Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Σινεμά στην τάξη: 2.700 μαθητές της Ηλείας παρακολούθησαν την ταινία “Λουνάνα, ένα γιακ μες στην τάξη”!

Σινεμά στην τάξη: 2.700 μαθητές της Ηλείας παρακολούθησαν την ταινία “Λουνάνα, ένα γιακ μες στην τάξη”!

  Η εκπαιδευτική δράση του Φεστιβάλ Ολυμπίας σε συνεργασία με το Νεανικό Πλάνο με την δωρεάν ψηφιακή προβολή της υποψήφιας για ΟΣΚΑΡ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας ταινίας «Λουνάνα, Ένα Γιακ μες στην τάξη» για τα σχολεία της περιοχής τον Μάρτιο σημείωσε μεγάλη επιτυχία, καθώς περίπου 2.700 μαθητές και εκπαιδευτικοί 32 σχολείων του Νομού Ηλείας παρακολούθησαν την ταινία!
  Τα σχολεία όχι μόνο ανταποκρίθηκαν στο “Σινεμά στην τάξη” αλλά μας έστειλαν και φωτογραφίες από τις προβολές, καθώς ζωγραφιές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες των παιδιών με αφορμή τη θέαση της ταινίας, κάποιες εκ των οποίων με χαρά μοιραζόμαστε και μαζί σας:
  📍 Μια κινηματογραφική νύχτα στο Εσπερινό Πύργου

  Χθες, στις 30-03-22 είδαμε την ταινία “Λουνάνα: Ένα γιακ μες την τάξη” που γενναιόδωρα μάς πρόσφερε το  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας. Ήταν μια διαφορετική ταινία από αυτές που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Μας κράτησε το ενδιαφέρον στα δύο χρονικά επίπεδα, τόσο στον ανηφορικό δρόμο για τη Λουνάνα όσο και μετά στα υψίπεδά της, όταν ο δάσκαλος «αποκόβεται» από τον πολιτισμό.  Είμαστε και εμείς ορεσίβιοι και ξέρουμε από αυτά. Μόλις μάλιστα εμφανίστηκε  στην οθόνη το πέτρινο σχολείο της Λουνάνα, μια μαθήτρια αναφώνησε «τι ωραίο, καλύτερο από το δικό μας!» (Σημείωση: είμαστε σε λυόμενα). Το πώς, όμως, ζει κανείς σε υψόμετρο 4000 μ. δεν το γνωρίζαμε. Ήταν μιαν ενδιαφέρουσα «πολιτισμική εμπειρία». Το «τι είναι η ευτυχία και σε ποιον τόπο κατοικεί» είναι ένα ζητούμενο και για εμάς!
  Ευχαριστούμε θερμά  το Φεστιβάλ!
   Γ1 Λυκείου και Γ ΄Γυμνασίου Εσπερινού Πύργου
   Αγγελοπούλου Γιώτα, Εκπαιδευτικός
  📍 2ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας


  Αγαπητοί μας φίλοι από το Φεστιβάλ Ολυμπίας,
  Η προβολή της εξαιρετικής ταινίας «Λουνάνα,  Ένα Γιακ μες στην τάξη» πραγματοποιήθηκε χθες στο σχολείο μας! Σας ευχαριστούμε πολύ. και σας στέλνουμε μερικές φωτογραφίες με τα ζωγραφικά έργα των παιδιών με αφορμή την ταινία.

