Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για επαγγελματίες της εκπαίδευσης, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους διοργανώνει τα παρακάτω σεμινάρια-εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της 24ης έκδοσής του (27 Νοεμβρίου-4 Δεκεμβρίου 2021). Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε φυσική μορφή στον Πύργο Ηλείας, ενώ θα είναι προσβάσιμες μέσω διαδικτύου σε εκπαιδευτικούς απ’ όλη την Ελλάδα. Προσκαλούμε τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς να δηλώσουν συμμετοχή σε αυτή τη φόρμα. Θα εκδοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
Α. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΕΚΟΜΕ
Μάθημα με παιχνίδι: Ο Διεθνής Διαγωνισμός Δημιουργίας Επιτραπέζιου και Ψηφιακού Αφηγηματικού Παιχνιδιού (Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, διάρκειας 120΄)
Δευτέρα 29/11, 18:00-20:00
Πώς κινητοποιεί ο σχεδιασμός ενός παιχνιδιού τις δημιουργικές δεξιότητες και δίνει κίνητρα μεθοδικής εργασίας; Πώς δίνονται εναύσματα στα παιδιά ώστε να δουν το μάθημα ως πηγή έμπνευσης και να κάνουν την αφομοίωσή του παιχνίδι; Μπορεί η μάθηση που είναι διασκεδαστική να είναι και αποτελεσματική; Το ΕΚΟΜΕ παρουσιάζει τη μεθοδολογία, τα προσφερόμενα εργαλεία, τους στόχους και τα αναμενόμενα αποτελέσματα από τον Διεθνή Διαγωνισμό Δημιουργίας Επιτραπέζιου και Ψηφιακού Αφηγηματικού Παιχνιδιού που διοργανώνει. Επίσης, τις βασικές παραμέτρους για την κατασκευή ενός παιχνιδιού από μια σχολική ομάδα, τα οφέλη της παιχνιδοκεντρικής μάθησης στην εκπαίδευση, όπως και τα πρώτα -αλλά εντυπωσιακά- παιχνίδια των σχολικών ομάδων που έλαβαν μέρος στον πρώτο διαγωνισμό.
Εισηγητές: Στέλιος Κυμιωνής (Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου ΕΚΟΜΕ), Δέσποινα Λαμπαδά (Τμήμα Έρευνας, Μελετών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Διεύθυνση Ανάπτυξης & Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου, ΕΚΟΜΕ)
EduMediaTest: Ένα Ευρωπαϊκό Εργαλείο Αξιολόγησης των Δεξιοτήτων Οπτικοακουστικής και Ψηφιακής Παιδείας (Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, 60΄)
Δευτέρα 29/11, 14:00-15:00
Το ΕΚΟΜΕ συμμετείχε ως εθνικός εταίρος στο ευρωπαϊκό έργο EduMediaTest, που συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Creative Europe / Media Literacy for All και δημιούργησε ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Το νέο εργαλείο δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να ελέγξουν γνώσεις και δεξιότητες οπτικοακουστικής και ψηφιακής παιδείας μέσα από ερωτήσεις γνωστικού, τεχνικού, βιωματικού και αισθητικού περιεχομένου. Κύρια πεδία εφαρμογής του η διαχείριση και η ανάλυση της εικόνας, η αναζήτηση και ο έλεγχος των πηγών και του οπτικοακουστικού περιεχομένου στο διαδίκτυο και στα νέα μέσα επικοινωνίας. Το ΕΚΟΜΕ παρουσιάζει τη μεθοδολογία και τα πορίσματα της σχετικής μελέτης, τη λειτουργία της πλατφόρμας και των ερωτήσεων που θέτει, όπως και το Media Kit για τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Εισηγητές: Στέλιος Κυμιωνής (Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου ΕΚΟΜΕ), Ειρήνη Ανδριοπούλου (Προϊσταμένη Τμήματος Έρευνας, Μελετών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Διεύθυνση Ανάπτυξης & Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου, ΕΚΟΜΕ)
Β. ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
Παρουσίαση ερευνητικού εργαστηρίου “Το Σινεμά αλλιώς: Ένα διαφορετικό πρόγραμμα για να μάθουμε σινεμά μαζί” (διάρκεια 45’)
Τετάρτη 1/12, 18:00-19:00
“Το Σινεμά αλλιώς” αποτελείται από μια σειρά βιωματικών εργαστηρίων που χρησιμοποιούν τεχνικές θεάτρου φόρουμ για την διδασκαλία του κινηματογράφου. Κατά την εφηβεία τα παιδιά ευαισθητοποιούνται έντονα πάνω σε κοινωνικά θέματα που αισθάνονται ότι τα αφορούν. Το θέατρο φόρουμ (όπως το ανέπτυξε ο Augusto Boal και το εξελίσσουν οι διάδοχοί του) ανήκει στην γενική κατηγορία του θεάτρου του καταπιεσμένου. Στο τετράμηνο εργαστήριο αυτό, που απευθύνεται σε ομάδα εφήβων και θα υλοποιηθεί από τις αρχές του 2022, η ομάδα θα μάθει να εργάζεται συλλογικά, θα δημιουργήσει το σενάριο, θα το δείξει σε άλλους, θα το αλλάξει και θα το γυρίσει ταινία.
