Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Δανία: μια μοναδική κινηματογραφική εμπειρία

Δανία: μια μοναδική κινηματογραφική εμπειρία

  Αυτό το ταξίδι στη Δανία αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία για δυο νεαρές κινηματογραφίστριες από την Ελλάδα, τις ταλαντούχες Πελαγία Χατζηνικήτα και Χριστίνα Τσακμακά. Είχαν τη ευκαιρία να πάρουν μέρος στο The Next Film Festival στην πόλη Odense της Δανίας και στο Talent Camp που πραγματοποιήθηκε από τις 28 Αυγούστου ως τις 2 Σεπτεμβρίου 2018.

  Το ταξίδι ξεκίνησε με τη συμμετοχή της ταινίας τους Harmonica στην 17η Camera Zizanio όπου διακρίθηκαν κερδίζοντας ένα βραβείο. Αυτό τους άνοιξε το δρόμο για τη συμμετοχή σε μια από τις εκπαιδευτικές αποστολές στο εξωτερικό που οργανώνουν κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Ολυμπίας και η Camera Zizanio σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους τους.

  Την εμπειρία τους από το ταξίδι στη Δανία περιγράφουν στο κείμενο που ακολουθεί.

  Το ταξίδι μας για το The Next Film Festival του Odense International Film Festival στη Δανία ξεκίνησε την Τρίτη 28/8 και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 2/9 χαρίζοντάς μας ευχάριστες αναμνήσεις και εμπειρίες. Τον περασμένο Δεκέμβρη είχαμε την τύχη να βραβευτούμε στην Γ’ Κατηγορία της Camera Zizanio κατακτώντας το 3ο Βραβείο με την ταινία μας Harmonica. Χάρη στις συνεργασίες της Camera Zizanio και του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους με άλλα Διεθνή Φεστιβάλ για Νέους, βρεθήκαμε με την ταινία μας στο Τalent Camp του The Next Film Festival.

  Ως μέλη του Talent Camp ήρθαμε σε επαφή με νέους της ηλικίας μας από άλλα μέρη της Ευρώπης και μιλήσαμε με σημαντικούς Δανούς κινηματογραφιστές.

  Το Camp ξεκίνησε την Τετάρτη 29/8 με τον ηθοποιο, σκηνοθέτη και σεναριογράφο Jens Arentzen. Μέσα από μια πολύ ευχάριστη εξάωρη συζήτηση γύρω από τις ιδέες μας ως εν δυνάμει κινηματογραφιστές/στριες γνωρίσαμε τα υπόλοιπα μέλη του Camp και συζητήσαμε σχετικά με τις εμπειρίες μας, που αργότερα θα μας εμπνεύσουν για ένα πιθανό σενάριο. Επίσης, μας έδωσε κάποια tips για το πως θα βοηθήσουμε τον ηθοποιό που έχουμε απεναντί μας να ενσαρκώσει καλύτερα τον ρόλο του.

  Την Πέμπτη 30/8 μας μίλησε η νεαρή σκηνοθέτις Annika Berg. Μέσα από μια χαμηλών τόνων κουβέντα μαζί της μάθαμε κάποια πράγματα για το πως μπορούμε μέσα από τις εμπειρίες μας να μεταφέρουμε στα οπτικοακουστικά μας κείμενα το ύφος και την αισθητική που μας αντιπροσωπεύει.

  Την Παρασκευή 31/8 μας μίλησε ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Martin Strange-Hansen. Ήταν ίσως το πιο ενδιαφέρον workshop που κάναμε στο Talent Camp. Μας χώρισε σε ομάδες και μπήκαμε στη διαδικασία να κάνουμε pitching τις ιδέες μας στους άλλους και να πάρουμε feedback πάνω σε αυτές. Μάλιστα, είχαμε την τύχη να μας κάνει ο ίδιος editing στα δικά μας σενάρια. Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς που ένας Οσκαρικός Κινηματογραφιστής ξεχώρισε το σενάριο μας ανάμεσα σε άλλα.

