Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Τα βραβεία του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Oλυμπίας και της 23ης Camera Zizanio

Τα βραβεία του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Oλυμπίας και της 23ης Camera Zizanio

  ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

  ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

  Σκεπτικό

  Ως μέλη της Κριτικής Επιτροπής Ταινιών Μεγάλου Μήκους, είμαστε πεπεισμένες/οι ότι ο κινηματογράφος είναι ένα ισχυρό μέσο για την ανάπτυξη και την εκπαίδευση των παιδιών. Η παρακολούθηση ταινιών, αλλά και η συζήτηση, όπως και η εργασία με αυτές στη συνέχεια, οξύνει την παρατηρητικότητα και βοηθά στην ανάπτυξη
  δομημένης σκέψης και την ικανότητα διαφοροποίησης. Η παρακολούθηση ταινιών από άλλο πολιτισμικό
  υπόβαθρο και η ενασχόληση με την υφολογική τους ποιότητα βοηθά στην καλύτερη κατανόηση άλλων πολιτισμών, ενώ η κοινή παρακολούθηση ταινιών σε ένα προστατευμένο πλαίσιο μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να βγουν από τη μοναξιά.

  Ωστόσο, το πιο σημαντικό πράγμα που μαθαίνουν οι νέοι από την παρακολούθηση ταινιών και την ενασχόληση
  με αυτές είναι να βγάζουν συμπεράσματα από τις δικές τους παρατηρήσεις και να αναπτύσσουν άποψη. Όταν τα παιδιά ενθαρρύνονται να εκφράσουν τη γνώμη τους για μια ταινία, αναπτύσσουν ανεξάρτητες σκέψεις και θα εμπιστεύονται αυτές τις σκέψεις όλο και περισσότερο. Μαθαίνουν επίσης να εκφράζονται με αυτοπεποίθηση και πίστη στις ικανότητές τους. Παρακολουθώντας ταινίες και στη συνέχεια συζητώντας για αυτές, τα παιδιά μεγαλώνουν για να γίνουν ανεξάρτητοι άνθρωποι που μπορούν να διαμορφώσουν τις δικές τους
  απόψεις και είναι επίσης αρκετά ικανά και θαρραλέα για να τις εκφράσουν.

  Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, έχουμε διαπιστώσει ότι αυτές οι προϋποθέσεις καλύπτονται απόλυτα. Το Φεστιβάλ παρουσιάζει ένα διεξοδικά επιλεγμένο πρόγραμμα
  ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους σε διαφορετικά τμήματα για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Η Camera Zizanio δίνει σε παιδιά και νέες/ους μέσω εργαστηρίων την ευκαιρία να υλοποιήσουν τις δημιουργικές τους ιδέες, καθοδηγούμενες/οι από εξειδικευμένους επαγγελματίες από τον κόσμο του κινηματογράφου. Η ενότητα “Δραστηριότητες για επαγγελματίες του Κινηματογράφου και της Εκπαίδευσης” μας παρείχε μια ενδιαφέρουσα πλατφόρμα για να έρθουμε σε επαφή με άλλους επαγγελματίες και να αλληλεπιδράσουμε μαζί τους. Στο Φεστιβάλ Ολυμπίας η σύνδεση του ντόπιου κοινού και της διεθνούς δικτύωσης δημιουργεί μια θαυμάσια συμβίωση.

  Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Δημήτρη Σπύρου, τον Παντελή Παντελόγλου και όλη την ομάδα διοργάνωσης που μας εμπιστεύτηκαν το έργο της Κριτικής Επιτροπής σε ένα τόσο εξαιρετικό Φεστιβάλ, αλλά και για την γεμάτη αγάπη φιλοξενία, φροντίδα και διασκέδαση.

  Η διαμονή μας στον Πύργο και το φεστιβάλ θα μας μείνει για πάντα μια όμορφη ανάμνηση.

  ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ / BEST FEATURE FILM

  Ξύπνησα με ένα όνειρο / I woke up with a dream, Pablo Solarz, Αργεντινή-Ουρουγουάη / Αrgentina-Uruguay, 76’, 2022

  Αυτή η ταινία είναι μοναδική ως προς το θέμα και την ερμηνεία της και αφηγείται την ιστορία του πώς μπορείτε να κάνετε τα όνειρά σας πραγματικότητα, εμπιστευόμενοι τον τρόπο που το κάνετε. Ο κεντρικός χαρακτήρας Feli αφού αντιμετωπίζει το παρελθόν του, βρίσκει το κουράγιο να αντιμετωπίσει τη μητέρα του και να γίνει ο εαυτός του.

  ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ / BEST FEATURE FILM DIRECTION

  Pablo Solar   

  Ξύπνησα με ένα όνειρο / I woke up with a dream, Αργεντινή-Ουρουγουάη / Αrgentina-Uruguay, 76’, 2022

  Ο σκηνοθέτης της ταινίας με μοναδικό τρόπο συνδυάζει την παλιά παράδοση του θεάτρου με την κινηματογραφική έκφραση. Καθοδηγώντας τους ηθοποιούς και δίνοντάς τους τον χώρο που χρειάζονται, βγάζει τον καλύτερο εαυτό τους.

  ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ / BEST FEATURE FILM SCREENPLAY

  Zoljargal Purevdash   

  Μακάρι να ‘πεφτα σε χειμερία νάρκη / If only I could hibernate, Moγγολία-Γαλλία-Ελβετία-Κατάρ / Mongolia-France-Switzerland-Qatar, 98’, 2023

  Ο σεναριογράφος κατέβαλε μια επιτυχημένη προσπάθεια για την ανάπτυξη αυτού του πυκνού και καλά δομημένου σεναρίου, καθώς και στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης για τη δύσκολη συνθήκη του πρωταγωνιστή, ο οποίος διχάζεται μεταξύ της ευθύνης προς τα αδέλφια του και τη δική του ζωή.

  ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΕ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ / BEST CHILD’S PERFORMANCE IN A FEATURE FILM

  Hala Zein  

  Nezouh, O ξεριζωμός / Nezouh, Soudade Kaadan, Ηνωμένο Βασίλειο-Συρία-Γαλλία-Κατάρ / UK-Syria-France-Qatar, 103’, 2022

  Η νεαρή ηθοποιός έπεισε την κριτική επιτροπή με τη φυσική, φρέσκια και πρωτότυπη παρουσίασή της και μας έκανε εύκολα να την ακολουθήσουμε στην πραγματικότητά της ανάμεσα στη φρίκη του πολέμου και τη μαγεία της αθώας παιδικής της ηλικίας.

  ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ

  ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ / BEST SHORT FICTION FILM

  Μάγμα / Magma, Luca Meisters, Ολλανδία / Νetherlands, 15′, 2023

  Η συνειδητοποίηση ότι οι γονείς δεν είναι παντοδύναμοι είναι κάτι που κάθε παιδί περνάει κάποια στιγμή. Για την εννιάχρονη πρωταγωνίστρια αυτής της ταινίας αυτή η στιγμή ήρθε πολύ νωρίς και την έπληξε πολύ σκληρά. Στην Esra, η Luca Meisters δημιούργησε έναν σπουδαίο χαρακτήρα, δυνατό και εύθραυστο ταυτόχρονα, ρεαλιστικό και εύκολο να ταυτιστεί κανείς. Η κριτική επιτροπή ήταν εξαιρετικά εντυπωσιασμένη από τη σύνθεση αυτού του μοναδικού χαρακτήρα, καθώς και από την εντυπωσιακή υποκριτική. Η γυναικεία οργή είναι ένα συναίσθημα που δεν βλέπουμε τόσο συχνά στον κινηματογράφο, πόσο μάλλον σε παιδικές ταινίες.

  ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ANIMATION

  ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ANIMATION / BEST ANIMATED SHORT FILM

  Η χήνα / The Goose, Jan Mika, Czech Republic-France, 2023

  Ως κριτική επιτροπή, αντιμετωπίσαμε το δύσκολο έργο να επιλέξουμε ένα μόνο από αυτά τα 19 όμορφα έργα κινουμένων σχεδίων. Η διαδικασία κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν, αλλά τελικά καταλήξαμε συλλογικά σε μια κοινή απόφαση για ένα animation που ήταν ξεκάθαρο στο σημείο και κατάφερε να ξεχωρίσει για την αφήγησή του και την ικανότητά του να έχει απήχηση σε όλες τις ηλικίες. Ο σκηνοθέτης δημιούργησε επιδέξια μια συναρπαστική αφήγηση χρησιμοποιώντας μια οπτική προσέγγιση, εμποτισμένη με κωμωδία και ένα γλυκόπικρο αίσθημα.

  ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

  ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ / BEST FEATURE DOCUMENTARY

  Νεοσσοί / Fledglings, Lidia Duda, Πολωνία / Poland, 84’, 2022

  Για τη βαθιά συγκινητική και συμπονετική απεικόνιση της ζωής των παιδιών με προβλήματα όρασης, με αξιοσημείωτη οικειότητα, βάθος και αντικειμενικότητα που καθιστά δυνατή τη συμπάθεια των νεαρών θεατών.

  ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ / BEST FEATURE DOCUMENTARY DIRECTOR

  Αν είσαι άντρας / If you are a man, Simon Panay, Γαλλία-Μπουρκίνα Φάσο / France-Burkina Faso, 76’, 2022

  O Simon Panay, δημιουργεί μια συγκλονιστική και περίπλοκη απεικόνιση του ήρωά του, χρησιμοποιεί επιδέξια την ευαίσθητη κάμερα, ενώ υπερασπίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε παιδιού στην εκπαίδευση.

  ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΙΚΡΟΥ & ΜΕΣΑΙΟΥ ΜΗΚΟΥΣ / BEST SHORT & MEDIUM LENGTH DOCUMENTARY AWARD

  Αβτόνα / Αvt’une, Αni Grigoryan, Αρμενία / Armenia, 26’, 2022

  Εξερευνώντας τόσο τον φανταστικό όσο και τον πραγματικό κόσμο ενός αρμένιου χωριατόπαιδου, η ταινία προσφέρει μια πρωτότυπη άποψη για τον πλούτο της αρμενικής κουλτούρας μέσα από ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό ύφος.

  ΕΙΔΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ / SPECIAL PRIZES

  ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΚΛΕ / GREEK FILM CLUBS’ ASSOCIATION AWARD

  Μπαουρίνα Σαλού / Bauryna Salu, Askhat Kuchinchirekov, Καζακστάν / Kazakhstan, 106’, 2023

  Για την αποτύπωση με ρεαλισμό και ευαισθησία ενός διαφορετικού πολιτισμού και ιδιαίτερα για την ανάγλυφη καταγραφή ενός χαρακτηριστικού νομαδικού εθίμου και των συνεπειών του στον ψυχισμό των παιδιών, λόγω της αναγκαστικής αποσύνδεσής τους από τους γονείς τους.

  ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΚΚ / GREEK FILM CRITICS ASSOCIATION AWARD

  Μακάρι να ‘πεφτα σε χειμερία νάρκη / If only I could hibernate, Zoljargal Purevdash, Moγγολία-Γαλλία-Ελβετία-Κατάρ / Mongolia-France-Switzerland-Qatar, 98’, 2023

  ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ» / HELLENIC PARLIAMENT “HUMAN VALUES” AWARD

  Μπαουρίνα Σαλού / Bauryna Salu, Askhat Kuchinchirekov, Καζακστάν / Kazakhstan, 106’, 2023

  Ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής απονέμει το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε μια βιωματική ταινία ενηλικίωσης ενός 12χρονου αγοριού που ενώ μεγάλωσε με τη γιαγιά του μακριά από τους γονείς του, σύμφωνα με ένα παλιό νομαδικό έθιμο, προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει την οικογενειακή θαλπωρή και την πατρική αποδοχή.

  ΒΡΑΒΕΙΟ CIFEJ / CIFEJ PRIZE

  Μακάρι να ‘πεφτα σε χειμερία νάρκη / If only I could hibernate, Zoljargal Purevdash, Moγγολία-Γαλλία-Ελβετία-Κατάρ / Mongolia-France-Switzerland-Qatar, 98’, 2023

  Η ταινία αυτή ανοίγει ένα παράθυρο σε έναν κόσμο όπου τα παιδιά πρέπει να υπομείνουν δύσκολες καταστάσεις και να μάθουν πώς να επιβιώνουν σε έναν κόσμο διχασμένο ανάμεσα στον παραδοσιακό και τον σύγχρονο τρόπο ζωής, ψάχνοντας παράλληλα να βρουν τη δική τους ταυτότητα.

  ΒΡΑΒΕΙΟ ECFA ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ / ECFA FEATURE FILM AWARD

  Πιτσιρίκια / Juniors, Hugo Thomas, Γαλλία / France, 95’, 2022

  Μας άρεσε αυτή η ταινία λόγω του σοβαρού θέματος ενός ψέματος που πηγαίνει σε μια διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που επιδιώκεται και παρουσιάζεται με κάποια ελαφρότητα. Βρίσκεται πάντα στο πλευρό των πρωταγωνιστών της και είναι πειστική στην ηθοποιία, την κινηματογράφηση και το soundtrack.

