Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Πρόσκληση προς την εκπαιδευτική κοινότητα της Ηλείας

Πρόσκληση προς την εκπαιδευτική κοινότητα της Ηλείας

  Οι δεσμοί του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας με την εκπαιδευτική κοινότητα του νομού Ηλείας είναι παλαιοί και δοκιμασμένοι. Στο πλαίσιο αυτής της σχέσης και της 25th επετείου από την ίδρυσή του, το Φεστιβάλ προγραμματίζει μια σειρά δράσεων για το προσεχές τρίμηνο που θα απευθύνονται αποκλειστικά στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της περιοχής μας.

  Οι δράσεις αυτές εγκαινιάζονται με δυο ΔΩΡΕΑΝ προβολές μιας ταινίας που αποτελεί ύμνο στην αξία της εκπαίδευσης και τον μαχόμενο εκπαιδευτικό. Πρόκειται για το φιλμ «Λουνάνα, ένα γιακ μες στην τάξη» από το μακρινό Μπουτάν. Η ταινία προβλήθηκε στο πλαίσιο του 23rd Φεστιβάλ τον Δεκέμβριο του 2020, και σε λίγες ημέρες θα διεκδικήσει το ΟΣΚΑΡ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας καθώς βρίσκεται ήδη στην τελική πεντάδα των υποψηφιοτήτων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

  ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ

  το Σάββατο 12 Μαρτίου στο Cine-Cinema Αμαλιάδας, ώρα 11:00 πμ ή/και

  την Κυριακή 13 Μαρτίου στον Ορφέα Πύργου, ώρα 11:00 πμ

  για να παρακολουθήσετε όποια προβολή της ταινίας «Λουνάνα» επιθυμείτε, να συζητήσουμε πάνω σ’ αυτήν και να ανταλλάξουμε απόψεις για τις προγραμματιζόμενες δράσεις μας.

  Επιγραμματικά και προκειμένου να έχετε μια πρώτη εικόνα γι’ αυτές τις δράσεις, σας ενημερώνουμε ότι αφορούν:

  • Στη δημιουργία δύο κινηματογραφικών λεσχών του Φεστιβάλ, μίας στον Πύργο και μίας στην Amaliada, με ετήσια λειτουργία και με πρόγραμμα τόσο για το ενήλικο όσο και για το παιδικό κοινό, και
  • Στη διοργάνωση σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς, με θέμα την τοπική ιστορία και την κινηματογραφική καταγραφή της.

  Στις προαναφερθείσες εκδηλώσεις για την προβολή της «Λουνάνα», στις οποίες θα παρευρεθούν και στελέχη του Φεστιβάλ με επικεφαλής τον καλλιτεχνικό διευθυντή του, Δημήτρη Σπύρου, σας περιμένουμε προκειμένου:

  • Να σας ενημερώσουμε σχετικά με τις προγραμματιζόμενες δράσεις μας, και κυρίως
  • Να ακούσουμε παρατηρήσεις και προτάσεις σας, ώστε να συνδιαμορφώσουμε το πλαίσιο της παρουσίας του Φεστιβάλ στο νομό Ηλείας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

  Επίσης σας ενημερώνουμε ότι:

  • Η ταινία «Λουνάνα, ένα γιακ μες στην τάξη» θα είναι διαθέσιμη ΔΩΡΕΑΝ και για ψηφιακές προβολές, από 14 έως 24 Μαρτίου, αποκλειστικά για τα σχολεία του νομού Ηλείας, μέσω της πλατφόρμας του Φεστιβάλ Ολυμπίας (online.olympiafestival.gr). Για να δηλώσετε συμμετοχή, παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα.
  • Στις κινηματογραφικές προβολές στις 12 και 13 Μαρτίου, θα παραστούν και εκπρόσωποι του 6rd Δημοτικού Σχολείου Πύργου, μαθητές του οποίου παρακολούθησαν την ταινία κατά τη διάρκεια του 23rd Φεστιβάλ και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον σκηνοθέτη της, ώστε να μοιραστούν μαζί μας το πώς υποδέχθηκαν την ταινία τα παιδιά και ποια ήταν η αξία της επικοινωνίας με τον δημιουργό της.

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

  Λουνάνα, ένα γιακ μες στην τάξη / Lunana: A yak in the classroom

  Pawo Choyning Dorji, Μπουτάν, 109′, 2019

  Σύνοψη

  A young teacher in modern Bhutan, Ugyen, shirks his duties while planning to go to Australia to become a singer. As a reprimand, his superiors send him to the most remote school in the world, in a village called Lunana, to complete his service. He finds himself exiled from his Westernized comforts after an arduous 8 day trek just to get there. There he finds no electricity, no textbooks, not even a blackboard. Though poor, the villagers a warm welcome to their new teacher, but he faces the daunting task of teaching the village children without any supplies . He wants to quit and go home, but he begins to learn of the hardship in the lives of the beautiful children he teaches, and begins to be transformed through the amazing spiritual strength of the villagers.

  Μια ταινία για το (αληθινό) χωριό Λουνάνα στα υψίπεδα των Ιμαλαΐων, στο μακρινό, ειρηνικό Μπουτάν. Ένα χωριό χωρίς ρεύμα, τηλέφωνο, τουαλέτες. Έναν τόπο αγνό όπου οι αξίες του πολιτισμού του Μπουτάν εξακολουθούν να δίνουν νόημα στη ζωή. Ο δάσκαλος και οι χαρακτήρες της ταινίας είναι οι πραγματικοί κάτοικοι του χωριού, ενώ για τα γυρίσματα χρησιμοποιήθηκε μόνο η ηλιακή ενέργεια. Μια ταινία στην ουσία για την αξία της εκπαίδευσης, της αλληλεγγύης και της κοινότητας, με θέματα για την παράδοση και την πολιτισμική διαφορετικότητα.

  Σύντομο βιογραφικό του σκηνοθέτη

  Ο Pawo Choyning Dorji είναι συγγραφέας, φωτογράφος και κινηματογραφιστής από το Βασίλειο του Μπουτάν. Στο χώρο του κινηματογράφου μπήκε το 2012, όταν εργάστηκε ως βοηθός του Khyentse Norbu στην ταινία του “Vara: A Blessing”. Το 2016, έκανε την παραγωγή της αναγνωρισμένης από την κριτική μπουτανέζικης μεγάλου μήκους ταινίας “Hema Hema: Sing me a song while I wait”, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 69ο Φεστιβάλ του Λοκάρνο και αργότερα απέσπασε Ειδική Μνεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο. Το “Λουνάνα, Ένα γιακ μες στην τάξη” αποτελεί το σκηνοθετικό του ντεμπούτο.

  Βραβεία-Διακρίσεις

  • Υποψήφια για Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας 2022
  • Βραβείο Καλύτερης Μεγάλου Μήκους Ταινίας, International Film Festival Innsbruck 2021
  • Βραβείο Καλύτερης Μεγάλου Μήκους Ταινίας, Wisconsin Film Festival 2021
  • Βραβείο Κοινού Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους, Palm Springs International Film Festival 2020
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Κριτικής Επιτροπής Παιδιών, Ulju Mountain Film Festival 2020
  • Βραβείο Αγαπημένης Ταινίας Κοινού, CinemAsia Film Festival 2020
  en_USEnglish