μία μικροσκοπική δεινοσαυρίνα ονειρεύεται ότι είναι μία μεγάλη τρομακτική  δεινοσαυρίνα. Όταν πλησιάζει ο κίνδυνος, μαθαίνει ότι αυτό που μετράει είναι ο εσωτερικός μας κόσμος. Κυριολεκτικά.

  Cat postal
  Zacharias Mavroeidis, Greece, 9’, 2022

  Η Σαντάλ είναι μια νεαρή θηλυκή γάτα που μεγάλωσε σε ένα τουριστικό παραθαλάσσιο χωριό. Το τέλος της τουριστικής περιόδου μετατρέπει τη γενέτειρά της σε πόλη-φάντασμα. Μαζί με ένα τσούρμο άλλων αδέσποτων, η Σαντάλ ξεκινά μια οδύσσεια στο μικρό νησί αναζητώντας έναν περίεργο μοναχό που ονομάζεται Ακουαρέλ -τον άνθρωπο που πιστεύει ότι είναι προορισμένος να γίνει ο θετός γονιός της. Η επιβίωση στην άγρια φύση θα αναγκάσει τη Chantal να ωριμάσει. Έτσι, πριν παραδοθεί στη σπιτική γαλήνη, θα πρέπει να αμφισβητήσει για ακόμη μια φορά την πραγματική της φύση.

  Footsteps on the wind 
  Maya Sanbar, Gustavo Leal & Faga Melo, Brazil-UK-USA, 7’, 2021

  Η ταινία παρακολουθεί το γολγοθά της Noor και του μικρού της αδερφού, Josef, καθώς ταξιδεύουν μακριά από το σπίτι, ορφανά μετά από έναν καταστροφικό σεισμό. Η αφήγηση αναδεικνύει τις τραγικές ιστορίες ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων, τα οποία είναι πάνω από 400.000 στον κόσμο σήμερα. Η ταινία αναμιγνύει τη σκληρή πραγματικότητα και την τραγωδία με την ανθεκτικότητα, καθώς προσεγγίζει την απώλεια και τη διαχείριση της διαμέσου της μαγικής φαντασίας των παιδιών.

  Garrano
  David Doutel & Vasco Sá, Portugal-Lithuania, 14’, 2022

  Ένα άλογο Garrano αναγκάζεται να τραβήξει ένα βαρύ φορτίο κάτω από τον καυτό ήλιο· ο Τζόελ, ένα νεαρό αγόρι, βρίσκει έναν άντρα που ετοιμάζεται να βάλει φωτιά σε ένα δάσος.

  Το δωμάτιο του Στρατηγού / The General’s room / La Chambre du Général
  Georges Marion, Denmark, 8’, 2022

  Ο Hugo φτάνει με τους γονείς του στο παλιό οικογενειακό σπίτι στην εξοχή για να μαζέψουν τα τελευταία πράγματα. Το σπίτι είναι υπό διάλυση και πωλείται, προς μεγάλη απογοήτευση του παππού. Η περιέργεια θα οδηγήσει τον Hugo σε ένα ταξίδι στον χρόνο, όπου θα ανακαλύψει τα βάθη της κληρονομιάς του που είναι ριζωμένη βαθιά στο δωμάτιο του παππού του, του Στρατηγού.

  The girls of the wind / Les filles du vent
  Héloïse Ferlay, France, 3’, 2021

  Ψάχνοντας για ανεξαρτησία, ένα νεαρό κορίτσι δέχεται μια απροσδόκητη επίσκεψη από τις Κόρες του Ανέμου. Της δίνουν ελπίδα και ώθηση να μεγαλώσει. Μια νέα μέρα ξημερώνει.

  Σώπα, αρκουδάκι μου / Hush Hush Little Bear 
  Māra Liniņa, Latvia, 5’, 2022

  Όσο οι αρκουδογονείς λείπουν ψάχνοντας για μούρα και μέλι, τα μωρά αρκουδάκια μένουν στο σπίτι με το πρόβατο. Τα αρκουδάκια διασκεδάζουν παίζοντας με μια μπάλα από νήμα, αλλά σύντομα βρίσκονται εντελώς μπλεγμένα! Ευτυχώς το πρόβατο τους βοηθά να βάλουν τα πάντα σε τάξη ξανά. Η ταινία βασίζεται στο παραδοσιακό λετονικό νανούρισμα «Hush Hush Little Bear» («Aijā, žūžū, lāča bērni»).