  Την ίδια μέρα, λίγο αργότερα είχαμε ένα Μasterclass με τον Anders Walter που κέρδισε Όσκαρ για την ταινία του Helium το 2014. Μέσα από συζήτηση μαζί του μάθαμε για την πορεία του στο σινεμά, πως διαχειρίζεται τις ιδέες του και τον τρόπο που σκηνοθετεί τα παιδιά που πρωταγωνιστούν στις ιστορίες του.

  Το Σάββατο 1/9 είχαμε ένα σεμινάριο με τον ακαδημαϊκό Peter Schepelern, ο οποίος μας γνώρισε τον Δανέζικο κινηματογράφο από την βωβή εποχή του κινηματογράφου μέχρι σήμερα. Μάλιστα, ξεχώρισε στη διάλεξή του τον Carl Dreyer και τον Lars Von Trier. Κάτι που μας παραξένεψε είναι ότι δεν ανέφερε καθόλου στην διάλεξη του το Δόγμα ’95 το οποίο ξεκίνησε από δύο Δανούς κινηματογραφιστές (Trier, Vinterberg) και επηρεάζει ακόμη και σήμερα τον κινηματογράφο σε παγκόσμια κλίμακα.

  Καθημερινά ξυπνούσαμε νωρίς, παίρναμε το πρωινό μας στο ξενοδοχείο Cabinn και πηγαίναμε μια βόλτα στη πόλη για να τη γνωρίσουμε. Το Τalent Camp ξεκινούσε στις 10:00 και ολοκληρώνονταν στις 16:00. Έπειτα, είχαμε κενό χρόνο για δραστηριότητες και προβολές ταινιων τόσο του The Next Film Festival, όσο και του OFF. Όλα τα μέλη του Camp κάναμε μαζί βόλτες στην πόλη και την ημέρα που ολοκληρώθηκαν οι προβολές των ταινιών μας κάναμε picnic στο πάρκο απέναντι από το Momentum Teater. Κάθε απόγευμα τρώγαμε το βραδινό μας στο χώρο του Φεστιβάλ και τα βράδια συνήθως πηγαίναμε σε κάποιο μπαρ της πόλης ή στα πάρτυ του φεστιβαλ, όπου απολαμβάναμε την τοπική μπύρα.

  Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα events του Odense International Film Festival ήταν οι βραδινές δωρεάν Open Air προβολές γνωστών μεγάλου μήκους ταινιών (Pulp Fiction, E.T, Grease κ.λπ) που γίνονταν στον εξωτερικό χώρο του Φεστιβάλ. Ξεκινούσαν στις 21:00 και παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες ο κόσμος ερχόταν με τις κουβέρτες του και παρακολουθούσε τις ταινίες.

  Μείναμε έκπληκτες από το πόσο οργανωμένο ήταν το φεστιβάλ και το πόσο φιλικοί ήταν μαζί μας οι διοργανωτές και οι εθελοντές του. Μάλιστα μας έκανε εντύπωση που ο διευθυντής του The Next Film Festival, Nisse Koltze, ήταν συνέχεια κοντά μας.

  Περάσαμε 5 μέρες μέσα σε ένα εξαιρετικό περιβάλλον που διαφέρει από άλλα μέρη της Ευρώπης. Υπέροχα πράσινα πάρκα, καθαριότητα, ποδήλατα περισσότερα από τα αυτοκίνητα, χαμογελαστοί και τρομερά φιλόξενοι άνθρωποι.

  Ένα ταξίδι που μέσα από αυτό γνωρίσαμε ανθρώπους που ασχολούνται με το σινεμά ή αγαπούν το σινεμά. Γίναμε φίλες με νέους ανθρώπους από τη Δανία και την υπόλοιπη Ευρωπη. Πήραμε εμπειρίες και γνώσεις που σίγουρα θα μας μείνουν αξέχαστες σε όλη μας τη ζωή.

  Ευχαριστούμε θερμά το Φεστιβάλ Ολυμπίας, την Camera Zizanio και το The Next Film Festival για την τόσο όμορφη εμπειρία που μας χάρισαν.

   

  elGreek