Βραβευμένες Ταινίες της Camera Zizanio

A’ KATHΓΟΡΙΑ (ΕΩΣ 12 ΕΤΩΝ)

1ο ΒΡΑΒΕΙΟ

Αντίο για πάντα > 3ο Δημοτικό Σχολείο Πλωμαρίου

Το δημοτικό τελειώνει. Τα παιδιά της έκτης το αποχαιρετούν με μια ταινία. Μοιράζονται τις όμορφες αναμνήσεις που θα τα ακολουθούν πάντα- τις πρώτες φιλίες, την ξεγνοιασιά, το παιχνίδι. Κατονομάζουν τους φόβους και τα άγχη τους για το γυμνάσιο- τον απρόσωπο χαρακτήρα του, την στάση των μεγαλύτερων παιδιών, την πίεση των βαθμών. Κλείνουν τραγουδώντας και χορεύοντας όλα μαζί: πιο έτοιμα για το επόμενο βήμα.

2ο ΒΡΑΒΕΙΟ 

Η πρόθεση…μεγάλη υπόθεση > Δημοτικό Σχολείο Καλλιφύτου Δράμας

Η κλοπή ενός σχολικού φορητού υπολογιστή αποδεικνύεται ότι είχε αγαθά κίνητρα. Μια ιστορία που αμφισβητεί τη μονοδιάστατη προσέγγιση του σωστού και του λάθους. Κι ενώ τα παιδιά έκαναν τη λάθος πράξη για τους σωστούς λόγους, ο υπεύθυνος ενήλικας της υπόθεσης αναλαμβάνει την ευθύνη της θέσης του και δίνει μια δίκαιη λύση.

3ο ΒΡΑΒΕΙΟ

Τα σοκολατάκια του επιστάτη  > 3ο Δημοτικό Σχολείο Πλωμαρίου

Μια ταινία δράσης με χιούμορ και ενδιαφέρουσα πλοκή. Με καλές ερμηνείες και έξυπνα ευρήματα η ταινία μας πήγε σε ατμοσφαιρικά πλάνα σούρουπου στην παραλία και σε ένα ταξίδι στο χρόνο. Τα παιδιά του σήμερα κατανοούν τον δικαιολογημένο θυμό του επιστάτη του χθες και τωρινού φαντάσματος. Κάνουν ειρήνη μαζί του προσφέροντάς του γλύκα που τη συμβολίζει- τί άλλο; μια τούρτα!

Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (13 ΕΩΣ 16 ΕΤΩΝ)

1ο ΒΡΑΒΕΙΟ

Μεταξύ Αχαρνών και Πατησίων, κτήρια, άνθρωποι και ιστορίες > 8ο Γυμνάσιο Αθήνας

Πώς ήρθαν, προσαρμόστηκαν και ζουν σε μια γειτονιά του κέντρου της Αθήνας μετανάστες από διάφορες χώρες; Μέσα από σύντομες συνεντεύξεις, με αμεσότητα και εξωστρέφεια, τα παιδιά χρησιμοποιούν άρτια την κινηματογραφική γλώσσα για να εστιάσουν σε πραγματικά πρόσωπα και να τους δώσουν χώρο να ακουστεί η φωνή και η εμπειρία τους.

2ο ΒΡΑΒΕΙΟ 

Χαμένη στην εικόνα > Όμιλος κινηματογράφου 1ου Γυμνασίου Χολαργού

Μέσα από ένα καλό σενάριο, με καλές ερμηνείες και ωραίο ρυθμό η ταινία περιγράφει εύστοχα ένα επίκαιρο φαινόμενο που αφορά πολλά έφηβα άτομα. Η εμμονική κατασκευή του εαυτού στα social media μέσα από – συχνά φιλτραρισμένες – φωτογραφίες αποκλείει την πρωταγωνίστρια από το εδώ και το τώρα. Της στερεί την απόλαυση της πραγματικής ζωής και οδηγεί τις σχέσεις της σε ρήξη.

3ο ΒΡΑΒΕΙΟ

Αναπαράσταση > 2ο Γενικό Λύκειο Κερατσινίου

Μια έφηβη συναντά την αγάπη της για το θέατρο και μαζί τη χαρά του αυτοπροσδιορισμού. Η εναλλαγή των πλάνων και το αβίαστο παίξιμο των παιδιών πετυχαίνει με αξιοθαύμαστο τρόπο την ισορροπία ανάμεσα στο κλασικό “Όνειρο Θερινής Νύχτας” και την εφηβική σχολική καθημερινότητα. Η ταινία μας ενθαρρύνει να προσπαθούμε για όσα πραγματικά θέλουμε ώστε η ζωή μας να μην είναι μια αναπαράσταση προσδοκιών που δεν μας αντιπροσωπεύουν.

ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ 

Χαμαιλέοντας > Χάρις Μεργιά, Γιοβάνα Μήλε, Τζούλια Φέζο

Με αφαιρετικό τρόπο και το εξαιρετικό εύρημα της εναλλαγής μασκών η ταινία αποδίδει το δυνατό μήνυμά της με σαφήνεια και ποιητικότητα. Αυτό επιτυγχάνεται τόσο μέσα από τη σκηνοθεσία και τα άρτια πλάνα, όσο και μέσα από την ερμηνεία των δημιουργών της.

Γ’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (17 ΕΩΣ 20 ΕΤΩΝ) 

1ο ΒΡΑΒΕΙΟ

Άλλη Μία > Καλλιτεχνικό Σχολείο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης

Η ταινία αναδεικνύει με σαφήνεια το διαχρονικό κοινωνικό φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών και της γυναικοκτονίας. Χρησιμοποιώντας στα πλαίσια της μυθοπλασίας το εύρημα του γκαλοπ αποδίδει με αμεσότητα τις αντιδραστικές απόψεις που εξακολουθούν να είναι βαθιά ριζωμένες. Χρησιμοποιεί εύστοχα την κινηματογραφική γλώσσα για να υπογραμμίσει πόσο σημαντικό είναι τα θύματα της βίας να ζητάνε βοήθεια καθώς και την ευθύνη που έχουμε να αντιλαμβανόμαστε τί γίνεται δίπλα μας και να παίρνουμε θέση.

2ο ΒΡΑΒΕΙΟ 

Κόκκινη καρδιά > Κοινωνικό ΕΚΑΒ

Η ταινία μας συγκίνησε με το δυνατό της μήνυμα και τον τρόπο που το απέδωσε. Η εναλλαγή μυθοπλασίας και animation εξυπηρέτησε άρτια την αφήγηση . Επέτρεψε επίσης την οπτική συμβολική απόδοση της κοινής μας, κόκκινης καρδιάς και της σωστής αλλά ακόμα διόλου αυτονόητης αντίληψης ότι είμαστε όλοι ίσοι μέσα από τη διαφορετικότητά μας.

3ο ΒΡΑΒΕΙΟ

Ο Άνθρωπος Ορχήστρα > Δημήτρης Τραχάνης

Μας άρεσε η ατμόσφαιρα, η πρωτοτυπία και ο φιλοσοφικός προβληματισμός της ταινίας. Η απόδοση της ιστορίας χωρίς λόγια και μέσα από τη μουσική, η ωραία φωτογραφία και η καλή ερμηνεία μας έβαλαν σε σκέψεις γύρω από τη σχέση του καλλιτέχνη με την έκθεσή του στο κοινό και την προσπάθεια/ πορεία που χρειάζεται για να μπορεί κανείς να επικοινωνεί τη δουλειά του χωρίς αυτό να αποτελεί δοκιμασία.

ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ 

Σίσυφος > Μάνος Λαδάς 

Βρήκαμε την ταινία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Η απόδοση ενός αρχαίου μύθου με τρόπο σύγχρονο και χιουμοριστικό, τα έξυπνα και πρωτότυπα κινηματογραφικά ευρήματα εξυπηρετούν μια εύστοχη συμβολική προσέγγιση βασικών στοιχείων του σύγχρονου τρόπου ζωής, όπως της απομόνωσης, της αυτοματοποιημένης ρουτίνας και της υπερκατανάλωσης.

BΡΑΒΕΙΟ ΕΓΓΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 

Άλλη Μία > Καλλιτεχνικό Σχολείο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης

Βραβείο για τον Eγγραμματισμό στα Μέσα, καθώς η ταινία των μαθητών και μαθητριών συνδυάζει αρμονικά στην αφήγηση την ζωγραφική απεικόνιση των σκηνών της κλασικής ταινίας του ελληνικού κινηματογράφου με τη δράση στην σημερινή τάξη, στη σημερινή κοινωνία και στους σημερινούς προβληματισμούς. Οι μαθητές και οι μαθήτριες χρησιμοποιώντας ποικιλία μέσων και ακριβή πλάνα, αναδεικνύουν με ουσιαστικό τρόπο το επίκαιρο ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Μεταξύ Αχαρνών και Πατησίων, κτήρια, άνθρωποι και ιστορίες > 8ο Γυμνάσιο Αθήνας

