Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αλέν Μπεργκαλά: Υπόθεση σινεμά

Αλέν Μπεργκαλά: Υπόθεση σινεμά

  ΑΛΕΝ ΜΠΕΡΓΚΑΛΑ

  Υπόθεση Σινεμά

  Μια σύντομη πραγματεία για την κινηματογραφική εκπαίδευση στα σχολεία και όχι μόνο

  Η Υπόθεση Σινεμά του Αλέν Μπεργκαλά ένα κείμενο εμβληματικό για την κινηματογραφική εκπαίδευση. Ο συγγραφέας παρουσιάζει με ενάργεια και βαθιά γνώση τις προοπτικές και τα εμπόδια μιας δημιουργικής ένταξης του κινηματογράφου στο σχολείο αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο εκπαιδευτικό πλαίσιο, αποκηρύσσοντας την εργαλειακή του χρήση και θεωρώντας τον ως μια ιδιαίτερη μορφή τέχνης που μόνο ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ταυτόχρονα καταθέτει μια παθιασμένη δήλωση αγάπης προς το σινεμά, τις ρίζες της οποίας αναζητά στην παιδική ηλικία, στις πρώτες αναμνήσεις από την επαφή με την κινηματογραφική οθόνη. Δεν θεωρεί το σινεμά ως έναν φορέα σταθερότητας εντός του εκπαιδευτικού συστήματος αλλά ως έναν αναγκαίο παράγοντα αναστάτωσης της καθημερινότητας του σχολείου. Τελικά, παραδίδει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο, που κινείται με ιδιαίτερη άνεση από τις πιο αφαιρετικές θεωρητικές προσεγγίσεις της κινηματογραφικής τέχνης στις πιο χειροπιαστές υποδείξεις για το πώς να αναλυθεί δημιουργικά μια ταινία στη σχολική τάξη ή το πώς να οργανωθούν τα γυρίσματα ενός σχολικού κινηματογραφικού εργαστηρίου.

  Ο Alain Bergala διετέλεσε αρχισυντάκτης των Cahiers du Cinéma και υπεύθυνος για τις εκδόσεις βιβλίων του οργανισμού των Cahiers. Έχει γράψει βιβλία για το έργο των Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Ρομπέρτο Ροσελίνι, Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Αμπάς Κιαροστάμι, Λουίς Μπουνιουέλ, καθώς και για την πράξη της δημιουργίας στον κινηματογράφο. Έχει σκηνοθετήσει πολλές ταινίες τόσο για την τηλεόραση όσο και για τον κινηματογράφο και, από το 2000 έως το 2002, διετέλεσε σύμβουλος κινηματογράφου στο Υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας. Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης Paris III, διδάσκει στη σχολή κινηματογράφου Fémis και έχει επιμεληθεί τις εκθέσεις Erice-Kiarostami: Correspondences στο Κέντρο Πομπιντού καθώς και Brune Blonde και Pasolini Roma στη Γαλλική Ταινιοθήκη.

  Η έκδοση περιλαμβάνει έναν πρόλογο των Alexander Horwath και Alejandro Bachmann, όπως και μια συζήτηση του Alejandro Bachmann με τον Alain Bergala, που πρωτοδημοσιεύτηκαν στην αγγλική έκδοση του βιβλίου στη σειρά FilmmuseumSynemaPublicationen (Βιέννη, 2016, τόμος 28).

  ISBN: 9786188514331

  Μετάφραση: Ζωή-Άρτεμις Αθανασοπούλου

  Εκδότης: Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας
  Χρονολογία Έκδοσης: Δεκέμβριος 2022

  Tο βιβλίο διατίθεται στα βιβλιοπωλεία.

  Κεντρική διάθεση:
  Βιβλιοπωλείο “Εν Αθήναις”
  Μαυροκορδάτου 9
  ΤΚ 10678, Αθήνα
  Τηλ. 2103830491, 2103822553
  Email: simosaxileas@yahoo.gr

  elGreek