Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » 2023: ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

2023: ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

  / 2023: TAKES ON CHILDHOOD AND YOUTH IN MODERN GREEK CINEMA

  Είναι η έκτη χρονιά που το Φεστιβάλ Ολυμπίας εντάσσει στο πρόγραμμά του αυτό το αφιέρωμα. Περιλαμβάνει, όπως πάντα, πρόσφατες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους που αφορούν την παιδική ηλικία και τη νεότητα, χωρίς να απευθύνονται σε αυτήν ως κοινό. Όπως έχουμε σημειώσει και στο παρελθόν, πολλοί Έλληνες κινηματογραφιστές και κινηματογραφίστριες ενδιαφέρονται έντονα για την παιδική και εφηβική ηλικία, που συχνά αποτελεί αφορμή και παίζει κυρίαρχο ρόλο στα σενάριά τους. Απ’ την άποψη ενός Φεστιβάλ για παιδιά και νέους, όπως το δικό μας, πρόκειται για ένα φαινόμενο ενδιαφέρον, που αξίζει να το σημειώσουμε και να το παρακολουθούμε -γι’ αυτό και θεσπίσαμε, εξάλλου, αυτό το αφιέρωμα. Η άλλη όψη του νομίσματος, είναι η ενθάρρυνση αυτών των κινηματογραφιστών να φέρουν την κάμερά τους στο ύψος του παιδικού βλέμματος και να γυρίσουν ταινίες που καθιστούν τα παιδιά όχι μόνο αντικείμενο των ταινιών, αλλά και θεατές τους. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται το Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab του Φεστιβάλ μας το οποίο, όχι τυχαία, ξεκίνησε το 2018, μαζί με αυτό το αφιέρωμα. Η φετινή επιλογή του αφιερώματος περιλαμβάνει 7 ταινίες, στο σύνολό τους σπουδαστικές και νέων δημιουργών.

  Θυμωμένο ψάρι / Angry fish
  Kostas Chaliasas, Ελλάδα / Greece, 15’, 2023

  Ένα μικρό αγόρι θρηνεί το θάνατο του πατέρα του, ενώ παλεύει να διαχειριστεί την απώλεια της αθωότητάς του.

  Κακά Παιδιά με Ονόματα Αγίων / Bad Kids with Saint Names
  Vicky Anastasiadou, Ελλάδα / Greece, 13’, 2023

  Οταν ο αυταρχικός πατριός του αποφασίζει να τον πάρει μαζί του σε ένα επαγγελματικό ταξίδι, ο 16χρονος Μιχάλης περνά την τελευταία του ημέρα στη γύρα με την παρέα του. Θα είναι μια μέρα γεμάτη παρανομίες, μουσική και ρίσκο.

  Το χάος που άφησε πίσω της / The chaos she left behind
  Nikos Kolioukos, Ελλάδα / Greece, 33’, 2023

  Η Άννα είναι λίγο πριν τα τριάντα και νιώθει πως τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία να πετύχει το όνειρό της, να κυνηγήσει μια μουσική καριέρα στο Παρίσι. Η επιτυχία δεν θα έμοιαζε άπιαστη, αν ο αυτοκαταστροφικός αλκοολικός πατέρας της δεν στεκόταν εμπόδιο στον δρόμο της.

  Days of a Lilac Summer
  Ariadni Angeliki Thyfronitou Litou, Ελλάδα / Greece, 12’, 2023

  Μια θυμωμένη έφηβη πηγαίνει καλοκαιρινές διακοπές με τον απόντα πατέρα της. Στην γαλήνια ελληνική ύπαιθρο, εξερευνά την επιθυμία της για ανδρική προσοχή με δύο μεγαλύτερα αγόρια, αγνοώντας την ανάγκη της για μια πατρική φιγούρα.

  Good Girls Club: A Virginity Odyssey
  Lida Vartzioti & Dimitris Tsakaleas, Ελλάδα / Greece, 17’, 2023

  Τελευταία χρονιά του λυκείου για δύο κολλητές φίλες που γίνονται 18 και έχουν στόχο να χάσουν την παρθενιά τους το βράδυ των γενεθλίων τους. Όλα πάνε στραβά σ’ αυτήν την περιπέτεια – οδύσσεια που μετατρέπεται όμως σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας, φιλίας και ενηλικίωσης.

  Η παρέλαση / The parade
  Michail Galanopoulos, Ελλάδα-Ελβετία / Greece-Switzerland, 24’, 2022

  Οι περιπέτειες μιας παρέας μαθητών Λυκείου στην Αθήνα, την ημέρα της εθνικής στρατιωτικής παρέλασης.

  Γιατί δεν χορεύεις; / Why won’t you dance?
  Penelope Mavropsaridi, Ελλάδα / Greece, 15’, 2023

  Η Άννα, ένα ντροπαλό κορίτσι, κάθεται μόνη της στο πάρτι. Ο Βασίλης, ένα ντροπαλό αγόρι, κάθεται μόνος του στο πάρτι. Ο Βασίλης δεν θέλει με τίποτα να μιλήσει στην Άννα, και την Άννα κάτι την προβληματίζει. Η απρόθυμη κουβέντα τους θα φέρει στο προσκήνιο αναμνήσεις που η Άννα θα προτιμούσε να κρατήσει κρυμμένες.

  elGreek