«Η Αφρίν στον καιρό της πλημμύρας» στην Πάτρα, το Αγρίνιο και το Αίγιο

Ολοκληρώθηκε, την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025, ο κύκλος εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης γύρω από περιβαλλοντικά θέματα, με επίκεντρο την κινηματογραφική προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας «Η Αφρίν στον καιρό της πλημμύρας» του Άγγελου Ράλλη. 

Πρόκειται για ένα εικαστικό αριστούργημα, που αποτελεί κραυγή αγωνίας για την κλιματική αλλαγή, βρίσκοντας ένα ιδιαίτερο σημείο ισορροπίας ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία. Μια ταινία που πραγματεύεται το θέμα της με έναν τρόπο ποιητικό και συνάμα ρεαλιστικό, καταδεικνύοντας το γεγονός ότι οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης βιώνονται ήδη με τρόπο δραματικό από τους πιο αδύναμους του πλανήτη. Η πολυβραβευμένη ελληνική ταινία με τις συγκλονιστικές εικόνες, πραγματεύεται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη ζωή ενός κοριτσιού από το Μπαγκλαντές.

Προβολές της ταινίας έγιναν στην Πάτρα, στους Κινηματογράφους Options Veso Mare, στο Αγρίνιο, Δημοτικό Κινηματογράφο Άνεσις, και στο Αίγιο, στον Δημοτικό Κινηματογράφο Απόλλων και τις παρακολούθησαν περίπου 1500 μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί τους!

Στις τρεις πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ήταν παρών και ο σκηνοθέτης Άγγελος Ράλλης, ο οποίος μοιράστηκε με τα παιδιά και τους/τις εκπαιδευτικούς τα βιώματά του από τα πολυετή και υπό αντίξοες συνθήκες γυρίσματα της ταινίας αλλά και συζήτησε μαζί τους γύρω από τα φλέγοντα θέματα που πραγματεύεται η ταινία του. Η συμμετοχή των παιδιών ήταν πολύ ζωηρή και ανέδειξε τόσο τη δυνατότητα τους να συνδεθούν με μια απαιτητική κινηματογραφική φόρμα, όπως το δημιουργικό ντοκιμαντέρ, όσο και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους γύρω από περιβαλλοντικά θέματα.

Πολύ ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που λάβαμε από εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν με τα σχολεία τους στις δράσεις:

Η ταινία έφερε μπροστά στα μάτια μας έναν κόσμο “εξωτικό”, εντελώς διαφορετικό από αυτόν που βιώνουμε. Παρακολουθήσαμε την ιστορία της Αφρίν, ενός δωδεκάχρονου κοριτσιού ορφανού από μητέρα, που προσπαθούσε να επιβιώσει ολομόναχη σε ένα πολύ δύσκολο και αφιλόξενο περιβάλλον. Στην προσπάθειά της να εγκαταλείψει το μέρος στο οποίο μεγάλωσε και απειλούνταν με αφανισμό από την επικείμενη πλημμύρα και να συναντήσει τον βιολογικό της πατέρα έκανε ένα ταξίδι επιβίωσης. Στο δρόμο της συνάντησε και άλλα παιδιά κάθε ηλικίας που έδιναν κι εκείνα μάχη να επιβιώσουν ζώντας μια νομαδική ζωή και εργαζόμενα ως ρακοσυλλέκτες. Παιδιά που ενώ δεν κατείχαν τίποτα συμπεριφέρονταν με καλοσύνη, αλληλεγγύη και αισιοδοξία.

Εντύπωση προκάλεσαν τα “ζωντανά” χρώματα των ενδυμάτων αλλά και των ίδιων των πρωταγωνιστών που έρχονταν σε αντίθεση με τον “μουντό” και πολύ δύσκολο τρόπο ζωής τους, έχοντας αναπτύξει δεξιότητες επιβίωσης. Επίσης, η έκφραση των συναισθημάτων τους που ξεδιπλώνονταν σε όλη την έκτασή τους, από την απόγνωση μέχρι τη χαρά και την αισιοδοξία. Εν τέλει, η περιπέτεια της Αφρίν και των συνοδοιπόρων της αποτέλεσε έναν ύμνο στην ανθρώπινη θέληση και ανθεκτικότητα.

Μετά την προβολή της ταινίας οι μαθητές ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα του σκηνοθέτη για ερωτήσεις καταθέτοντας τις απορίες τους που αφορούσαν τόσο τις συνθήκες της παραγωγής όσο και τη ζωή των πρωταγωνιστών της ταινίας. Ο σκηνοθέτης, πολύ προσιτός και ευγενικός, άκουσε με προσοχή τις ερωτήσεις των μαθητών και των καθηγητών απαντώντας με υπομονή σε όλες τις απορίες τους. Έπειτα ρώτησε εκείνος τους μαθητές πως αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη ζωή και την καθημερινότητά τους.

