Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Εργαστήρι κυανοτυπίας

Εργαστήρι κυανοτυπίας

  Εκπαιδεύτρια:

  Λιλιάνα Αρεταίου

  Συμμετοχή:

  20 άτομα, απευθύνεται σε παιδιά ηλικιών 8+

  Υλοποίηση:

  Καθημερινά, 4-8/12, 11:30-13:00

  Η κυανοτυπία είναι ένας απλός τρόπος να φτιάξουμε φωτογράμματα χωρίς τη χρήση σκοτεινού θαλάμου. Χρησιμοποιούμε χαρτιά που έχουμε προετοιμάσει με ένα μείγμα που αντιδρά στη UV ακτινοβολία. Τα παιδιά επιλέγουν από μία ποικιλία υλικών που θα υπάρχουν στο χώρο (φυτά, αντικείμενα, εκτυπωμένες ζελατίνες) και δημιουργούν μια σύνθεση πάνω σε ένα πρόχειρο Α4. Αν υπάρχει η δυνατότητα, οι συμμετέχουσες/οντες φέρνουν υλικά μαζί τους (φυλλαράκια, φτερά πουλιών κ.ά.) από κάποια βόλτα εξερεύνησης που έχουν κάνει την προηγούμενη μέρα. 

  Με την ομάδα, καταλήγουμε στο θέμα μας, μεταφέρουμε τη σύνθεση στο φωτοευαίσθητο χαρτί, την τοποθετούμε σε ένα πλαίσιο που την κρατάει σταθερή και βγαίνουμε σε έναν εξωτερικό χώρο, για να εκθέσουμε τα χαρτιά μας στο φως του ήλιου. Στα σημεία που δεν περνάει το φως το χαρτί θα παραμείνει λευκό. Οι περιοχές που θα έρθουν σε επαφή με τη UV ακτινοβολία θα αποκτήσουν μια μπλε απόχρωση που με τον καιρό εντείνεται. Τα χαρτιά ξεπλένονται στη συνέχεια με νερό, ενώ μια βουτιά σε ξυδόνερο τα βοηθάει να σταθεροποιηθούν. Όσο τα έργα μας στεγνώνουν, κάνουμε μια σύντομη αναφορά στην ιστορία των φωτοευαίσθητων υλικών και τη σχέση τους με την ανακάλυψη της φωτογραφίας ως μέσου καταγραφής, καλλιτεχνικής έκφρασης αλλά και ως πρώτου βήματος για την ανακάλυψη του κινηματογράφου.

  Το εργαστήριο πραγματοποιείται με τη συνεργασία της ΚοινΣΕπ Kavilia Cooperativa, που ιδρύθηκε στην Σύρο τον Ιανουάριο του 2020. Σκοπός του συνεταιρισμού είναι αφενός η υλοποίηση τοπικών συλλογικών δράσεων με στόχο την προστασία και βελτίωση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος – αφετέρου η διοργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων για παιδιά και νέους, πάντα στο πλαίσιο της συνέργειας με παραγωγικές, καλλιτεχνικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες που προωθούν την αλληλέγγυα οργάνωση, την οικονομική δημοκρατία, γενικότερα την κοινωνική, ηθική και περιβαλλοντική αειφορία.

  Συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής

  Η φόρμα αφορά τα εργαστήρια για σχολεία. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων: 10 Νοεμβρίου 2023

  elGreek