Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Εκδήλωση παρουσίασης μαθητικών ταινιών στην Κρέστενα

Εκδήλωση παρουσίασης μαθητικών ταινιών στην Κρέστενα

  Με ιδιαίτερη χαρά, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, σας προσκαλεί στην εκδήλωση

  “Έναν μύθο θα σας πω…”

  Ιστορίες, μύθους και γεγονότα που έχουν σημαδέψει την παράδοση και τη ζωή των κατοίκων της Ηλείας πραγματεύονται τέσσερις ταινίες που δημιούργησαν μαθητές και μαθήτριες από τα γυμνάσια Αρχαίας Ολυμπίας, Κρέστενας και Μακρισίων και το Λύκειο Κρέστενας, σε κινηματογραφικά εργαστήρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

  Οι ταινίες, που παρουσιάζονται την Τρίτη 21 Ιουλίου και ώρα 21:00 στο ανοιχτό θέατρο του Συλλόγου Φιλοπροόδων Κρέστενας, δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της δράσης “Έναν μύθο θα σας πω…”, η οποία πραγματοποιείται σε διάφορες περιοχές της Ηλείας και περιλαμβάνει 18 κινηματογραφικά εργαστήρια και άλλες 30 εκδηλώσεις και δραστηριότητες με αντικείμενο την ιστορική, μυθολογική και πολιτιστική κληρονομιά, το φυσικό περιβάλλον και τα παραδοσιακά προϊόντα της Ηλείας.

  Η δράση έχει τριετή διάρκεια, ενισχύεται από το πρόγραμμα CLLD – LEADER μέσω της Αναπτυξιακής Ολυμπίας και ανήκει στα έργα δημόσιου χαρακτήρα που προκηρύχθηκαν από την ΑΝΟΛ το 2018. Η πρόταση του Φεστιβάλ Ολυμπίας έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία από την επιτροπή αξιολόγησης και ξεκίνησε να υλοποιείται από τα τέλη της περασμένης χρονιάς. Ολοκληρώθηκαν τέσσερα κινηματογραφικά εργαστήρια, ενώ άλλα δυο που είχαν προγραμματιστεί μέχρι τον Μάιο στο Καράτουλα και το Πελόπιο μετατέθηκαν για το Φθινόπωρο, καθώς δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθούν λόγω της πανδημίας COVID-19 και των μέτρων για τον περιορισμό της.

  Με τα εργαστήρια και τις άλλες εκδηλώσεις της δράσης “Έναν μύθο θα σας πω…” το Φεστιβάλ, όπως κάνει πάντα, απευθύνεται πρωτίστως στα παιδιά και συγκεκριμένα σε αγόρια και κορίτσια των γυμνασίων και λυκείων. Βασική επιδίωξη είναι να τους δώσει αφορμές για να διερευνήσουν το πλούσιο ιστορικό, μυθολογικό και ευρύτερο πολιτισμικό υπόβαθρο της περιοχής και πώς αυτό σχετίζεται με τη ζωή και την παραγωγική δραστηριότητα των κατοίκων. Παράλληλα, τα εκπαιδεύει ώστε να κατανοήσουν τη γλώσσα της εικόνας και στη συνέχεια να αφηγηθούν και να αναδείξουν τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκαν, μέσα από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδικασία που προσφέρει η κινηματογραφική δημιουργία.

  Υπεύθυνοι των κινηματογραφικών εργαστηρίων ήταν τρεις έμπειροι και ταλαντούχοι συνεργάτες του Φεστιβάλ και του Νεανικού Πλάνου, το οποίο είχε την εκτέλεση παραγωγής των ταινιών: οι σκηνοθέτιδες Διονυσία Κοπανά και Άρτεμις Αναστασιάδου και ο σκηνοθέτης Νίκος Σταμπουλόπουλος. Οι σκηνοθέτες ανέλυσαν στα παιδιά βασικές αρχές της κινηματογραφικής γλώσσας, θέματα γύρω από τη συγγραφή σεναρίου, τη σκηνοθεσία, τη φωτογραφία, την ηχοληψία κλπ., ενώ τους έδειξαν τη διαδικασία για τη δημιουργία μιας ταινίας από το σχεδιασμό, την προ-παραγωγή, το χτίσιμο της πλοκής και των χαρακτήρων, μέχρι τεχνικές οδηγίες για το στήσιμο των πλάνων τη χρήση του εξοπλισμού κλπ.

