Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Σε εξέλιξη η παραγωγή της “Μελανιάς” του Σταύρου Μαρκουλάκη

Σε εξέλιξη η παραγωγή της “Μελανιάς” του Σταύρου Μαρκουλάκη

  Δύο αγόρια κι ένας πύθωνας αλλάζουν το δέρμα τους κάτω από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού.

  Ο Σταύρος Μαρκουλάκης συμμετείχε στο 3ο Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab το 2020 με την “Μελανιά”, η οποία έλαβε τον περασμένο Ιούνιο χρηματοδότηση 20.000 ευρώ από το πρόγραμμα Μικροφίλμ της ΕΡΤ ΑΕ και βρίσκεται στο στάδιο της προπαραγωγής. Ζητήσαμε από τον Σταύρο Μαρκουλάκη να μας απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις για την ταινία του και τις εξελίξεις προς την ολοκλήρωσή της.

  Η “Μελανιά” είναι ένα σχόλιο πάνω στην αντίθεση της τάσης των νέων να ονειρεύονται και της στερεοτυπικής καταπίεσης που ασκείται ειδικότερα στις επαρχιακές κοινωνίες με ισχυρή αίσθηση παράδοσης, όπως η Κρήτη, το νησί απ’ όπου κατάγεσαι. Θεωρείς ότι είναι σημαντικό για έναν καλλιτέχνη να αντλεί τα θέματά του από το προσωπικό του βίωμα, και κατά πόσο κάτι τέτοιο σε βοήθησε στο γράψιμο αυτού του σεναρίου;

  Όσο τα χρόνια περνούν, συνειδητοποιώ ολοένα και περισσότερο ότι όσο πιο “προσωπικός” και “τοπικός” είσαι στα θέματα που αναπτύσσεις, τόσο πιο “ειλικρινές” και “παγκόσμιο” είναι το αποτέλεσμα. Ωστόσο, δεν είμαι σίγουρος αν το “βίωμα” είναι η μόνη οδός προς την αυθεντικότητα, αλλά μάλλον η “σύνδεση” που έχεις με το εκάστοτε στοιχείο που ερευνάς. Στην προκειμένη περίπτωση, πράγματι έχοντας ζήσει τις αντιθέσεις αυτές όλα τα χρόνια που μεγάλωσα στην Κρήτη, έχοντας γνωρίσει αυτούς τους ανθρώπους και έχοντας έρθει σε επαφή με τις μυρωδιές, τα χρώματα και τους ήχους της περιοχής, με βοήθησε ιδιαίτερα στην συγγραφή του σεναρίου. Ωστόσο, η “σύνδεση” που ακόμη βιώνω με αυτές τις ιστορίες, νιώθω ότι αποτελεί την βασική κινητήρια δύναμη να δημιουργήσω τον κόσμο αυτό.

  Με ποιον τρόπο θα έλεγες ότι το Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab σε βοήθησε στην πορεία προς την υλοποίησης της ταινίας σου;

  Το Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab ήρθε την στιγμή που είχα μόλις ολοκληρώσει το πρώτο σχέδιο του σεναρίου και είχα την ανάγκη να το επικοινωνήσω με μια ομάδα ανθρώπων που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό. Τόσο η ομάδα των συμμετεχόντων, αλλά και των εκπαιδευτών, με βοήθησε να ξεφύγω από τα αδιέξοδα που ορισμένες φορές οδηγείσαι λόγω της πολυπλοκότητας του “βιώματος”, και εν τέλει να “συνδεθώ” με την ιστορία που αναπτυσσόταν μπροστά μου. Μια απόσταση που πιστεύω χρειάζεται να παίρνουμε την κατάλληλη στιγμή και για ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο από οποιοδήποτε έργο αναπτύσσουμε.

  Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετώπισες μετά την ολοκλήρωση του Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab;

  Η μεγαλύτερη πρόκληση επικεντρώνεται στην συνεχή προσπάθεια επανασύνδεσης με την ιστορία σου, όσο ο χρόνος περνά. Στην Ελλάδα ο χρόνος ολοκλήρωσης ενός κινηματογραφικού έργου κυλά βασανιστικά αργά και αυτό περιπλέκει πολύ τα πράγματα. Ωστόσο, το πιο σημαντικό σε αυτή την διαδικασία είναι η συνειδητοποίηση εξέλιξης της κάθε ιστορίας, η οποία αναπόφευκτα μεγαλώνει και πρέπει να αλλάξει, όσο τα χρόνια περνούν, όπως ακριβώς κι εμείς.

  Θα έλεγες σε κάποι@ν φίλ@ σου να συμμετάσχει στο Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab και γιατί;

  Η Τζωρτζίνα, η Αγάθη και η Λίνα, αλλά και η υπόλοιπη ομάδα του φεστιβάλ που οργανώνει το πρόγραμμα είναι πραγματικά ένα δώρο για οποιοδήποτε νέο κινηματογραφιστή έρθει σε επαφή μαζί τους. Επομένως, αν νιώθετε ότι χρειάζεστε μια φρέσκια ματιά που θα σας καθοδηγήσει στην αναζήτηση νέων σκοπιών θέασης στο έργο που αναπτύσσετε, σίγουρα το Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή.

  elGreek