Σχεδιαστής και εμψυχωτής του εργαστηρίου είναι ο Αργύρης Θέος, Διευθυντής Φωτογραφίας στον κινηματογράφο και Σχεδιαστής Φωτισμών στο θέατρο, με διδακτική εμπειρία στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Το εργαστήριο αποτελεί την ερευνητική του εργασία για την απόκτηση τίτλου Μεταπτυχιακών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
"The Factory of Moving Images"
Κυριακή 28/11, 16:00
Πρώτη παρουσίαση του εν εξελίξει τρισδιάστατου Ψηφιακού Χώρου για τις Τεχνολογίες και τη Γλώσσα του Κινηματογράφου που αναπτύσσει η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Νεανικό Πλάνο” σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστημών Αγωγής Προσχολικής Ηλικίας του ΕΚΠΑ και της Ερευνητικής Ομάδας Απεικόνισης Πληροφορίας και Εικονικής Πραγματικότητας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Η/Υ του Πανεπιστημίου Πατρών. Το έργο υλοποιείται με τη στήριξη και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τους παιδαγωγικούς στόχους και την κατεύθυνση του έργου θα παρουσιάσουν η καθηγήτρια του ΤΕΑΠΗ Ευαγγελία Κούρτη και το μέλος ΕΔΙΠ του ΤΕΑΠΗ Ηρώ Βούλγαρη.
Ο κινηματογράφος και το αόρατο Άλλο: Η ερμηνευτική επεξεργασία της εικόνας
Τετάρτη 1/12, 19:00-20:00
Ο καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Pavlos Kavouras και ο σκηνογράφος Αντώνης Χαλκιάς συνομιλούν με αφορμή μια επικείμενη κινηματογραφική καταγραφή ενός λαϊκού παραδοσιακού στοιχείου της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Πρόκειται για το γλέντι της Ολύμπου Καρπάθου το οποίο παρουσιάζει την εξής ιδιαιτερότητα: δεν είναι μια κοινή διασκέδαση, αλλά μια παραδοσιακή κοινοτική τελετουργία.
Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: είναι δυνατόν να εκφραστεί κινηματογραφικά μια τελετουργία με σεβασμό στις αρχές και τις παραδόσεις της κοινωνίας με την οποία αυτή (η τελετουργία) συνδέεται ιστορικά και πολιτισμικά χωρίς να αλλοιωθεί η βαθύτερη αλήθειά της; Ο κινηματογράφος της παρατήρησης, με τις ρεαλιστικές απεικονίσεις της εθνογραφικής πραγματικότητας, δεν μπορεί να υπερβεί το οπτικό εμπόδιο της «εξ-αντικειμενίκευσης» του Άλλου. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό με μια ερμηνευτική επεξεργασία της εικόνας, με την οποία η κινηματογραφική εκδοχή του αντικειμένου-θέματος της ταινίας μπορεί να αποδώσει πειστικά στην οθόνη την αόρατη και αδιαπραγμάτευτη ετερότητά του εικονιζόμενου Άλλου.
Σκοπός της συνομιλίας αυτής δεν είναι η απόρριψη του κινηματογραφικού ή εθνογραφικού ρεαλισμού. Είναι η άποψη ότι το δόγμα της μίμησης δεν μπορεί να μας πάει μακριά στη κινηματογραφική διαχείριση της τελετουργίας. Για αυτό το λόγο προτείνεται η υιοθέτηση της ερμηνευτικής επεξεργασίας της εικόνας του Άλλου ως αυτόνομου κινηματογραφικού αντικειμένου. Για να έχει δύναμη η κινηματογραφική εικόνα, για να είναι ρητορικά αποτελεσματική, πρέπει να μεταφέρει την ποιητική ένταση ανάμεσα σε μια ισχυρή αίσθηση της πραγματικότητας του αόρατου Άλλου και σε μια διαβατική ερμηνεία της. Και αυτό μπορεί να το κατορθώσει ο κινηματογράφος με την ερμηνευτική επεξεργασία της εικόνας -της εικόνας του Άλλου.
Γιατί το φύλο, γιατί ο κινηματογράφος γιατί στην εκπαίδευση;
Η απάντηση στο ερώτημα γιατί το φύλο, γιατί ο κινηματογράφος, γιατί στην εκπαίδευση, δεν θεωρείται ακόμη και σήμερα αυτονόητη. Ιδιαίτερα σήμερα, και με δεδομένο τις έμφυλες αποτυπώσεις και τις ανισότητες που η πανδημία ανέδειξε και ταυτόχρονα τις επέτεινε, η εισαγωγή και η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στην εκπαίδευση κρίνεται αναγκαία και επιβεβλημένη. Η αξιοποίηση του κινηματογράφου, η χρήση του ως εργαλείο μαθησιακό, πολιτισμικό, αισθητικό, ιδεολογικό, παρέχει όλα εκείνα τα αξιοποιήσιμα στοιχεία για να αναδειχθούν στο επίπεδο των αναπαραστάσεων και της παραγωγής Λόγων, οι έμφυλες κατασκευές και ο τρόπος διεμβολής των κανονιστικών προτύπων, των έμφυλων αποκλεισμών, προς την κατεύθυνση του σεβασμού, της ισότητας των φύλων, της κριτικής ερμηνείας… Υπό αυτή την έννοια ο κινηματογράφος, και η αξιοποίησή του στην εκπαιδευτική διαδικασία αποτελεί το πλέον πρόσφορο μέσο για την επίτευξη του παραπάνω στόχου. Εισηγήτρια: Εύα Σπαθάρα
ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Αν δεν λειτουργεί ο παραπάνω σύνδεσμος, πατήστε εδώ: https://forms.gle/jB1ik5pawfFACkbf8
Η φόρμα συμμετοχής θα παραμείνει ανοιχτή ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 26 Νοεμβρίου 2021.