Συνολικά η εκδήλωση ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία και αποτέλεσε “τροφή για σκέψη” και προβληματισμό σε όσους συμμετείχαν.

Μασαούτης Δημήτριος, διευθυντής του 4ου Γυμνασίου Αιγίου

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τη δυνατότητα που μας δώσατε να παρακολουθήσουμε μαζί με τους μαθητές/τριές μας την ταινία “Η Αφρίν τον καιρό της πλημμύρας” του Άγγελου Ράλλη. Ήταν για μας και τα παιδιά ένα ηχηρό μήνυμα αφύπνισης για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και τις καταστροφικές συνέπειες της ανθρώπινης αδιαφορίας, υπενθυμίζοντάς μας πως η τύχη του πλανήτη μας κινδυνεύει κι έχουμε μερίδιο ευθύνης όλοι.

Πώς βίωσαν αυτή την εμπειρία; Οι μαθητές/τριές μας προβληματίστηκαν αναφέροντας :

“Το ότι θα μπορούσαμε να βρισκόμασταν κι εμείς στη θέση της Αφρίν, ήταν πραγματικά συγκινητικό”

“Όταν κατάλαβα ότι η Αφρίν ήταν το πραγματικό κορίτσι κι όχι μια ηθοποιός που την υποδυόταν εντυπωσιάστηκα”

“Δεν μπορούσα να πιστέψω πώς ένα τόσο μικρό κορίτσι κατάφερε να επιζήσει σε τέτοιες συνθήκες”

“Κατάλαβα τις δυσκολίες των άλλων κι ένιωσα ευγνώμων για όσα έχω!”

“Με εντυπωσίασε το πόσο δυνατή ήταν η Αφρίν και κατάφερε να επιβιώσει σε τόσο δύσκολες συνθήκες. Με συγκίνησε επίσης το γεγονός ότι ο σκηνοθέτης έμεινε τόσο καιρό μαζί της και τα γυρίσματα ήταν πραγματικά η ζωή της”

“Συγκινήθηκα με το πόσο δύσκολη είναι η ζωή για μερικούς ανθρώπους και τρομοκρατήθηκα με το πώς η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει το περιβάλλον μας”

Η ταινία άγγιξε τις ψυχές των παιδιών και ίσως …έβαλε ένα λιθαράκι για βαθύτερο προβληματισμό και σκέψη απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Βάνη Έλενα & Μαρσέλη Μαρία Ανδριάνα, δασκάλες του 49ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών

Η Κινηματογραφική προβολή “Η Αφρίν στον καιρό της πλημμύρας” ήταν μία πολύ ωραία εκδήλωση ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στις ζωές των ανθρώπων. Η σκηνοθεσία του Άγγελου Ράλλη είναι προσεγμένη και η διεισδυτική του ματιά αποτυπώνει με επιτυχία τη ζωή της ηρωίδας. 

Η ζωή της Αφρίν δεν άφησε ανεπηρέαστους τους μαθητές, οι οποίοι προβληματίστηκαν για τον τρόπο ζωής της αλλά και για τις δύσκολες περιβαλλοντικές και όχι μόνο συνθήκες που είχε να αντιμετωπίσει. Μάλιστα, στο τέλος της προβολής, οι ερωτήσεις τους προς τον σκηνοθέτη Άγγελο Ράλλη ήταν πολλές και εύστοχες, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ταινία άγγιξε τις ψυχές των μαθητών και κινητοποίησε τη θέλησή τους να συμμετέχουν ενεργά, στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, ενός ελπιδοφόρου αύριο!

Σκαρλάτου Ζωή, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

Οι εκδηλώσεις υλοποιήθηκαν δωρεάν για σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στηρίχθηκαν σε σημαντικές τοπικές συνέργειες: 

  • στην Πάτρα με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας / Πολιτιστικά Θέματα.
  • στο Αγρίνιο με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας και τον Δήμο Αγρινίου, αλλά και χάρη στην ευγενική παραχώρηση του κινηματογράφου “Άνεσις” από τον Δήμο Αγρινίου.
  • στο Αίγιο με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας / Πολιτιστικά Θέματα, και με την ευγενική παραχώρηση της κινηματογραφικής αίθουσας “Απόλλων” από τον Δήμο Αιγιαλείας.

Η εκπαιδευτική δράση διοργανώθηκε από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, στο πλαίσιο του Κινηματογραφικού Αφιερώματος «Περιβάλλον και Κοινωνία: Η Δυτική Ελλάδα σε Μετάβαση», που υλοποιείται με την ενίσχυση του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Δυτική Ελλάδα” (ΕΣΠΑ 2021-2027) και περιλαμβάνει μια σειρά παρεμβάσεων σε ολόκληρη την Περιφέρεια. 

en_USEnglish
Scroll to Top