Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » “Ψυχοεκπαιδευτικές παρεμβάσεις με εργαλείο τον κινηματογράφο” – Πάτρα

“Ψυχοεκπαιδευτικές παρεμβάσεις με εργαλείο τον κινηματογράφο” – Πάτρα

  Παρασκευή 29 Μαρτίου, 18:00-21:00, 16ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας (Κωστή Παλαμά 95- Αγυιά)

   Το Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, συνδιοργανώνουν ένα πολύ ενδιαφέρον επιμορφωτικό σεμινάριο Κινηματογραφικής Παιδείας για εκπαιδευτικούς, με τίτλο “Ψυχοεκπαιδευτικές παρεμβάσεις με εργαλείο τον κινηματογράφο”.

  Το περιεχόμενο του σεμιναρίου:

  Μια ταινία δυνητικά δημιουργεί νέους κόσμους για τον θεατή, διανοίγοντάς του νέες οπτικές, επηρεάζοντάς τον σε αισθητικό, πνευματικό, και ψυχολογικό επίπεδο. Ο κινηματογράφος αποτελεί σημαντικό πεδίο δημιουργικότητας, που μπορεί να λειτουργήσει ως έργο τέχνης, διασκέδασης, εργαλείο έρευνας και δυνητικά αντανακλά οικονομικές, κοινωνικές, ιστορικές σχέσεις. Σε αυτήν ακριβώς την πολλαπλότητα του κινηματογράφου έγκειται και η δύναμη που ασκεί στο θεατή και η χρησιμότητά του στην ψυχολογία και στην εκπαίδευση. Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων και περιλαμβάνει εύρος δραστηριοτήτων που συνδυάζει την εκπαίδευση με πρακτικές όπως η συμβουλευτική και οι υποστηρικτικές παρεμβάσεις. Επιπλέον, επιστρατεύει δεξιότητες διαχείρισης και επίλυσης προβλημάτων, έχοντας επίκεντρο την εκπαίδευση, πληροφόρηση, και εξέλιξη δεξιοτήτων, στοχεύοντας στην βελτίωση των τρόπων αντιμετώπισης ενός θέματος και την προώθηση συμπεριφορικών αλλαγών.

  Στο σεμινάριο, θα προβληθεί η ταινία “Όσκαρ και Λίλι” και η συνεργάτιδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, ψυχολόγος Άντα Ζαφειροπούλου, θα εφαρμόσει βιωματικές μεθόδους με τα άτομα που θα συμμετάσχουν, αναδεικνύοντας το πώς μπορεί το κινηματογραφικό έργο τέχνης να αξιοποιηθεί σε εκπαιδευτικό πλαίσιο και όχι μόνο.

  Συνοπτικό Βιογραφικό επιμορφώτριας:

  Η Αδαμαντία Ζαφειροπούλου είναι πτυχιούχος  Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΕΚΠΑ και Ψυχολογίας του Κρατικού Παν/μιου Στρασβούργου. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στη “Λογοτεχνία, Πολιτισμός και Ιδεολογία” από το ΕΚΠΑ και φοιτά στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Εφαρμοσμένης Αναπτυξιακής Ψυχολογίας στο ΕΑΠ. Έχει επιμορφωθεί στην Κινηματογραφοθεραπεία στο ΚΕΔΙΒΙΜ του ΕΚΠΑ, εκπαιδεύεται στο πρόγραμμα Ψυχοπαθολογίας παιδιού και εφήβων της Ελληνικής Εταιρείας για την Προαγωγή της Ψυχιατρικής και Συναφών Επιστημών, και είναι δόκιμη ψυχαναλύτρια στην Ελληνική Εταιρεία Φαινομενολογικής Υπαρξιακής Ανάλυσης & Ψυχοθεραπείας. Έχει εργαστεί επί πολλά έτη ως εκπαιδευτικός. Κατέχει άδεια άσκησης επαγγέλματος Ψυχολόγου, και παρέχει  υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Συνεργάζεται με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους από το 2017.        

  Το σεμινάριο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ», που αναπτύσσει ποικίλες δραστηριότητες στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την ενίσχυση του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Δυτική Ελλάδα” (ΕΣΠΑ 2021-2027).

  en_USEnglish