  Κωνσταντίνος Μεραμβελιωτάκης, Εκπαιδευτικός – Εικαστικός

  📍Γυμνάσιο Νεοχωρίου Ηλείας

  Αγαπητοί μας φίλοι από το Φεστιβάλ Ολυμπίας,

  Η προβολή της ταινίας πήγε πολύ καλά. Τα παιδιά την παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την επόμενη μέρα είχαν διάθεση να συζητήσουν να προβληματιστούν, να εμπνευστούν!
  Με το τμήμα Α1 συζητήσαμε με  την τεχνική της ιδεοθύελλας, τι είναι τελικά η Λουνάνα (εικ. 1). Με το τμήμα Α2 προβληματιστήκαμε πλάθοντας έναν ρόλο, αυτόν του Ούγκιεν (εικ. 2). Με το τμήμα  Γ1 πειραματιστήκαμε με την τεχνική του εκπαιδευτικού δράματος “διάδρομος συνείδησης”. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δυο ομάδες και ως φωνές μέσα στο μυαλό του Ούγκιεν επιχειρηματολόγησαν υπέρ και κατά της απόφασης/διλήμματος του δασκάλου: να μείνει ή να φύγει από τη Λουνάνα;
  ΦΥΓΕ ΓΙΑΤΙ….
  Η επιτυχία είναι μπροστά σου…
  Έχεις άλλες προοπτικές στην Αυστραλία…
  Θα ζήσεις μοντέρνα και άνετα, με έναν σύγχρονο τρόπο ζωής, μόδα και στυλ…
  Θα γνωρίζεις συνέχεια καινούργιους ανθρώπους και δε θα βαρεθείς…
  Μάλλον θα βγάλεις πολλά χρήματα…
  Στη Λουνάνα έχεις μόνο δυσκολίες…
  Το τραγούδι είναι αυτό που λατρεύεις να κάνεις!
  ΜΕΙΝΕ ΓΙΑΤΙ…
  Η φύση είναι τέλεια! Η ζωή σου θα είναι ήρεμη, γεμάτη γαλήνη…
  Θα έχεις μια σταθερή δουλειά…
  Οι άνθρωποι εδώ σε εκτιμούν…
  Οι φιλίες που έκανες εδώ είναι πολύ δυνατές…Σίγουρα δε θα νιώσεις μοναξιά!
  Εδώ είναι η πατρίδα σου, η οικογένειά σου…
  Τα παιδιά σε αγαπούν !!Σκέψου πόσα θα τους προσφέρεις!
  Το να είσαι δάσκαλος μάλλον τελικά σου αρέσει…
  Με το τμήμα Γ2 συζητήσαμε για τη σχέση του δασκάλου με τους μαθητές του χωριού. Τα παιδιά μπήκαν στο ρόλο των μαθητών και έγραψαν τις σκέψεις τους στο ημερολόγιό τους:
  “Ήταν εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να έχουμε έναν δάσκαλο κοντά μας, διότι οι περισσότεροι που κατέφθαναν στη Λουνάνα εγκατέλειπαν αμέσως το σχολείο και την περιοχή μας” (Κατερίνα)  
   “Ο δάσκαλός μου ήταν ένας κύριος πολύ ευδιάθετος, αισιόδοξος και χαρούμενος”(Δώρα)
  “Νιώθω τυχερός που πάω σχολείο και κάνω μάθημα, επειδή μορφώνομαι, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό στον τόπο μας “(Διονύσης)
  “Ο δάσκαλός μας δεν ήταν αυστηρός μαζί μας και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το μάθημα να γίνεται πιο διασκεδαστικό. Όλοι συμμετείχαμε με χαρά και αγάπη!”(Παναγιώτα)
  ” O  δάσκαλός μας λατρεύει τις εξωτερικές δραστηριότητες και ασχολείται μαζί μας όχι μόνο τις διδακτικές ώρες. Μαζί τραγουδάμε, παίζουμε στην αυλή και μαθαίνουμε κιθάρα…” (Γιώργος)
  Σας ευχαριστούμε πολύ
  Μαριάννα Ξυννή, Εκπαιδευτικός

  📍6ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου

  Σινεμά στην τάξη: Η ταινία “Λουνάνα, ένα γιακ μες στην τάξη” σήμερα στο σχολείο μας!
  Από το Μπουτάν στα Όσκαρ! Καλή επιτυχία στην ταινία: “Lunana: A Yak in the Classroom” του Pawo Choyning Dorji.
  Τον προηγούμενο Δεκέμβριο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, τα παιδιά μας συζήτησαν με το σκηνοθέτη της ταινίας  Πάου Τσόινινγκ Ντόρχι. Η ταινία προβλήθηκε στο πλαίσιο του 23ου Φεστιβάλ Ολυμπίας τον Δεκέμβριο του 2020, και σε λίγες ημέρες θα διεκδικήσει το ΟΣΚΑΡ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας καθώς βρίσκεται ήδη στην τελική πεντάδα των υποψηφιοτήτων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
  Η ψηφιακή προβολή στο σχολείο μας σήμερα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας σειράς δράσεων του Φεστιβάλ Ολυμπίας για το προσεχές τρίμηνο που  απευθύνονται αποκλειστικά στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης της περιοχής του Νομού Ηλείας.

  en_USEnglish