  ΒΡΑΒΕΙΟ ECFA ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ / ECFA SHORT FILM AWARD

  Λιμνούλα / Pond, Lena von Döhren, Eva Rust, Eλβετία / Switzerland, 9′, 2023 

  Μετά από μια σειρά ταινιών μικρού μήκους με ένα μικρό πουλί, ελπίζαμε να δούμε περισσότερα από αυτή την σκηνοθέτρια – και με αυτή την ταινία το πετύχαμε! Έχει πραγματικό αντίκτυπο από την πρώτη φορά που την παρακολουθείτε – αλλά στη συνέχεια μπορείτε να την παρακολουθήσετε ξανά και ξανά και ξανά και ξανά και να την απολαύσετε το ίδιο. Το εξαιρετικό ηχητικό τοπίο προσθέτει περισσότερα από ένα στρώμα στην ταινία, με κάθε χαρακτήρα να έχει τους δικούς του ιδιαίτερους ήχους, καθώς και εντυπωσιακό σχεδιασμό. Με το πολύ χιουμοριστικό της μήνυμα για τη φιλία, τη νέα οικογένεια και την κοινότητα, αυτή η ταινία απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και σε όλα τα κοινά.

  ΒΡΑΒΕΙΟ ECFA ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ / ECFA DOCUMENTARY AWARD

  Φτερωτοί κολυμβητές / Swimming with wings, Daphna Awardish Golan, Ολλανδία-Ισραήλ / Netherlands-Israel, 11’, 2023

  Για τη δημιουργία ενός παιχνιδιάρικου, ζωντανού κινούμενου σχεδίου, που χρησιμοποιεί μια παραμυθένια μεταφορά για να αφηγηθεί όμορφα τις εμπειρίες της μετανάστευσης και της ένταξης για το νεανικό κοινό.

  ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΕΩΣ 12 ΕΤΩΝ / CHILDREN’S JURIES UP TO 12 YEARS OLD

  ΤΑΙΝΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ / BEST FEATURE FILM

  Μεγάλα όνειρα / Big Dreams, Daniel Pánek, Czech Republic, 2023

  Για την όμορφη ιστορία και για τον πρωταγωνιστή μας που έχει επιμονή, πείσμα, θάρρος και αυτοπεποίθηση. Μας άρεσε που η ταινία δείχνει τα προβλήματα των παιδιών, χωρίς να χρησιμοποιεί σκηνές βίας. Τα προβλήματα τους μας άγγιξαν και νιώσαμε πως η ταινία μπορεί να βοηθήσει ενδεχομένως κι άλλα παιδιά που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Επίσης μας εντυπωσίασαν η σκηνοθεσία, τα πλάνα, και ειδικά η γρήγορη εναλλαγή πλάνων που έδειχναν τις σκέψεις και τα συναισθήματα όλων των ηρώων. Βλέποντας την ταινία νιώσαμε, αγωνία, ενσυναίσθηση για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις οικογένειες τους, και χαρά για τις ωραίες στιγμές της ταινίας, ειδικά για το τέλος της.

  ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ / SHORT FICTION FILM

  Κάτω από τον ίδιο ουρανό / Under the same sky, Ana Laura Calderón, Mexico, 2023

  Δύο κορίτσια που λόγω κορονοϊού έγιναν κολλητές, χωρίς να τις εμποδίσει η διαφορά περιουσίας. Η ερμηνεία τους είναι εξαιρετική, ειδικά για το νεαρό της ηλικίας τους. 

  ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ANIMATION / BEST ANIMATION

  Λιμνούλα / Pond, Lena von Döhren & Eva Rust, Switzerland, 2023

  Διαλεξαμε ως αγαπημένη μας ταινία τη Λιμνούλα, γιατί είχε πολύ ωραία μουσική, όμορφα γραφικά και περνούσε το μήνυμα ότι με την ομαδικότητα και τη φιλία ξεπερνάμε κάθε κίνδυνο!!

  ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΙΚΡΟΥ/ΜΕΣΑΙΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

  BEST SHORT/ MEDIUM LENGTH DOCUMENTARY

  Η Λεονί, ο Σκιτ και τα γουρουνάκια / Leonie, Skeet & the Piglets, Jip Heijenga, Belgium, 2023

  ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΝΩ ΤΩΝ 13 ΕΤΩΝ / CHILDREN’S JURIES OVER 13 YEARS OLD

  ΤΑΙΝΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ / BEST FEATURE FILM

  Τέλεια! / Sweet as, Jub Clerc, Australia, 2022

  Η ιστορία αφηγείται τα συναισθήματα των ηρώων και τα προβλήματά τους και τον τρόπο που τα αντιμετώπισαν, μέσα από την επαφή και την επικοινωνία με άλλους ανθρώπους. Ειδικά μας άρεσε η ιδέα να βλέπουμε μέσα από τις φωτογραφίες την οπτική γωνία κάθε παιδιού. Επίσης μας άρεσε πολύ η μουσική και τα έντονα τραγούδια της ταινίας που συνόδευαν κατάλληλα πολλές σκηνές. Μας εντυπωσίασαν και μας μάγεψαν τα εξωτικά τοπία που επέλεξε ο  σκηνοθέτης. Τέλος, μας άρεσε η ταινία για την δράση της, τους διαλόγους και την έντονη εναλλαγή σκηνών.

  ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ANIMATION / BEST ANIMATION

  Ζωολογικός Κήπος / Ζοο, Tariq Rimawi, Jordan-Germany, 2022

  Είναι η ταινία που μας άγγιξε πιο πολύ απ’ όλες και που είναι εξαιρετικά επίκαιρη λόγω του πολέμου στο Ισραήλ. Η παραδοσιακή μουσική της ταινίας ενίσχυσε ακόμα πιο πολύ τα συναισθήματά μας, χωρίς να χρειαστούν καν λόγια.

  ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ / SHORT FICTION FILM

  Το γέρικο νεαρό κοράκι / The Old Young Crow, Liam LoPinto, USA, 2023

  Mια ξεχωριστή κινηματογραφική δημιουργία που με τις ζωγραφιές και την ερμηνεία του μικρού ηθοποιού μας συγκίνησε. 

  ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΙΚΡΟΥ/ΜΕΣΑΙΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

  BEST SHORT/ MEDIUM LENGTH DOCUMENTARY

  Αβτόνα / Avtona, Ani Grigoryan, Armenia, 26′, 2022

  ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΕΩΝ / YOUTH JURY

  ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ANIMATION / BEST ANIMATION

  Η στολή μας / Our uniform, Yegane Moghaddam, Ιράν / Iran, 7’, 2023

  Η ταινία μιλάει για την υποκρισία της γυναικείας ένδυσης στο Ιράν σε σχέση με τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο. H σκηνοθέτρια δημιούργησε ένα πρωτότυπο στυλ κινουμένων σχεδίων χρησιμοποιώντας διπλωμένο ύφασμα ως βάση.

  ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ / SHORT FICTION FILM

  Κάτω  από τον ίδιο ουρανό / Under the same sky, Ana Laura Calderón, Mεξικό / Mexico, 15’, 2023

  Η ταινία είναι ένα ωραίο ποιητικό πορτρέτο της περιόδου της πανδημίας, μέσα από τα αθώα μάτια δύο μικρών κοριτσιών. Οι πρωταγωνίστριες διατήρησαν τη φιλία και την ευτυχία τους παρά την αναγκαστική απόσταση.

  23η CAMERA ZIZANIO

  ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ / GREEK SECTION

  ΗΛΙΚΙΑ έως 12 ετών / AGE up to 12 years old

  1ο Βραβείο / 1st Award:

  Η βία φέρνει βία _ 5ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού

  Η ταινία πραγματεύεται το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού στρέφοντας την προσοχή στα αίτια της βίαιης συμπεριφοράς ενός μαθητή. Είναι μια ιστορία πραγματικής φιλίας κι ένα μάθημα αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης.

  2o Βραβείο/ 2nd Award:

  Ο πόλεμος της ψείρας _ 10o 12/Θ Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης, Δήμος Νεάπολης – Συκεών, Θεσσαλονίκη

  Με χιούμορ, με μια δεμένη ομάδα παιδιών και μέσα από ένα ζωύφιο που ταλαιπωρεί το κεφάλι κάθε μαθήτριας και μαθητή Δημοτικού, η ταινία καταδικάζει το ρατσισμό και την περιθωριοποίηση του διαφορετικού.

  3ο Βραβείο / 3rd Award:

  Ντετέκτιβ Φυσ-το μυστήριο του χαμένου τρόπαιου _ 3ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Θεσσαλονίκης

  Μια ιστορία μυστηρίου με ενδιαφέρουσα πλοκή και ευρηματική λύση μέσα από την επιστήμη της φυσικής. Γιατί το να παραδεχομαστε το λάθος μας και να λέμε την αλήθεια είναι εξυπνάδα.

  Eιδική μνεία / special mention

  Διαστημικά Συντρίμμια _ 3o Δημοτικό Σχολείο Χίου 

  Γιατί μας ταξίδεψε εντός και εκτός τόσο με την ιστορία και τον ήχο του όσο και με το εικαστικό του κομμάτι.

  Eιδική μνεία / special mention

  Tα γαϊδουράκια της Κύθνου _ 3ο Δημοτικό Σχολείο Κύθνου

  Γιατί μας έδωσε να καταλάβουμε το ρόλο που έπαιζε κάποτε στην καθημερινότητα των ανθρώπων αυτό το ζώο και να προβληματιστούμε για την τύχη του από δω και στο εξής.

