Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Παρουσίαση του Ψηφιακού Αποθετηρίου Τοπικής Ιστορίας

Παρουσίαση του Ψηφιακού Αποθετηρίου Τοπικής Ιστορίας

  Μια πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Ολυμπίας για την καταγραφή της τοπικής ιστορίας της Ηλείας.

  Τετάρτη 10 Απριλίου 2024, ώρα 19:00

  Πύργος, αίθουσα Βιβλιοθήκης

  Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους παρουσιάζει το Ψηφιακό Αποθετήριο Τοπικής Ιστορίας, σε μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί να ενισχύσει τις τοπικές ταυτότητες και να ενθαρρύνει την καταγραφή πτυχών της τοπικής ζωής, του παρελθόντος και του παρόντος της κοινωνίας μας, σε οπτικοακουστική ή κινηματογραφική μορφή.

  Στην εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και συνδιοργανώνεται με τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας and Νεανικό Πλάνο, θα παρουσιαστεί η αξία της δημιουργίας και χρήσης των ψηφιακών αποθετηρίων ιστορικού περιεχομένου για την κοινότητα αλλά και για την ιστορική έρευνα από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πατρών Έλλη Λεμονίδου, η αξιοποίηση του αρχειακού υλικού της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πύργου από την διευθύντριά της, Νίκη Κατσιάπη, ενώ θα προβληθεί ενδεικτικό αρχειακό και κινηματογραφικό υλικό. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ, Kostas Korres.

  Το Φεστιβάλ Ολυμπίας, αλλά και το Νεανικό Πλάνο (ιδρυτικός φορέας και οργανωτής του Φεστιβάλ ως το 2017) έχουν τα τελευταία χρόνια επιχειρήσει να προσεγγίσουν ζητήματα τοπικής και μάλιστα προφορικής ιστορίας στην Ηλεία, οργανώνοντας κινηματογραφικές εκπαιδευτικές δράσεις με άξονα τέτοια ζητήματα, όπως λχ «Έναν μύθο θα σας πω», «Η προφορική ιστορία και η κινηματογραφική καταγραφή της», «Η ιστορία του μαύρου χρυσού της Ηλείας», «Η εφημερίδα Πατρίς» κ.ά.

  Το οπτικοακουστικό και άλλο υλικό που προέκυψε από αυτές τις δραστηριότητες είναι το πρώτο υλικό που ήδη αναρτάται στο Ψηφιακό Αποθετήριο Τοπικής Ιστορίας και θα είναι διαθέσιμο στο κοινό από τις 10 Απριλίου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ομάδες παιδιών και εφήβων λειτούργησαν με την ευθύνη ειδικά επιμορφωμένων εκπαιδευτικών της περιοχής μας και κατέγραψαν με την κάμερα μαρτυρίες αλλά και υλικό τεκμηρίωσης. 

  Ωστόσο το υλικό αυτό είναι μονάχα ένα κλάσμα των δυνατοτήτων που ανοίγονται αν αξιοποιήσουμε συλλογικά αυτό το εργαλείο. Έτσι, το Ψηφιακό Αποθετήριο Τοπικής Ιστορίας απευθύνεται στον κάθε πολίτη, που μπορεί και θέλει να καταγράψει σημαντικές μαρτυρίες των μεγαλύτερων γενεών ή το έχει ήδη κάνει και δυσκολεύεται να τις αξιοποιήσει, και βέβαια στην εκπαιδευτική κοινότητα του τόπου, που με την υποστήριξη του Φεστιβάλ επιθυμεί να οργανώσει δράσεις για τη συλλογή μαρτυριών γύρω από διάφορα θέματα. Το Φεστιβάλ Ολυμπίας, πέρα από τις δικές του δράσεις, θα σταθεί δίπλα από κάθε αντίστοιχη πρωτοβουλία και θα την υποστηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο.

  Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

  Εισαγωγή

  Χρήστος Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος Δ.Ε. Φεστιβάλ Ολυμπίας

  Χαιρετισμοί

  Ομιλίες

  • Έλλη Λεμονίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Πρόεδρος Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών: Οι σύγχρονες ιστοριογραφικές προκλήσεις και η σημασία της τοπικής ιστορίας
  • Νίκη Κατσιάπη, Εκπαιδευτικός MEd – PhD, Διευθύντρια Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πύργου: Η συμβολή της Βιβλιοθήκης Πύργου στη δημιουργία ψηφιακού αποθετηρίου

  Παρουσίαση Αποθετηρίου

  • Κώστας Κορρές, υπ. Δρ. Ιστορίας, Υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Φεστιβάλ Ολυμπίας

  Προβολή

  • Αποσπάσματα συνεντεύξεων
  • “Το έγραψε η Πατρίς”, ντοκιμαντέρ μαθητών/τριών 3 ου Λυκείου Πύργου

  Συζήτηση

  en_USEnglish