Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » CLIMA2023: Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ

CLIMA2023: Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ

  / CLIMA2023: THE TIME OF FLOODS

  Η κλιματική κρίση είναι παρούσα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα επελαύνουν πληθαίνοντας και οι συνέπειές τους στρέφονται πλέον ευθέως κατά της ανθρώπινης ζωής. Και ενώ δεν διαφαίνεται μια κοινή πολιτική των μεγάλων βιομηχανικών δυνάμεων, ικανή για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτήν την διαρκώς διογκούμενη απειλή κατά του πλανήτη και της ανθρωπότητας, η κοινή γνώμη, απασχολημένη με τα τρέχοντα ζητήματα που την απασχολούν (οικονομικές δυσκολίες, πανδημία, πόλεμος κλπ.), φαίνεται να ανησυχεί μόνο περιστασιακά για το κλίμα, κυρίως τις περιόδους όπου συμβαίνουν τα ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα.

  Με διάθεση για συμβολή στην οικοδόμηση οικολογικής συνείδησης και στην ευαισθητοποίηση, ειδικά των νέων ανθρώπων που αποτελούν το προνομιακό κοινό του, γύρω από θέματα περιβάλλοντος, το Φεστιβάλ Ολυμπίας εντάσσει κάθε χρόνο στην επιλογή του διαγωνιστικού τμήματος Kids&Docs αρκετές ταινίες που η κλιματική αλλαγή και η περιβαλλοντική κρίση βρίσκεται στο επίκεντρο του προβληματισμού τους. Στη φετινή επιλογή, οι πιο χαρακτηριστικοί τίτλοι είναι οι εξής:

  Μαντουλού, ο θαλασσόλυκος / Madulu, The Seaman
  Akley Olton, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες / Saint Vincent and the Grenadines, 23′, 2022
  Mighty Afrin: in the time of floods
  Angelos Rallis, Ελλάδα-Γαλλία-Γερμανία / Greece-France-Germany, 92′, 2023
  Planet B
  Pieter van Eecke, Ολλανδία-Βέλγιο / Netherlands-Belgium, 74′, 2023
  Λευκό χορτάρι / White Grass
  Justin Kim WooSŏk, Μογγολία-ΗΠΑ / Mongolia-USA, 16′, 2023

  Στο πλαίσιο του αφιερώματος Clima2023, το Φεστιβάλ Ολυμπίας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Αρχέλων, την Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας και τον Φυσιολατρικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Αρχαίας Ολυμπίας διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της αλλά και την ανάγκη ενεργοποίησης των πολιτών για τη διάσωση του πλανήτη. Θα προηγηθεί η προβολή της ταινίας Mighty Afrin: In the time of floods. Στη συζήτηση θα λάβουν μέρος ο σκηνοθέτης και η παραγωγός της ταινίας, Άγγελος Ράλλης και Maria del Mar Rodriguez Yebra, καθώς και εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

  elGreek