  Ίντοντο / Idodo
  Ursula Ulmi, USA-Papua New Guinea-Switzerland, 10’, 2022

  Μια ταινία που μεταφέρει στον κινηματογράφο έναν τοπικό μύθο της φυλής Ziag Zagaz της Παπούας Νέας Γουινέας και παρουσιάζει στο διεθνές κοινό την ποικιλομορφία και τη μοναδικότητα της πολιτισμικής κληρονομιάς της νησιωτικής χώρας. Αναδιηγείται το παραμύθι για το πώς πήραν τα όμορφα χρώματά τους τα ψάρια των κοραλλιογενών υφάλων και είναι αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας μεταξύ κινηματογραφιστών, καλλιτεχνών, περφόρμερ και μουσικών της Παπούας Νέας Γουινέας και της γεννημένης στη νησιωτική χώρα Ελβετίδας σκηνοθέτριας Ursula Ulmi, που βασίστηκε στον σεβασμό της πολιτισμικής αυθεντικότητας και τη διάθεση για συνδημιουργία.

  I ’m not afraid! / Ich habe keine Angst!
  Marita Mayer, Germany-Norway, 8’, 2022

  Παίζοντας κρυφτό, ο μικρός Βάνια φεύγει από το φωτεινό σαλόνι και μπαίνει σε μια αμυδρά φωτισμένη αυλή, που έχει πάρα πολλές σκοτεινές γωνίες, παράξενες σκιές και μυστηριώδεις θορύβους. Για να ξεπεράσει τον φόβο, ο Βάνια μεταμορφώνεται σε επικίνδυνη τίγρη!

  Letter to a pig / מכתב לחזיר
  Tal Kantor, France-Israel, 17’, 2022

  Ένας επιζών του Ολοκαυτώματος διαβάζει το γράμμα που έγραψε στο γουρούνι που του έσωσε τη ζωή. Μια νεαρή μαθήτρια ακούει τη μαρτυρία του στην τάξη και βυθίζεται σε ένα μπλεγμένο όνειρο, που τη φέρνει αντιμέτωπη με ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα, τη διαχείριση του συλλογικού τραύματος και τα όρια της ανθρώπινης φύσης.

  Καημός / Longing / Verlangen 
  Lotte Salomons, Netherlands, 4’, 2021 

  Όταν η μητέρα του Chris εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει ίχνος, αυτός και ο πατέρας του, ο Toon, βυθίζονται στη θλίψη. Ενώ ο Chris καταφέρνει να κλάψει και να εκφράσει τα συναισθήματά του, ο Toon δεν επιτρέπει στον εαυτό του να φανεί ευάλωτος και κυριολεκτικά καταπίνει τα δάκρυά του. Το σώμα του αρχίζει να γεμίζει και απομακρύνεται από τον Chris.

  Luce and the Rock / Luce und der Felsen
  Britt Raes, Belgium-France-Netherlands, 13’, 2022

  Μια μέρα, ένας γιγάντιος βράχος εμφανίζεται από το πουθενά στη μέση του μικρού φιλήσυχου χωριού, όπου ζει η Luce. Οι χωρικοί δεν μπορούν πια να ανοίξουν ούτε την πόρτα των σπιτιών τους! Η Luce είναι θυμωμένη: φύγε Βράχε, δεν έχεις θέση εδώ! Και πώς βρέθηκες εδώ τέλος πάντων;

  Λουδοβίκος ο Α’, ο Βασιλεύς των αμνών / Louis I., King of the sheep / Louis Ier Roi des Moutons 
  Markus Wulf, Germany, 9’, 2022

  Μια μέρα με αέρα, ο Λουδοβίκος το πρόβατο βρίσκει ένα χάρτινο στέμμα και έτσι γίνεται ο Λουδοβίκος ο Α’, Βασιλιάς των Προβάτων. Βγάζει λόγο στον λαό, εξημερώνει τη φύση, καθιερώνει εορτασμούς, χωρίζει τα πρόβατα με βάση το χρώμα και αποφασίζει ποιος θα κάνει τι. Τα πράγματα παίρνουν τον βασιλικό τους δρόμο. Τουλάχιστον μέχρι την επόμενη ριπή ανέμου.

  Ποντικοσπιτάκι / Mouse house / Mišja hiša
  Timon Leder, Slovenia-Croatia, 8’, 2022

  Ένα λαίμαργο ποντίκι παγιδεύεται σε μια ρόδα τυριού, ενώ ο πεινασμένος φίλος του που έχει εγκλωβιστεί απ’ έξω, πρέπει να αντιμετωπίσει μια πεινασμένη γάτα.

