Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη 2η Διεθνή Συνάντηση για την Κινηματογραφική Εκπαίδευση

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη 2η Διεθνή Συνάντηση για την Κινηματογραφική Εκπαίδευση

  Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ανακοινώνει την πραγματοποίηση της 2ης Διεθνούς Συνάντησης για την Κινηματογραφική Εκπαίδευση, που προγραμματίζεται για το διήμερο 30 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου στον Πύργο, στο πλαίσιο της 27ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ και απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα για υποβολή προτάσεων περιεχομένου.

  Στόχος της Συνάντησης είναι οι συμμετέχοντες/ουσες να γνωρίσουν τις τάσεις, τις αναζητήσεις, τις καλές πρακτικές και τις σημερινές προκλήσεις στον χώρο της κινηματογραφικής εκπαίδευσης. Φιλοδοξούμε να δημιουργηθεί ένα πεδίο γόνιμου διαλόγου, ώστε να βαθύνει ο προβληματισμός πάνω σε θέματα που απασχολούν την κοινότητα της κινηματογραφικής εκπαίδευσης, και να προβληθούν προσπάθειες πάνω στο αντικείμενο, είτε αυτές αφορούν σε δουλειά μυρμηγκιού κάποιων εκπαιδευτικών σε κάποια τάξη κάποιου σχολείου, είτε μεγάλες πρωτοβουλίες με μαζικότερη απεύθυνση και θεσμική υπόσταση. 

  Στη διάρκεια του διημέρου θα πραγματοποιηθούν στρογγυλά τραπέζια, παρουσιάσεις καλών πρακτικών και εργαλείων και πρακτικά βιωματικά εργαστήρια

  TO ΥΠΟΒΑΘΡΟ

  Ένας από τους προγραμματικούς στόχους του Φεστιβάλ Ολυμπίας είναι η λειτουργική σύνδεση της κινηματογραφικής τέχνης με την εκπαίδευση. Ήδη το 1997, είχε οργανωθεί στο πλαίσιο της πρώτης διοργάνωσης η Διεθνής Συνάντηση “Κινηματογράφος και Εκπαίδευση”, με εισηγήσεις ξένων και Ελλήνων ειδικών. Παρόμοιες δραστηριότητες πραγματοποιούνται έκτοτε τακτικά, με πληθώρα δράσεων μέσα στις φεστιβαλικές εβδομάδες με στόχο την ενημέρωση, την επιμόρφωση και τη δικτύωση ανθρώπων που ήταν δραστήρια μέλη ή κινούνταν στις παρυφές της κοινότητας της κινηματογραφικής εκπαίδευσης, μιας κοινότητας που μεγάλωσε πολύ στο πέρασμα των χρόνων.

  Το 2023, κατά την 26η διοργάνωση, η σχετική δραστηριότητα συγκεντρώθηκε σε χρόνο και σε χώρο στη μορφή της Διήμερης Διεθνούς Συνάντησης για την Κινηματογραφική Εκπαίδευση, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Δεκεμβρίου 2023 στον Πύργο Ηλείας. 

  ΤΟ ΚΟΙΝΟ

  Η επιτυχία αυτής της πρώτης Συνάντησης αποτέλεσε το έναυσμα για να επιδιώξουμε τη μονιμοποίησή της και τη μετατροπή της σε ένα σταθερό ετήσιο ραντεβού όλων εκείνων που ενδιαφέρονται για τον κινηματογράφο και τη σύνδεσή του με την εκπαίδευση και ευρύτερα τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους στη χώρα μας και όχι μόνο σ’ αυτήν:

  • επαγγελματίες της κινηματογραφικής εκπαίδευσης
  • εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων που αναζητούν τρόπους να εντάξουν το σινεμά στην εκπαιδευτική τους πράξη
  • δημιουργούς του κινηματογράφου που αναζητούν περαιτέρω εργαλεία για να κατανοήσουν τον τρόπο που προσλαμβάνουν τα παιδιά και οι νέοι την τέχνη τους

  ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ

  Τα γενικά θέματα της συνάντησης παραμένουν σταθερά: η θέση της κινηματογραφικής τέχνης στο σύγχρονο σχολείο, η διαθεματική αξιοποίηση του κινηματογράφου στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πράξης, το διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο στον τομέα των οπτικοακουστικών και η θέση του κινηματογράφου μέσα σε αυτό, η σχέση του παιδικού-εφηβικού κοινού με το κινηματογραφικό προϊόν και οι πιθανές διαφοροποιήσεις στον τρόπο πρόσληψης του κινηματογραφικού έργου, η σύγχρονη παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών απευθυνόμενων σε παιδιά και νέους. 

  Μέσα σε αυτό το γενικό πλαίσιο, για τη φετινή 2η Διεθνή Συνάντηση για την Κινηματογραφική Εκπαίδευση, πιο συγκεκριμένα αναζητάμε:

  Παρουσιάσεις καλών πρακτικών και εργαλείων:

  • Εφαρμοσμένα εκπαιδευτικά προγράμματα κινηματογραφικής εκπαίδευσης 
  • Εκπαιδευτικά εργαλεία ή συγγράμματα σχετικά με την κινηματογραφική εκπαίδευση
  • Δραστηριότητα φορέων άτυπης εκπαίδευσης που κινούνται στον χώρο του κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών
  • Πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών, σχολικών μονάδων ή σχολικών δικτύων σχετικών με τον κινηματογράφο (λέσχες, όμιλοι, εργαστήρια κλπ.)

  Βιωματικά εργαστήρια (είτε ήδη εφαρμοσμένα είτε σε αναζήτηση πεδίου πειραματικής εφαρμογής, είτε απευθυνόμενα σε εκπαιδευτικούς είτε σε μαθητές):

  • Σχετικά με την κριτική προσέγγιση του κινηματογραφικού έργου από παιδικό-εφηβικό κοινό
  • Σχετικά με τη δημιουργία οπτικοακουστικού περιεχομένου από μαθητές/τριες

  Επομένως, οποιαδήποτε πρόταση κινείται από άποψη περιεχομένου στο δίπολο Κινηματογράφος & Εκπαίδευση και μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη των προαναφερόμενων στόχων της Συνάντησης, εμπίπτει στην παρούσα πρόσκληση και θα ήταν μεγάλη μας χαρά να την παραλάβουμε.

  Υποβολή προτάσεων

  Συμπληρώστε τη φόρμα έως την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024. Οι προτάσεις αξιολογούνται από τη διεύθυνση του Φεστιβάλ και θα υπάρξει ενημέρωση των συμμετεχόντων/ουσών.

  en_USEnglish