  Μέσα από αυτή τη διαδικασία μύησης στην κινηματογραφική τέχνη και με την εμψύχωση των σκηνοθετών, τα παιδιά πήραν πρωτοβουλίες, επέλεξαν τα θέματά τους, έγραψαν τα σενάρια, προβληματίστηκαν πάνω στην αισθητική, ερμήνευσαν τους ρόλους ή πήραν συνεντεύξεις για τα ντοκιμαντέρ και ολοκλήρωσαν ουσιαστικά μόνα τους τα γυρίσματα των ταινιών τους από την αρχή μέχρι το τέλος. Οι ταινίες που παρουσιάζονται στην εκδήλωση είναι:

  Άμιλλα

  Γυμνάσιο Αρχαίας Ολυμπίας

  Ταινία μυθοπλασίας βασισμένη στα ολυμπιακά ιδεώδη και τον μύθο του Ηρακλή και της Καλλιστεφάνου Ελαίας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες έγραψαν το σενάριο, υποδύθηκαν τους ρόλους και οργάνωσαν το γύρισμα της ταινίας, που επικεντρώνει τελικά το θέμα της στην άμιλλα μεταξύ των αγωνιζομένων. Μέσα από την όλη δημιουργική διαδικασία του κινηματογράφου, είχαν την ευκαιρία να επανασυνδεθούν με τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας αλλά και να αντιληφθούν το ιστορικό βάθος της καλλιέργειας της ελιάς στην Ελλάδα και να πάρουν πληροφορίες για την Ηλεία ως ελαιοπαραγωγό περιοχή στο σύγχρονο γίγνεσθαι.

  Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε από 24 έως 28 Φεβρουαρίου 2020, τη διεύθυνσή του είχε η σκηνοθέτις Άρτεμις Αναστασιάδου και υπεύθυνος εκπαιδευτικός ήταν ο Νίκος Κωστόπουλος.

  Έλαβαν μέρος: Χαράλαμπος ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ, Δήμητρα – Ρεϊ ΒΙΚΑΤΟΥ, Ιωάννα ΒΛΑΧΟΥ, Γεωργία – ΜΑΡΙΝΑ ΒΥΘΟΥΛΚΑ, Αγγελική ΓΚΟΥΒΑ, Γεωργία – Δήμητρα ΖΗΣΗ, Απόστολος ΘΕΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, Κωνσταντίνα ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ, Ιωάννα ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μάριος ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, Δέσποινα ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, Μάριος ΜΙΚΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, Χρήστος – Παναγιώτης ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ, Βενετία ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ, Μαρία ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ, Νίκη ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, Παναγιώτα – Σοφία ΤΣΕΠΕΝΕΚΑ, Μαρινέλα ΧΙΝΤΑ

  Σταφίδα – Ο μαύρος χρυσός της Ηλείας

  Γυμνάσιο Κρέστενας

  Ταινία ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει την ιστορία της μαύρης σταφίδας, τη συλλογική μνήμη και την παράδοση στην περιοχή της Κρέστενας από τις αρχές του 20ού αι. έως σήμερα. Μέσα από προφορικές μαρτυρίες νέων και ηλικιωμένων σταφιδοπαραγωγών, τα παιδιά διερεύνησαν και κατέγραψαν ιστορικά στοιχεία για το προϊόν και τη σύνδεσή του με τη ζωή των ανθρώπων του τόπου. Πήραν πληροφορίες για τη διατροφική αξία της σταφίδας, που εκτός των άλλων συνέβαλε στην επιβίωση του λαού μας στα δύσκολα χρόνια της Ιταλο-Γερμανικής κατοχής, ενώ προσπάθησαν να εικάσουν το μέλλον του προϊόντος. Ταυτόχρονα συμμετείχαν σε μια διαδικασία μύησης στην τέχνη του κινηματογράφου και ιδιαίτερα του ντοκιμαντέρ, αναπτύσσοντας παράλληλα την κριτική σκέψη και την αισθητική τους.

  Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε από 10 έως 14 Φεβρουαρίου 2020, τη διεύθυνσή του είχε η σκηνοθέτις Διονυσία Κοπανά και υπεύθυνη εκπαιδευτικός ήταν η Ρέα Μακρή.

  Έλαβαν μέρος: Στυλιανός ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ, Κωνσταντίνα ΑΝΤΩΝΙΟΥ, Ελένη ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Δημήτρης ΒΙΤΣΑΣ, Γιώργος ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Γιώργος ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ, Γιώργος ΔΑΛΑΒΟΥΡΑΣ, Γιάννης ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, Νικολέττα ΔΡΙΛΛΙΑ, Μαρία ΗΛΙΕΒΑ, Θοδωρής ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, Παναγιώτης ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, Παναγιώτης ΚΑΤΣΙΠΟΥΡΔΑΣ, Αιμιλία ΚΟΠΑΝΙΤΣΑΝΟΥ, Ειρήνη ΚΟΥΡΚΟΥΤΑ, Αγγελική ΚΟΥΡΤΑΛΗ, Βασίλης ΛΥΡΗΣ, Γιώργος ΜΠΟΛΙΑΡΗΣ, Δημήτρης ΝΑΝΟΣ, Διονύσης ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ, Γαρυφαλλιά ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΥ, Γεωργία ΠΡΙΝΟΥ, Χριστιάννα ΣΚΟΥΦΗ, Νικολέττα ΦΟΥΡΚΑΛΙΔΗ, Ραφαήλ ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

