Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αποτελέσματα του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ψηφιακών Ταινιών με θέμα «Το Φύλο σε Πρώτο Πλάνο»

Αποτελέσματα του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ψηφιακών Ταινιών με θέμα «Το Φύλο σε Πρώτο Πλάνο»

  Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 1ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ψηφιακών Ταινιών με θέμα «Το Φύλο σε Πρώτο Πλάνο», που διοργάνωσαν το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων με στόχο να προβάλουν την ανάγκη εξάλειψης των κάθε είδους έμφυλων στερεότυπων, διακρίσεων και ανισοτήτων λόγω φύλου, σεξουαλικής επιλογής και ταυτότητας φύλου.

  Στην διαγωνιστική διαδικασία ανταποκρίθηκαν μαθητές και μαθήτριες 16 σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα. Τους/τις ευχαριστούμε για τη συμμετοχή τους! Όλες οι συμμετοχές κινήθηκαν σε υψηλό επίπεδο. Ευφάνταστες και πρωτότυπες ιδέες αποδόθηκαν κινηματογραφικά με πολύ πετυχημένο τρόπο στην πλειοψηφία τους. Χρησιμοποιήθηκαν όλα τα είδη κινηματογραφικής αφήγησης, όπως η μυθοπλασία, το ντοκιμαντέρ, το κινούμενο σχέδιο, ενώ δεν έλειψαν και οι πειραματικές ταινίες. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους και όλες!

  Οι ταινίες που βραβεύθηκαν θα προβληθούν σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει τον προσεχή Δεκέμβριο στον Πύργο, στο πλαίσιο του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, όπου θα γίνει και η τελετή απονομής των βραβείων.

  Τα Βραβεία

  Οι ταινίες κρίθηκαν από κριτική επιτροπή την οποία αποτελούσαν οι Νίκος Θεοδοσίου, σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Camera Zizanio (πρόεδρος), Ρόμπι Εκσιέλ, κριτικός κινηματογράφου, Ζωή Μαγουλά, στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, Χαράλαμπος Μπαλτάς, εκπαιδευτικός, πρόεδρος της παιδαγωγικής ομάδας «Το Σκασιαρχείο», Παντελής Παντελόγλου, αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής Φεστιβάλ Ολυμπίας και Εύα Σπαθάρα, στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.

  Η κριτική επιτροπή θεώρησε απαραίτητο να επισημάνει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό όλων των φετινών συμμετοχών, που δεν είναι άλλο από το αίσθημα ευθύνης με το οποίο οι νεαροί/ές δημιουργοί αντιμετώπισαν, ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα, δείγμα μιας υπεύθυνης στάσης από τη σχολική κοινότητα.

  Επίσης, αφού σημειώνει ότι η επιλογή των έξι ταινιών που ξεχώρισαν για την θεματική και αφηγηματική πρωτοτυπία καθώς και για την τολμηρότητά τους έγινε κατά πλειοψηφία, εύχεται τόσο αυτές όσο και οι υπόλοιπες ταινίες να τύχουν ευρύτερης προβολής μέσα στην σχολική κοινότητα και να αξιοποιηθούν ως χρήσιμα επικοινωνιακά εργαλεία για την ανάπτυξη του προβληματισμού γύρω από το ζήτημα των φύλων.

  Οι ταινίες που διακρίθηκαν στον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακών Ταινιών με θέμα «Το Φύλο σε Πρώτο Πλάνο», που διοργάνωσαν το Φεστιβάλ Ολυμπίας και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, είναι οι ακόλουθες:

  ΓΥΜΝΑΣΙΑ

  1ο Βραβείο: Mask off, Γυμνάσιο Λειβαδοχωρίου Λήμνου

  2ο Βραβείο: Έρως ανίκατε μάχαν, Δημόσιο Ειδικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης

  3ο Βραβείο: Το φύλο σε πρώτο πλάνο, Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου

  ΛΥΚΕΙΑ

  1ο Βραβείο: Group therapy, 7ο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Ν. Σμύρνης “ΕΣΤΙΑ”

  2ο Βραβείο: Το πιάνο της πεταλούδας που έπαιζε η Γκο, 2ο ΓΕΛ Σταυρούπολης, Θεσσαλονίκη

  3ο Βραβείο: Fit the mold, 2ο ΓΕΛ Αμαρουσίου

  Αθήνα, Μάιος 2019

   

   

   

  elGreek