  ΗΛΙΚΙΑ / AGE 13-16

  1ο Βραβείο / 1st Award:

  Το σουβλατζίδικο _ Θεατρικό Εργαστήρι Εφήβων του Συλλόγου Γονέων του 1ου Γυμνασίου Χολαργού

  Σύντομες συναντήσεις σε ένα σουβλατζίδικο φωτίζουν με θεατρικό τρόπο μια καθημερινότητα που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον απ’ ότι θα φανταζόμασταν. Η ταινία καταφέρνει με απλά μέσα, καλές ερμηνείες και χιούμορ να αναδείξει ζητήματα που αφορούν στις ανθρώπινες σχέσεις.

  2ο Βραβείο / 2nd Award:

  Τι κάνουν οι φίλοι; _ Άρτεμις Τσένη

  Η ταινία προσεγγίζει την κρίση στη φιλία μεταξύ δύο εφήβων με εύστοχη ματιά και θέτει ερωτήματα που μας προβληματίζουν. Μας προτρέπει να επιλέγουμε όσα μας αγαπούν πραγματικά και να μην παρασυρόμαστε από επιπόλαιες και επιφανειακές γνωριμίες.

  3ο Βραβείο / 3rd Award:

  Το χάρτινο καράβι _ Νάσια Φιλιακούδη , Ζούχαν Ντάκντουκ 

  Η ταινία αποτυπώνει με ποιητικό τρόπο, με ευαισθησία και φαντασία δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι έφηβοι. Επισημαινει τους κινδύνους της διαδικτυακής επικοινωνίας με αγνώστους με σαφήνεια αλλά χωρίς διδακτισμό.

  ΗΛΙΚΙΑ / AGE 17-20

  1ο Βραβείο / 1st Award:

  Το διαστημικό πεπόνι _ Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο- Λύκειο Σύρου

  Μια ανατρεπτική ματιά πάνω σε μια μεγαλειώδη στιγμή, την προσγείωση ενός εξωγήινου στη γη. Τί θα μας αφήσει για να τον θυμόμαστε; Με ζωντάνια, σουρεαλισμό, φαντασία και πολύ χιούμορ, με καλές ερμηνείες και συντελεστές με πάθος, η ταινία είπε μια αστεία αλλά και σοβαρή ιστορία. Γιατί τί πιο σοβαρό από την εύστοχη διακωμώδηση της σοβαροφάνειας;

  2ο Βραβείο / 2nd Award:

  What if _Νίκος Βαριανίτης (Καλλιτεχνικο Σχολείο Κερατσινίου – Δραπετσώνας)

  Ένα κινηματογραφικά δύσκολο και απαιτητικό στοίχημα κερδήθηκε. Στις τουαλέτες ένας μικρότερος μαθητής συναντάει τον μεγάλο και cool τύπο του σχολείου. Ονειρεύεται ξύπνιος ένα spaghetti western, μία ταινία μέσα στην ταινία. Με εξαιρετικές ερμηνείες, εντυπωσιακά κοστούμια και μακιγιαζ, συνέπεια στα αισθητικά χαρακτηριστικά του western, αλλά και διάνθιση με στοιχεία νεοελληνικής οικογενειακής κουλτούρας, η ταινία μας έβαλε στον κόσμο της φαντασίας του πρωταγωνιστή και μας έκανε να σκεφτούμε ότι μια μικρή χειρονομία μπορεί να έχει μεγάλες συνέπειες.

  3ο Βραβείο / 3rd Award:

  Μια Περίεργη Φιλία > Αλέξανδρος Βέρροιος 

  Η έφηβη Christine σε μια πολύ δύσκολη στιγμή της συναντάει το Χάρο. Η ουσιαστική επικοινωνία μαζί του θα τη βοηθήσει να αισθανθεί χαρούμενη και τυχερή που είναι ζωντανή. Ο ίδιος ο Θάνατος θα της δώσει δύναμη να αγωνιστεί για τη ζωή της. Μια φιλοσοφική συζήτηση εξελίσσεται σε διδακτική καταδίωξη καταφέρνοντας να αναπαραστήσει στερεοτυπικά το Θάνατο χωρίς αυτό να έχει γκροτέσκα χαρακτηριστικά. Μας κέρδισε το δυνατό μήνυμα, οι καλές ερμηνείες και η επιτυχημένη ρεαλιστική απόδοση ενός κατεξοχήν εσωτερικού υπαρξιακού θέματος.

  ΕΙΔΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ / SPECIAL AWARDS

  Βραβείο Εγγραμματισμού στα Μέσα της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού 

  Διαστημικά συντρίμμια _ 3ο Δημοτικό Σχολείο Χίου

  Η ομάδα των μαθητών/τριών χρησιμοποιεί άρτια τις τεχνικές stop motion – animation, εξελίσσοντας τα διαθέσιμα εργαλεία και παρουσιάζοντας μια ολοκληρωμένη και συνεκτική δημιουργία. Οι σεναριακές αναφορές στην προηγμένη διαστημική τεχνολογία και την ανθρώπινη παρέμβαση, τα συντρίμμια και χαλάσματα που δημιουργεί ο άνθρωπος και επιστρέφουν σε αυτόν, είναι ιδιαιτέρως εύστοχες και αναδεικνύουν μια σύγχρονη οπτική που εμπλέκει το σχολείο με επιστημονικά και φιλοσοφικά ζητήματα.

  Βραβείο Συνηγόρου του Παιδιού

  Έλα να μου πεις καληνύχτα _ Εργαστήρι Θεάτρου – Ξένια Καλογεροπούλου | Cinemathesis

  Το έργο των παιδιών αναδεικνύει συγκινητικά την επίδραση της απουσίας του γονέα. Υπογραμμίζει τη συνθήκη αυτής της πυρηνικής έλλειψης στην οποία φαίνεται ότι συλλογικά “συνηθίσαμε” και φωτίζει το δικαίωμα των παιδιών για πλούσιες και γενναιόδωρες οικογενειακές σχέσεις σε μια εποχή που ο χρόνος δεν είναι ποτέ αρκετός. Κατά την άποψη του Συνηγόρου, οι δημιουργοί της ταινίας έμμεσα διατυπώνουν και ένα επείγον κοινωνικό αίτημα. Οι οικογένειες και οι εργαζόμενοι γονείς χρειάζονται συγκροτημένη υποστήριξη ώστε να τροφοδοτήσουν τη σχέση και επαφή με τα παιδιά τους απερίσπαστοι και εν τέλει να ανταποκριθούν στον γονικό τους ρόλο. 

  Βραβείο Νίκου Καβουκίδη: The steakhouse/Το Σουβλατζίδικο > Θεατρικό Εργαστήρι Εφήβων του Συλλόγου Γονέων του 1ου Γυμνασίου Χολαργού

  ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΜΗΜΑ / EUROPEAN SECTION

  ΗΛΙΚΙΑ έως 12 ετών / AGE up to 12 years old

  1ο Βραβείο / 1st Award:

  Reclaiming the Colour > E.B. Monsenhor Miguel de Oliveira / Portugal

  Για την εντυπωσιακή σχεδιαστικά αναπαράσταση των ιστορικών γεγονότων, για την προώθηση ανθρωπιστικών αξιών και για την φορτισμένη συναισθηματικά χρήση των τραγουδιών που εξασφάλισαν την ταύτιση με τον λαό της Πορτογαλίας. 

  2ο Βραβείο / 2nd Award:

  Palapasabra  > Escola Cooperativa Nou Patufet / Spain 

  Για την απρόβλεπτη, διασκεδαστική και παιχνιδιάρικη παρουσίαση σοβαρών ζητημάτων  σεξουαλικής ταυτότητας, που προσέφερε ολοκληρωμένη ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση ενάντια στη ρητορική μίσους.

  3ο Βραβείο / 3rd Award:

  Anxiety > First Primary School in Srebrenik / Bosnia Herzegovina

  Για την ειλικρίνεια και την ευαισθησία με την οποία αποτυπώνεται ο, συχνά, ταραγμένος εσωτερικός κόσμος των παιδιών, μέσα από τη βιωματική αφήγηση που  διευκολύνει την ενσυναίσθηση και την αποδοχή των προτάσεων για τρόπους αντιμετώπισης των ψυχολογικών δυσκολιών.

  ΗΛΙΚΙΑ / AGE 13-16

  1ο Βραβείο / 1st Award:

  Tent Sculpture Memorial > Α.Ε.Ι Αudiovisual Forum, Lyceum of Livadion / Cyprus

  Για την συγκίνηση και τον σεβασμό με τον οποίο  παρουσιάζεται η προσωπική εμπειρία  του εκτοπισμού των κατοίκων ενός μικρού χωριού της Κύπρου κατά την τουρκική εισβολή, προβάλλοντας την ανθρώπινη πλευρά της Ιστορίας και συμβάλλοντας στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

  2ο Βραβείο / 2nd Award:

  Game Over > Sanador Films, IES Rodanas/ Spain

  Για τη δραματική απεικόνιση των κινδύνων του εθισμού στα ψηφιακά παιχνίδια  χάρη στην ευρηματικότητα της σκηνοθεσίας, του ηχητικού σχεδιασμού και  των οπτικών εφέ. 