  Τα Χοιροσφάγια

  Γυμνάσιο Μακρισίων

  Ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει πτυχές του εθίμου των χοιροσφαγίων στα Μακρίσια, το οποίο, σύμφωνα με τους κατοίκους του χωριού, μένει ζωντανό από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Κατά τη διάρκειά του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες/ουσες διδάχθηκαν βασικές αρχές της κινηματογραφικής γλώσσας και ιδιαίτερα του κινηματογράφου τεκμηρίωσης, έμαθαν πώς να οργανώνουν ένα γύρισμα και να παίρνουν μια συνέντευξη, έγραψαν οι ίδιοι το σενάριο της ταινίας και απέκτησαν τεχνικές γνώσεις γύρω από τον κινηματογραφικό εξοπλισμό, τη βιντεοσκόπηση και την ηχοληψία. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν και συνομίλησαν με συγχωριανούς τους για το έθιμο και τέλος το αφηγήθηκαν γυρίζοντας ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.

  Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε από 13 έως 18 Φεβρουαρίου 2020, τη διεύθυνσή του είχε η σκηνοθέτις Άρτεμις Αναστασιάδου και υπεύθυνη εκπαιδευτικός ήταν η Αλεξία Λιάγκουρα.

  Έλαβαν μέρος: Γιώργος ΑΜΠΑΤΖΗΣ, Νικόλαος-Αλέξιος ΒΟΥΡΛΙΑΣ, Μάριος-Ανδρέας ΒΡΕΤΤΑΡΟΣ, Άννα ΓΙΑΝΝΙΚΟΥ, Διονύσιος ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, Γεωργία ΔΑΓΛΑΡΗ, Αναστάσιος ΔΟΥΦΑΣ, Ανδρέας ΚΑΟΥΚΗΣ, Νικόλαος ΚΑΟΥΚΗΣ, Ξενοφών ΛΕΠΕΤΣΟΣ, Ηλιάννα ΜΕΤΡΗΝΟΥ, Γρηγορία ΜΠΡΙΒΙΔΑ, Ιωάννα ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μαρία-Ηλιάννα ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Γαβριήλ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ, Νίκος ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ, Αικατερίνη ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ, Χρυσαυγή ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ, Γεώργιος ΤΣΑΟΥΣΗΣ, Γεωργία ΦΕΦΛΕ, Σπυριδούλα ΧΑΤΖΗ

  Φλόγα αναμνήσεων

  Λύκειο Κρέστενας

  Ταινία μυθοπλασίας με θέμα τις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία και τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις καθώς και τα ψυχικά τραύματα που επέφερε σε πολλούς ανθρώπους η μεγάλη καταστροφή. Η ομάδα των μαθητών και μαθητριών που συμμετείχε στο εργαστήριο, εξέτασε διάφορες θεματικές επιλογές και κατέληξε ομόφωνα στο θέμα των πυρκαγιών και ειδικά στον τρόπο με τον οποίο τις βίωσαν οι κάτοικοι της Κρέστενας και των γύρω χωριών. Τα παιδιά επέλεξαν επίσης να αναπαραστήσουν κινηματογραφικά τις περιβαλλοντικές, ψυχολογικές, κοινωνικές επιπτώσεις των πυρκαγιών όχι με τη μορφή ντοκιμαντέρ ή δημοσιογραφικής αφήγησης, αλλά μέσα από προσωπικές ιστορίες μαθητών που βίωσαν τη φρίκη στα πολύπαθα χωριά.

  Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε από 10 έως 14 Φεβρουαρίου 2020, τη διεύθυνσή του είχε ο σκηνοθέτης Νίκος Σταμπουλόπουλος και υπεύθυνη εκπαιδευτικός ήταν η Σταυρούλα Αναστοπούλου.

  Έλαβαν μέρος: Ελένη ΑΝΤΩΝΙΟΥ, Γεώργιος ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Μαρία ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Γεώργιος ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ, Κωσταντίνα ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ, Αγάπη ΒΡΕΤΤΑΡΟΥ, Ακριβή ΒΟΥΛΓΑΡΗ, Θεόδωρος ΔΟΥΦΑΣ, Λυδία ΖΩΓΟΓΙΑΝΝΗ, Ιωάννης ΚΑΛΚΑΝΑΣ, Χρυσάνθη ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ, Δημήτρης ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ, Ζωή ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ, Αικατερίνη ΚΑΡΝΑΡΟΥ, Γεωργία KΑΦΕΤΖΗ, Μαρία Ευγενία ΚΑΨΙΜΑΛΗ, Φιλιώ ΚΟΠΑΝΙΤΣΑΝΟΥ, Σπυρίδων ΚΟΤΡΕΤΣΟΣ, Αθηνά ΚΟΥΦΩΛΙΑ, Ελεάννα ΛΑΖΑΡΗ, Αντωνία ΜΑΝΤΖΑΡΑΠΗ, Διονυσία ΣΑΒΟΥΙΔΑΚΗ, Αγγελική ΣΕΦΕΡΛΗ, Αικατερίνη ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, Κωνσταντίνος ΧΑΣΟΜΕΡΗΣ

  elGreek