Πώς εξοικειώνεται κανείς με τα δικαιώματα και πώς μπορεί να τα κατανοήσει; Μήπως διαβάζοντας ή ακούγοντας προσεκτικά το μάθημα στο σχολείο; Μάλλον όχι, παρότι κάποιοι φαίνεται να το πιστεύουν ακόμη αυτό.  Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από τις ανθρώπινες σχέσεις, βουτώντας βαθιά στην εμπειρία της εξερεύνησης και στη χαρά της αλληλεπίδρασης. Με λίγα λόγια ένα δημοκρατικό σχολείο δεν διδάσκει μόνο. Δίνει χρόνο και χώρο έκφρασης στους μαθητές/μαθήτριες, αφουγκράζεται την φωνή των παιδιών και ενθαρρύνει τρυφερά την ανάγκη τους να σκάψουν και να ανακαλύψουν, μέσω του πειραματισμού, του παιχνιδιού και της καλλιτεχνικής έκφρασης, τη σχολική κοινότητα, τη γειτονιά και εν τέλει ολόκληρο τον κόσμο. Μια ομάδα παιδιών που καταγράφει με σεβασμό και εγκαρδιότητα τις αφηγήσεις εκείνων που ήρθαν από μακριά και που μας εξηγεί ότι οι άνθρωποι μιας περιοχής είναι ο πραγματικός της πλούτος, είναι ήδη μια ομάδα που καταλαβαίνει τα δικαιώματα στην ΠΡΑΞΗ. Για όλους αυτούς τους λόγους, το βραβείο του Συνηγόρου του Παιδιού για φέτος δεν μπορεί παρά να πάει στα παιδιά του 8ου Γυμνασίου Αθηνών, τα οποία ευχαριστούμε πολύ.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΟΥΚΙΔΗ 

2ο Πρότυπο ΓΕΛ Αθηνών

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΜΗΜΑ / EUROPEAN SECTION

A’ KATHΓΟΡΙΑ (ΕΩΣ 12 ΕΤΩΝ) / Category A (Up to 12 years old)

The mural of freedom (10’ / 2024) > CLIA ANILUPA > Portugal

Για τo αισιόδοξο σενάριο και το καλοσχεδιασμένο animation.

Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (13 ΕΩΣ 16 ΕΤΩΝ) / Category B (13 to 16 years old)

1ο Βραβείο / 1st Award:

Honey Milk > Ulaş Çetin Köreken > Turkey

Για την καλή σκηνοθεσία και το φροντισμένο σενάριο.

2ο Βραβείο / 2nd Award:

My life in art – “cameraman” > Anano Gogia > Georgia

Όμορφο και ευαίσθητο θέμα, ένα επιτυχημένο ντοκιμαντέρ.

3ο Βραβείο / 3rd Award:

Brothers > Trondheim Cultural School > Norway

Ευαίσθητη προσέγγιση της σχέσης των αδερφών, με καλή χρήση flashback.

Γ’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (17 ΕΩΣ 20 ΕΤΩΝ) / Category C (17 to 20 years old)

1ο Βραβείο / 1st Award:

We, women  > Nacho V. Carrión, Isabel Vega Zarzuela > Spain

Ευαίσθητη σεναριακή προσέγγιση της γυναίκας- μητέρας. Ενδιαφέρουσα σκηνοθεσία. Αισιόδοξη ματιά. 

2ο Βραβείο / 2nd Award:

Τhe procrastinator > Kiu Mergenthaler > Switzerland

Καλή σκηνοθετική προσέγγιση ενός σύγχρονου θέματος που έχει προκύψει από την αλόγιστη χρήση των κινητών τηλεφώνων.

3ο Βραβείο εξ ημισείας / 3rd Award:

Whirlwind > Dagiba Institute > Slovenia

Για την ενδιαφέρουσα σκηνοθετική προσέγγιση στο ανατρεπτικό αισιόδοξο σενάριο. Η σωστή χρήση της μουσικής που εντείνει την αγωνία και εξυπηρετεί πολύ σωστά τη σκηνοθεσία.

Fairy tale (6’33’’ 2024) > Evgeny Grig > Russia

Για την επιτυχημένη ανάδειξη των συναισθημάτων της ηρωίδας, με ευαίσθητο και συγκινητικό τρόπο.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΜΗΜΑ / INTERNATIONAL SECTION

Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (13 ΕΩΣ 16 ΕΤΩΝ) / Category B (13 to 16 years old)

ΒΡΑΒΕΙΟ / AWARD

Scared > Children Laboratory Atom > Kyrgyzstan

Για το θέμα και τον συνδυασμό συμβολισμών με πρωτότυπη αισθητική.

Γ’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (17 ΕΩΣ 20 ΕΤΩΝ) / Category C (17 to 20 years old)

ΒΡΑΒΕΙΟ / AWARD

Crime Never Gets Old, William Manning > Canada

Γιατί συνδύασε το σασπένς κ το χιούμορ, την ιδιαίτερη αισθητική με ένα άρτιο σε ρυθμούς αποτέλεσμα.

Eιδική μνεία / special mention

Katora, Harsh Singh Rawat, Sanket Pramod Chothe, Shreshtha Rawal > India

Για το θέμα και τη συναισθηματική αμεσότητα.

elGreek
Scroll to Top