  Letterbox Enigma > Veluws College Walterbosch Apeldoorn (NFFS) / The Netherlands

  Για την ανάδειξη της ανάγκης των νέων για επικοινωνία και των φόβων τους για κοινωνική απομόνωση μέσα από ξεχωριστές αισθητικές και αφηγηματικές επιλογές.

  3ο Βραβείο / 3rd Award:

  Dream > Lazar Jovanović / Serbia

  Για την ευκαιρία που μας δίνει η ταινία να αντιληφθούμε ότι, όταν η πραγματικότητα  δεν μας το επιτρέπει,  τα όνειρα, όπως και το σινεμά, μας δίνουν την ευκαιρία να μοιραστούμε εμπειρίες και πραγματοποιήσουμε τις επιθυμίες μας. 

  ΗΛΙΚΙΑ / AGE 17-20

  1ο Βραβείο / 1st Award:

  Deer> Kolkjjaer Hansen (Station next) / Denmark

  Για τον συγκλονιστικό και εμπνευσμένο σκηνοθετικά τρόπο με τον οποίο η ταινία μιλά για τα παιδικά τραύματα, τα κακοποιητικά στερεότυπα και το δικαίωμα όλων στην ευαισθησία που μας θεραπεύει και μας εξανθρωπίζει.

  2ο Βραβείο / 2nd Award:

  An odd friendship > Alexandros Verroios / Greece

  Για το θάρρος με το οποίο πραγματεύεται και αναπαριστά τους εφηβικούς προβληματισμούς για τον θάνατο και τη ζωή, χάρη σε έναν πλούτο φιλοσοφικών, λογοτεχνικών και κινηματογραφικών αναφορών.

  Rena > Alexandros Damianidis, John Akrivopoulos / Greece

  Για την κραυγή που στέλνει ενάντια στη βία συνδυάζοντας τον ποιητικό λόγο, τις δυνατές εικόνες και ερμηνείες και τους εκφραστικά και ψυχολογικά ταιριαστους χώρους και ήχους. 

  3ο Βραβείο / 3rd Award:

  Call me sir > Esma Elif Ergul, Roos Van Gessek (IVKO Amsterdam-NFFS)  / The Netherlands

  Για τον τολμηρό τρόπο με τον οποίο καλεί σε ευαισθητοποίηση απέναντι σε κοινωνικές διακρίσεις και δείχνει ότι η κινηματογραφική δημιουργία μπορεί να είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας.

  ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΜΗΜΑ / INTERNATIONAL SECTION

  ΗΛΙΚΙΑ έως 12 ετών / AGE up to 12 years old

  My super power > Maxwell William Andrews / New Zealand 

  Η ταινία ξύπνησε το (μικρό) παιδί μέσα μας! Είναι αυθόρμητη, με ωραίο μήνυμα, πολλές τεχνικές και μικρό αλλά πολύ πετυχημένο καστ. Προκαλεί έντονα συναισθήματα, παρουσιάζει με παιδικό τρόπο ένα θέμα που αφορά μικρούς και μεγάλους, μας θυμίζει με γλυκό τρόπο τις πραγματικές μας υπερδυνάμεις. Εκτιμήσαμε επίσης τη μουσική και τους ήχους.

  ΗΛΙΚΙΑ / AGE 13-16

  American Dream > Renee Shi / USA 

  Άγγιξε την ψυχή μας! Εντυπωσιαστήκαμε που ένα τόσο μικρό παιδί δημιούργησε μια τόσο δυνατή και σπουδαία ταινία, τριών μόλις λεπτών αλλά μεγάλης λεπτομέρειας και βάθους, που μεταδίδει το μήνυμά της με συγκλονιστικό τρόπο. Μας κέρδισε το σχέδιο, η χρήση των χρωμάτων, η εναλλαγή σκηνών και συναισθημάτων, τα sound effect, η μουσική που κορυφώνεται. Σοκαριστήκαμε από τη λίστα που εμφανίζεται στο τέλος, με τα σχολεία και τους αριθμούς των παιδιών θυμάτων από πυροβολισμούς στην Αμερική.  

  ΗΛΙΚΙΑ / AGE 17-20

  The traveler > Jiahao Zhang / China

  Καθηλωτικό, εντυπωσιακό! Μια πανέμορφη ταινία, μια “αληθοφανής” επιστημονική φαντασία, ο δημιουργός έφτιαξε ένα ολόκληρο σύμπαν, με έναν πρωτότυπο, ευφάνταστο, τρόπο, υπέροχα σχέδια, απίθανη μουσική και sound design για ένα τρομακτικό, όπως φαίνεται, θέμα: το μέλλον της ανθρωπότητας. 

  elGreek