  Oddland / Andersland
  An Vrombaut, Belgium,  8’, 2022

  Στη Σαβάνα μερικά παράξενα ζώα παίζουν κρυφτό. Μοιάζουν με καμηλοπαρδάλεις, αλλά χωρίς λαιμό. Ξαφνικά, ο λαιμός της Gerda μεγαλώνει. Μετά το αρχικό σοκ, η ομάδα συνεχίζει το παιχνίδι της, αλλά η Γκέρντα δυσκολεύεται να κρυφτεί. Όταν εμφανίζονται σύννεφα και καλύπτουν το λαιμό της Γκέρντα σαν κασκόλ, αυτή χάνει από τα μάτια της τους υπόλοιπους. Το πραγματικό κρυφτό μόλις ξεκίνησε!

  Paolo’s happiness
  Thorsten Drößler & Manuel Schroeder, Germany-Switzerland-Czech Republic, 14’, 2022

  Ο Paolo Piangino είναι ένα ταπεινό, χαρούμενο ανθρωπάκι που ζει με τη γάτα του και λατρεύει να κλαίει. Γιατί τα δάκρυά του σημαίνουν τα πάντα για εκείνον. Όταν νιώθει λύπη, τα δάκρυά του τον παρηγορούν, και όταν νιώθει χαρά, τα δάκρυά του τον κάνουν ακόμα πιο χαρούμενο. Μια μέρα, οι κάτοικοι της πόλης παρακολουθούν συνεπαρμένοι να φυτρώνουν κόκκινα λουλούδια όπου πέφτουν τα δάκρυα του Πάολο. Αυτά τα δάκρυα θα τον κάνουν διάσημο. 

  Papa is big, I am small
  Anya Ru & Masha Rumyantseva, Italy-Russia, 3’, 2021

  Μια σύντομη και τρυφερή ιστορία για ένα μικρό κορίτσι που αποχαιρετά τον ναυτικό πατέρα της, ο οποίος φεύγει για ένα μακρινό ταξίδι. Η παιδική της φαντασία θα φωτίσει τη μακρά αναμονή.

  Ροζ βουνό / Pink mountain
  Thomas Künstler, Greece, 9′, 2022

  Γιάννενα, 1809. Ο Αλή Πασάς προσπαθεί να ευχαριστήσει τη νεαρή σύζυγό του, τη Βασιλική, προσφέροντάς της κοσμήματα και άλλα τιμαλφή. Όμως, το μόνο πράγμα που την κάνει χαρούμενη είναι τα ροζ λουλούδια που καλλιεργεί ειδικά γι’ αυτήν ο κηπουρός της αυλής. Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους δύο άντρες για τα μάτια της Βασιλικής ξεκινάει. Στο τέλος, δεν είναι ξεκάθαρο ποιος είναι ο πραγματικός νικητής.

  The queen of the foxes / La reine des renards
  Marina Rosset, Switzerland, 9’, 2022

  Με την ελπίδα να κάνουν τη βασίλισσά τους να χαμογελάσει ξανά, οι αλεπούδες κατεβαίνουν στην πόλη κάθε βράδυ για να ψαχουλέψουν στα σκουπίδια των ανθρώπων, αναζητώντας όλα τα ερωτικά γράμματα που δεν στάλθηκαν ποτέ.

  The Visit
  Morrie Tan, Singapore, 9’, 2021

  Ένα νεαρό κορίτσι επισκέπτεται τον πατέρα της στη φυλακή. Το τζάμι ανάμεσά τους δεν θα μπορούσε ποτέ να τους χωρίσει.

  Witchfairy
  Cedric Igodt & David Van De Weyer, Bulgaria-Belgium,  16’, 2022

  Η ιστορία μιας νεαρής νεράιδας που βαριέται την αυστηρή και επίσημη ζωή στο παραμυθένιο κάστρο, όπου οι νεράιδες πρέπει πάντα να είναι γλυκές και να φορούν ροζ φορέματα. Θα προτιμούσε να γίνει μάγισσα γιατί οι μάγισσες επιτρέπεται να ουρλιάζουν, να λερώνονται και να πετούν πάνω στις σκούπες. Επειδή η μητέρα της αντιτίθεται έντονα σε κάτι τέτοιο, η νεαρή νεράιδα αποφασίζει να εγκαταλείψει το κάστρο και να το σκάσει στο δάσος των μαγισσών.

  elGreek